ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Διεγράφη από αθλητικός συντάκτης ο Διονύσης Βερβελές

Το πειθαρχικό όργανο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), με απόφαση που έλαβε την Πέμπτη 14/7, τιμώρησε με 12μηνη διαγραφή από τα μητρώα του, τον Διονύση Βερβελέ (φωτογραφία), διαχειριστή της ιστοσελίδας redking.gr, για δημοσιεύματα κατά του Άρη Ασβεστά. Παράλληλα τον υποχρεώνει να παραδώσει την δημοσιογραφική του ταυτότητα στη γραμματεία του Συνδέσμου ενώ η απόφαση κοινοποιείται και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για να πράξει τα δέοντα.
Επίσης για δημοσιεύματα κατά του δημοσιογράφου Αρη Ασβεστά, τιμωρούνται και οι Ν. Κώτσης, Γ. Μανιάτης και Γ. Στασινόπουλος (συντακτική ομάδα της εφημερίδας Γαύρος) με «ανάκληση στην τάξη, με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας»

Aναλυτικά η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΣΑΤ για τον Δ. Βερβελέ:..
Στις 30 Μαΐου 2016 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα, «Redking.gr» θέμα υπό τον τίτλο, «Μπλόκο στους δημοσιογράφους, πλην του… γνωστού Ασβεστά».
Το άρθρο συνοδευόταν από φωτογραφία του Άρη Ασβεστά, απαξίωνε πλήρως τον συνάδελφο και την δουλειά του και τον στοχοποιούσε. Το θέμα αναρτήθηκε και στο Facebook, προκαλώντας υβριστικούς σχολιασμούς για τον θιγόμενο συνάδελφο.
Έπειτα από έγκληση του Άρη Ασβεστά στις 6 Ιουνίου 2016, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 21 Ιουνίου και επιλήφθηκε της υπόθεσης. Στην διαδικασία προσήλθε ο εγκαλούμενος, Διονύσης Βερβελές, ο οποίος παραδέχθηκε πως ειναι υπεύθυνος και διαχειριστής της ιστοσελίδας, ο επίσης καταγγελόμενος, Παύλος Σαχτούρης, όπως και ο καταγγέλων, οι οποίοι, μάλιστα, εξετάσθηκαν κατ’ αντιπαράσταση. Ο Δ. Βερβελές ευθαρσώς απο την αρχή, ανέλαβε όλη την ευθύνη της σύνταξης και δημοσιοποίησης του επίμαχου κειμένου, τονίζοντας πως ο Π. Σαχτούρης δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη.
Από το Π.Π.Σ. προτάθηκε και στους δύο να συνταχθεί ενα κείμενο αποκατάστασης του θιγομένου συναδέλφου, το οποίο θα δινόταν στην δημοσιότητα, χωρίς ειρωνικά σχόλια εκ μέρους του Άρη Ασβεστά. Στο τελευταίο επέμενε ο Δ. Βερβελές και ο Αρ. Ασβεστάς συμφώνησε. Συμφώνησαν, ακόμη, το κείμενο αποκατάστασης ν’ αναρτηθεί και στο Facebook, κάτι το οποίο ο Δ. Βερβελές ουδέποτε έκανε.
Ο Αρ. Ασβεστάς δεσμεύτηκε πως, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του κειμένου, θα σταματούσε κάθε δίωξη κατά του Δ. Βερβελέ ενώπιον του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΑ, αλλά και ενώπιον κάθε Δικαστικης ή άλλης Αρχής.

Το περιεχόμενο του κειμένου, στο οποίο συμφώνησε και ο Δ. Βερβελές, και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του το βράδυ της 1ης Ιουλίου 2016, ήταν το εξής:
«Σε λάθος πληροφόρηση του «Redking.gr» οφείλεται η άστοχη δημοσίευση της ιστοσελίδας μας στις 30 Μαΐου 2016, με την οποία στοχεύσαμε σε δημοσιογραφική κριτική του συναδέλφου Άρη Ασβεστά και της παρουσίας του στο ξενοδοχείο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, για να καλύψει δημοσιογραφικά την συγκέντρωση εκπροσώπων Ποδοσφαιρικών Ενώσεων. Η ιστοσελίδα μας ξεκαθαρίζει, με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι δεν είχαμε στόχο να υποβαθμίσουμε ή να απαξιώσουμε τον συγκεκριμένο συνάδελφο, τον οποίο αναγνωρίζουμε ως έντιμο δημοσιογράφο».
Κατά περίεργο και ανεξήγητο τρόπο, όμως, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2016, η ανάρτηση αποκατάστασης αποσύρθηκε και διαγράφηκε απο την ροή ειδήσεων της ιστοσελίδας.
Στην θέση της αναρτήθηκε νέο κείμενο, με ακραίους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα κατά του Αρ. Ασβεστά, υπό τον τίτλο «Επιμένουμε: Ο Ασβεστάς δεν είναι άτιμος».

Το απαράδεκτο αυτό δημοσίευμα, το οποίο μπορεί να εκληφθεί και ως ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ του συναδέλφου (και όχι μόνον αυτού) σε καιρούς που η βία στο ποδόσφαιρο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ακολουθήθηκε -όπως ειναι φυσικό- από ακραίους υβριστικούς σχολιασμούς από αναγνώστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.
Στις 5 Ιουλίου ο Άρης Ασβεστάς κατέθεσε συμπληρωματική έγκληση, μετά τη νέα τροπή που πήρε η υπόθεση, για την οποία, βεβαίως, το Π.Π.Σ. είχε ήδη επιληφθεί αυτεπαγγέλτως, ως έχει το δικαίωμα.
Η υπόθεση εκδικάστηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016. Ο κατηγορούμενος, Δ. Βερβελές δεν εμφανίσθηκε. Απαξίωσε ν’ ανταποκριθεί στην κλήση του από ένα θεσμικό όργανο του ΠΣΑΤ. Ούτε καν ειδοποίησε τηλεφωνικά. Στις προσπάθειες της γραμματείας του ΠΣΑΤ να τον ενημερώσει, δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.

Κατόπιν όλων αυτών, αποφασίζουμε την διαγραφή του Διονύση Βερβελέ από τα μητρώα του ΠΣΑΤ για 12 μήνες, ανάρτηση της απόφασης σε όλους τους χώρους εργασίας, όπως ορίζει το Καταστατικό του Συνδέσμου μας, και την υποχρέωση του διαγραφέντος να παραδώσει την ταυτότητα του ΠΣΑΤ στην γραμματεία του Συνδέσμου για το διάστημα που θα είναι διαγραμμένος.
Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και θα υποστηριχθεί με όποιον τρόπο μάς ζητηθεί απο το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων.
Ο έτερος εγκαλούμενος, Παύλος Σαχτούρης απαλλάσσεται, δεδομένου ότι όλη την ευθύνη για την ανάρτηση ανέλαβε ο Δ. Βερβελές.
Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως.