ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Κρατική διαφήμιση μόνο σε όσους είναι στο Μητρώο Online Media

Ανακοινώσεις Παππά για την καταγραφή των ενημερωτικών ιστοσελίδων

Το Μητρώο Online Media παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Από την ενημέρωση προκύπτουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση, ενώ το υπουργείο θα παρέχει και περαιτέρω κίνητρα για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο Μητρώο.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε να ελέγχουμε το περιεχόμενο των ιστοσελίδων. Προχωράμε σε κάτι που είναι αυτονόητο και έπρεπε να έχει γίνει». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στόχος του υπουργείου είναι να κάνει μια πρώτη χαρτογράφηση των νόμιμων επιχειρήσεων ενημέρωσης που λειτουργούν στο Διαδίκτυο..  επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες εντάσσεται στο ευρύτερο κομμάτι της κυβερνητικής προσπάθειας για περισσότερη διαφάνεια στα ΜΜΕ.

Πως θα λειτουργεί το Μητρώο

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η εγγραφή στο Μητρώο, το οποίο έχει ήδη ανέβει στην ιστοσελίδα της γγ ενημέρωσης με το όνομα emedia, δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο, τόνιζε ότι αυτό αφορά επαγγελματικές ιστοσελίδες (εταιρείες που έχουν ΑΦΜ) και όχι μπλογκς ή προσωπικές ιστοσελίδες.
Το... ζουμί, ουσιαστικά, βρίσκεται στο κομμάτι της κρατικής διαφήμισης με τον υπουργό να υπογραμμίζει ότι μόνο όσοι εγγραφούν στο Μητρώο θα μπορούν να διεκδικήσουν κρατική διαφήμιση.
Έδωσε, μάλιστα, περιθώριο τριών μηνών για να εγγραφούν οι επιχειρήσεις προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά ότι από τις 15 Σεπτέμβρη και μετά όσοι δεν είναι στο Μητρώο δεν θα μπορούν να διεκδικούν κρατική διαφήμιση.
Σημείωσε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κατευθύνει την διαφήμιση, απλά να καταρτίσει έναν κατάλογο μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται που μπορούν να διαφημιστούν.

Και για την τραπεζική διαφήμιση

Πάντως, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι, κατά τη δική του εκτίμηση, το Μητρώτο Online Media θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και για την τραπεζική διαφήμιση και όχι μόνο για την κρατική, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβάλει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, όσοι καταγραφούν θα πρέπει να δηλώσουν τη σύνθεση της εταιρείας, το ΑΦΜ, τους διευθυντές και τον αριθμό του προσωπικού, ενώ οι περισσότερες διαδικασίες θα μπορούν να γίνονται με μια υπεύθυνη δήλωση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα τα οποία πρέπει να δουν τα αρμόδια υπουργεία και ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Τέλος, ανάμεσα στις άλλες παροχές, η γγ Ενημέρωσης θα προμηθευτεί με ένα ειδικό software κατά της λογοκλοπής το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο. Το εργαλείο αυτό θα εντοπίζει τη λογοκλοπή και θα ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για το ποιος έκανε copy-paste από το μέσο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» σημείωσε ο υπουργός.
- πηγή: efsyn.gr