ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η μεγάλη (ευρωπαϊκή) ανατριχίλα

Προβάδισμα δέκα μονάδων για το «Brexit» - Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλει

 Ακόμη δεν υπάρχει αντικειμενική καταγραφή του τι ακριβώς σημαίνει η ενδεχόμενη αποχώρηση μιας χώρας από την ΕΕ πέρα από το ότι θα σήμαινε πως αρχίζει το ξήλωμα του πουλόβερ...
 Ο πρωθυπουργός της  χώρας, Ντέηβιντ Κάμερον, που είχε ανακοινώσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πριν ένα και πλέον χρόνο, είναι υπέρ της παραμονής, αλλά υποβάλλοντας κάποιους όρους που προκάλεσαν μεγάλο σκεπτικισμό στους εταίρους –μια και αναφέρουν μέτρα «εθνικής ανεξαρτησίας κυρίως της οικονομίας».
Την προηγούμενη φορά που έγινε παρόμοιο δημοψήφισμα στη Βρετανία, ήταν το 1975,.. όταν μεγάλη πλειοψηφία τότε, είχε αποφασίσει για την παραμονή στην τότε 12μελή ΕΟΚ. Δεν είχε ωστόσο, κατόπιν,  ενταχθεί στην ευρωζώνη.
 Σήμερα, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, οι απόψεις είναι τουλάχιστον διχασμένες.
 Εντυπωσιακό άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ καταγράφει νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας ORB για την διαδικτυακή μόνον πλέον εφημερίδα Independent, λιγότερο 12 ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
 Η πρόθεση ψήφου υπέρ του Brexit έχει ανέλθει στο 55%, έναντι 45% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν υπολογιστούν μόνο όσοι δηλώνουν ότι σίγουρα θα ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.
 Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα περίπου 2.000 πολιτών την Πέμπτη και την Παρασκευή.
 Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εφημερίδας τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 51% έναντι 49% πάλι υπέρ του Brexit.
 Αν υπολογιστεί το σύνολο των απαντήσεων, χωρίς τη βεβαιότητα της προσέλευσης στην κάλπη, το Brexit είναι και πάλι μπροστά με 53% έναντι 47%.
 Το 78% των υποστηρικτών του Brexit λένε πως σίγουρα θα ψηφίσουν, ποσοστό που μειώνεται στο 66% για τους οπαδούς της παραμονής στην ΕΕ.
 Πάντως η παραμονή προηγείται στην παράσταση νίκης, με το 52% των ερωτηθέντων να πιστεύουν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα απορρίπτει το Brexit.
 Με τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης η στερλίνα υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια της συναλλαγματικής της αξίας από τα τέλη Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,4 έναντι του δολαρίου και κατά 0,8% έναντι του ευρώ.
 Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε ότι η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ βρίσκεται «στο δρόμο της νίκης».
Κ. Μπετινάκης (styx)