ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Άλλο ένα εγκληματικό χτύπημα στο ασφαλιστικό των ΜΜΕ

 Ανακοίνωση του Μετώπου για την Ανατροπή:
"Την Τετάρτη το βράδυ ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, πρώην νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ, πρόσθεσε άλλο ένα καρφί στο φέρετρο του ασφαλιστικού των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Ίσως δε αυτό να είναι το πιο μεγάλο, μετά από την προγραμματισμένη κατάργηση του αγγελιόσημου – ή, για να καταλαβαινόμαστε, του “κοινωνικού πόρου” ο οποίος αντικαθιστά εδώ και δεκαετίες τις εργοδοτικές εισφορές.
Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και μόλις λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση της τριμερούς για το ασφαλιστικό (κυβέρνηση, εκδότες- καναλάρχες και σωματεία), το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε μία τροπολογία με την οποία δρομολογείται η νομική δυνατότητα απαλλοτρίωσης των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ υπέρ των δανειστών.. και για την εξυπηρέτηση του ληστρικού και τοκογλυφικού δημόσιου χρέους.
Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που ανέρχεται περίπου σε ένα δις ευρώ και στο οποίο το Δημόσιο δεν έχει συνεισφέρει κυριολεκτικά ένα ευρώ. Τα χρήματα αυτά τίθενται πλέον στην διάθεση του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή προκειμένου να κλείνει τις “τρύπες” που θα προκύπτουν στα Ταμεία που, κατ απαίτηση και εντολή του Τρίτου Μνημονίου, έχουν ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ. Κι αυτό μέσω της κατάργησης της λογιστικής και οικονομικής αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Είναι σαφές ότι, πέρα από την προαναγγελθείσα απαλλοτρίωση, η απόφαση αυτή καθιστά σαφείς τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στη συνάντηση τριμερούς επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα. Αξίζει, άλλωστε, να υπενθυμίσουμε ότι η λογιστική και ταμειακή αυτονομία του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ ήταν ένα από τα πέντε - το σημαντικότερο μαζί με την διασφάλιση του πόρου χρηματοδότησης - σημεία τα οποία το σύνολο των Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων (στη συνάντηση στο Βόλο) έχουν θέσει ως βάση του διεκδικητικού πλαισίου.
Το συμπέρασμα είναι σαφές. Πέρα από τις όποιες δηλώσεις προθέσεων έχει κάνει ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, είναι απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση και ειδικά οι πολιτικοί προϊστάμενοι του συγκεκριμένου υπουργείου, σε συνεργασία με τους εργοδότες των ΜΜΕ – στους οποίους αυτές τις ημέρες, αντί πινακίου φακής και με στόχο τη νέα διαπλοκή, μοιράζουν τις τηλεοπτικές άδειες – χρησιμοποιεί την διαδικασία της τριμερούς για να καθυστερήσει οποιαδήποτε κινητοποίηση του κλάδου ενώ την ίδια στιγμή γράφει – εκ των προτέρων – στα παλιότερα των υποδημάτων του, τα πέντε διεκδικητικά σημεία του κλάδου.
Είναι προφανές επίσης ότι με την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, καταργούνται ντε φάκτο όλα τα κεκτημένα και υπονομεύεται οριστικά και αμετάκλητα η δυνατότητα χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ, με τους όρους που ο κλάδος διεκδικεί, μέσα από τις αποφάσεις των γενικών του συνελεύσεων.
Μετά από όλα αυτά, ουδείς μπορεί να κρυφτεί πίσω από “διαδικασίες διαπραγμάτευσης”, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν πετύχει δύο πράγματα: Αφενός, έχουν δώσει τον απαραίτητο χρόνο σε κυβέρνηση και εργοδότες, ώστε να υλοποιήσουν πλήρως την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ληστεία του κλάδου. Αφετέρου, έχουν συμβάλει στον“αφοπλισμό” ενός κλάδου που έχει επιδείξει μαχητική διάθεση και αγωνιστική ικανότητα, παρά την υπονόμευσή του από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα αλλεπάλληλα “πραξικοπήματα”, παρά τη συνεχή “αιμορραγία” του μέσω των απολύσεων, των μειώσεων αποδοχών και της έλλειψης κάθε συλλογικής σύμβασης εργασίας, παρά τον διαρκή εξευτελισμό που υφίσταται συλλήβδην στα μάτια της κοινωνίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της σχέσης διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης, ΜΜΕ και τραπεζών.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, η μεγάλη πλειοψηφία που δεν έχει τίποτε να κερδίσει παρά μόνο να χάσει από τα παζάρια κορυφών και τους νέους δεσμούς στο μπλοκ εξουσίας, οφείλουμε να κινηθούμε αποφασιστικά.
Να απαιτήσουμε άμεσα διαδικασίες–συγκεντρώσεις, συνελεύσεις κ.λπ. – που θα επιβάλουν την διακοπή της διαπραγμάτευσης-παρωδίας με υπουργείο και εργοδότες και την έναρξη ενός αγώνα διαρκείας για τα δικαιώματά μας, στο πλευρό της κοινωνίας και των συναδέλφων μας σε όλους τους κλάδους, που χτυπιούνται ανελέητα και στενάζουν από την αντιασφαλιστική λαιμητόμο, αλλά και από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, την ελαστική και κακοπληρωμένη (ή απλήρωτη) εργασία, την ακρίβεια και τον βιασμό των δικαιωμάτων μας.
Οι πλειοψηφίες στην ηγεσία Ενώσεων, Ομοσπονδιώνκαι Ταμείων πρέπει να αρνηθούν κάθε περαιτέρω συζήτηση με τους κυβερνητικούς καιεργοδοτικούς “εκτελεστές” του κλάδου. Εάν δεν το κάνουν ούτε τώρα, ειδικά μετά την “πλάτη” που έχουν επί της ουσίας βάλει σε κυβέρνηση και εργοδότες όλο το προηγούμενο διάστημα, είναιέκθετες και συνένοχες.
Έχει έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στον κλάδο των ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί, λιθογράφοι, εφημεριδοπώλες, εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Διανομής Τύπου, μισθωτοί και μπλοκάκηδες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα), επιβάλλεται και μπορούμε να “σηκώσουμε” την υπεράσπιση και αναβάθμιση των Ταμείων μας. Ενάντια σε κυβέρνηση, εκδότες-καναλάρχες και μνημονιακή διαπλοκή. Για ένα ενιαίο, δημόσιο και αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα για όλους, χωρίς να απεμπολούμε κανένα από τα κεκτημένα μας.
Οι αυταπάτες δεν συγχωρούνται πλέον.

Μέτωπο για την Ανατροπή στην ΠΟΕΣΥ
(Συνδικαλιστικό σχήμα συνεργασίας στην Ομοσπονδία:
της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή - ΕΣΗΕΑ,
Ασύνταχτου Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων- ΕΣΗΕΜΘ
και αγωνιστών άλλων Ενώσεων]"