ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Γκρεμίζονται τα σύμβολα των Γάλλων...

Προς απαγόρευση Gitanes και Gauloises
 
Στην Ελλάδα όταν αποσύρθηκαν από την αγορά τα τσιγάρα Sante, με το χαρακτηριστικό κόκκινο vintage πακέτο, το Άσσος άφιλτρο και το Άσσος φίλτρο κασετίνα πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν να τρελαθούν!.. (Ακόμη αναζητούν -ματαίως- τις αγαπημένες τους μάρκες σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας και προσπαθούν να βρουν με τι θα αντικαταστήσουν τον Ασσο σκέτο και το Sante...)
Τώρα ήρθε η σειρά των γάλλων θεριακλήδων που καπνίζουν τα βαριά Gitanes και  Gauloises να... στερηθούν τις αγαπημένες τους μάρκες... Κι αυτό γιατί η γαλλική κυβέρνηση μελετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους καθώς καλείται να συμμορφωθεί με..
ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία «τα προϊόντα καπνού δεν πρέπει να συμβάλουν στη προώθηση του καπνίσματος», πράγμα που υποτίθεται πως γίνεται με τα Gitanes και τα  Gauloises καθώς τα πακέτα τους είναι πολύ «cool»!..
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, οι βιομηχανίες τσιγάρων θα πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά ουδέτερα πακέτα που να μην προωθούν με την εικόνα τους το κάπνισμα και που το 65% της επιφάνειας του πακέτου θα πρέπει να αναγράφει προειδοποιήσεις για την Υγεία. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και κάποιοι κάνουν λόγο για ανυπότακτους Γαλάτες...
Τα τσιγάρα Gitanes (τσιγγάνικα) και τα Gauloises (γαλατικά) έγιναν συνώνυμα της εθνικής ταυτότητας των Γάλλων από το 1910, που πρωτοκυκλοφόρησαν και υπήρξαν τα αγαπημένα τσιγάρα του Αλμπέρ Καμύ, του Ζαν Πολ Σαρτρ και του Σερζ Γκενσμπούρ, για τον οποίο λέγεται ότι κάπνιζε πέντε πακέτα άφιλτρα Ζιτάν την ημέρα.
Στο πακέτο των Gitanes εικονίζεται μια τσιγγάνα που χορεύει ενώ στο πακέτο των Gauloises υπάρχει το κλασσικό γαλατικό κράνος του Αστερίξ με τα δύο φτερά.