ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας: Το τζάμπα και το νταβατζιλίκι τελείωσαν

Ειρήνη Σαββοπούλου - Ευαγγελία Τσικρίκα
«Για τους 2.000 στα κανάλια που έχασαν τη δουλειά τους στην κρίση δεν έκλαψε κανείς...»

Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας

Φορτίστηκε το κλίμα στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όταν τέθηκε η πρώτη ερώτηση για το μέλλον των εργαζομένων σε εκείνα τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια στην πρόσφατη δημοπρασία.
«Μετά από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου», είπε η δημοσιογράφος του ALPHA Ευαγγελία Τσικρίκα στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε λέγοντας του: «Σας κοιτώ στα μάτια και νιώθω ότι εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύετε. (...) Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Τον Ιανουαριο του 2015 λέγατε ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».
«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς»..
συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να τον διακόψει φανερά ενοχλημένος της είπε «σας παρακαλώ μη με διακόψετε».
«Όταν τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που εχαναν τη δουλειά τους. Τα κανάλια πριν την κρίση είχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι αυτούς τους 2.000 δεν έκλαψε κανεις. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους, όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 25 χρόνια να έχει κάνει 3 δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια»
«Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς πρεπει να εξασφαλισουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του υπ. Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να γίνονται όμηροι εκείνων που θέλουν να εκπέμπουν».
«Και τι γίνεται με ένα κανάλι που έδωσε 61 εκατ. στη δημοπρασία» είπε η δημοσιογράφος με τον Αλέξη Τσίπρα να την διακόπτει ξανά και να λέει «το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιοι άλλοι όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε».



Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επανήλθε η δημοσιογράφος του STAR Ειρήνη Σαββοπούλου η οποία απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε στη συνάδελφό της είπε ότι «εμάς δεν μας κλείνει η κρίση, εσείς μας κλείνετε. Μιλήσατε για νταβατζιλίκια έχοντας απέναντί σας εν δυνάμει απολυμένους. Γιατί δεν λέτε πόσα χρήματα κατέβαλαν τα κανάλια και πόσα θα χαθούν από εισφορές κ.α.»
«Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση που έχετε για τη θέση εργασίας αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων αλλά τους 1,5 εκατ. ανέργους. Δεν κλείνει ο διαγωνισμός τους σταθμούς σας - δεν ξέρω αν θα κλείσουν κιόλας γιατί μπορεί να εκπέμπουν από άλλες πλατφόρμες - αυτό που σας κλείνει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας επιχειρηματικό υπολογισμό δεν πήραν άδεια. Κάποιοι μπήκαν στο διαγωνισμό, δώσαν μεγάλο αντίτιμο και πήραν τις άδειες. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δώσαμε τις άδειες εκεί που θέλαμε;».
Επανερχόμενος στο θέμα των θέσεων εργασίας κατέληξε: «Αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό και για τον τελευταίο εργαζόμενο αλλά το πρόβλημα σας δεν είναι σημαντικότερο από τους χιλιάδες εργαζομένους ή τους εργαζομένους του ALTER ή της Ελευθεροτυπίας. Δεν μπορεί στο όνομα της υπεράσπισης ορισμένων θέσεων εργασίας να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση».



Σε ερώτηση για το αν το θέμα με τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μόνο ποσοτικό ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήταν μόνο αυτός ο στόχος αλλά να υπάρξουν και κανόνες. «Μιλάνε κάποιοι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα διαπλοκή. Ξέρετε εμείς τι κόστος έχουμε εμείς από αυτό; Αυτοί που δεν μπήκαν στον διαγωνισμό θα είναι εναντίον μας, αυτοί που δεν πήραν άδεια είναι εναντίον μας, αυτοί που ακούνε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα μοιράσει άδειες τζάμπα είναι εναντίον μας. Έρχεται ο κ. Μαρινάκης και δίνει όσο 3 Τσαμπιονς Λιγκ και έρχεται ο Μητσοτάκης και του λέει "ποια χρήματα παιδί μου, θα στα δώσω όλα τζάμπα". Πρέπει να σταματήσει το να δίνονται θαλασσοδάνεια για κανάλια. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση αυτή πίστευα ότι θα είχα μαζί μου τη ΝΔ γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος στο τιμόνι αλλά το πρώτο που έκανε ήταν να μπλοκάρει το ΕΣΡ. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω τους επιχειρηματίες. Μπορεί να είναι και πιο λογική η επιλογή όσων έδωσαν ένα μικρότερο τίμημα και τελικά δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια. Πρέπει να υπάρξει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Απευθύνω έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να λέει αλοπρόσσαλα πράγματα. Να αναγνωρίσει το διαγωνισμό και να πάμε μαζί σε συγκρότηση του ΕΣΡ για τους τέσσερις νομίμως αδειοδοτηθέντες σταθμούς».

Σε νέα ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».
Προανήγγειλε, δε, ότι αν η αντιπολίτευση δεν βοηθήσει με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή του νόμου και τον διαγωνισμό για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες.