ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

«Ρεαλιστές» και «άτακτοι» στα Μέσα Ενημέρωσης

Οταν τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης έδιωχναν τους μισούς εργαζόμενους και μείωναν αμοιβές και δικαιώματα, οι επικεφαλής των ΜΜΕ έλεγαν ότι η οικονομία και οι αγορές έχουν καταρρεύσει, δεν πουλάνε φύλλα, δεν υπάρχει διαφήμιση, δεν χωράνε όλοι.
Οτι έχουν τεράστια χρέη και ελλείμματα, ότι οι τράπεζες για να τους ξαναδανείσουν απαιτούν απολύσεις, μείωση κόστους εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και ότι αν δεν απολυθούν «τόσοι» και δεν μειωθούν οι αμοιβές της «πλέμπας» και όχι των μετόχων και των διευθυντικών στελεχών, το Μέσο θα κλείσει.
Οι εργαζόμενοι απαντούσαν «δεν τα φάγαμε μαζί», «βάλτε από τα υπερκέρδη σας», «μειώστε σπατάλες και αστρονομικές αμοιβές».
Δυστυχώς στη συνέχεια, έπειτα από απεργίες, απεργοσπασίες, απειλές, καθυστερήσεις.. πληρωμών, ταπεινώσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και άλλα μέσα τρομοκρατίας, οι εργαζόμενοι διασπάστηκαν σε «ρεαλιστές» και σε «άτακτους».
Σε εκείνους που θεωρούσαν τον εαυτό τους πιο απαραίτητο στην εταιρεία, που αποδέχονταν τα μηνύματα της αγοράς και συμφωνούσαν με το αφεντικό και τις «αναδιαρθρώσεις» και σε εκείνους που έκαναν «επαναστατική γυμναστική».
Μετά απ’ αυτό το μακελειό εναντίον της εργασίας στα ΜΜΕ, η ανυποληψία του περιεχομένου τροφοδοτούσε τη διαρκή συρρίκνωση της αγοράς και έφερνε νέα διόγκωση των χρεών, απειλώντας με κατάρρευση το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.
Η συνέχεια είναι γνωστή: το τζάμπα πέθανε, είπε ο πρωθυπουργός, και μετά τον διαγωνισμό για άδειες εθνικής εμβέλειας όλο το σύστημα της διαπλοκής θυμήθηκε την απώλεια θέσεων εργασίας, τον πλουραλισμό, την ποιότητα, την επιμόρφωση του λαού.
Προφανώς η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ανασυγκρότησης του κλάδου της Ενημέρωσης. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι πιθανόν να είναι περισσότερες «απ’ όσες αντέχει η ήδη καθημαγμένη αγορά».
Επομένως, όπως και για όλες τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και όλους τους ανέργους, η πολιτική ηγεσία οφείλει αμέσως να διαμορφώσει σχέδιο διάσωσης, εξυγίανσης και στήριξης.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για την επιδότηση ανέργων, για κίνητρα επιστροφής τους στην εργασία, για ταχεία εκκαθάριση των πτωχευμένων επιχειρήσεων και ενθάρρυνση νέων καθαρών επενδύσεων και συνεταιριστικών σχημάτων των ίδιων των παραγωγών δημοσιογραφίας και πολιτισμού είναι θετικό βήμα.
Και ας αφεθεί ο κ. Μητσοτάκης να διαχειρίζεται την αλληλοσφαγή παλιών και νέων τζακιών της παράταξής του, ταυτιζόμενος με τον έναν ή με τον άλλο μεγαλοεκδότη και μεγαλοκαναλάρχη που πήρε, δεν πήρε ή θα πάρει άδεια.
Efsyn / editorial