ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ο Πέτρος και ο Στάθης...

Η ευγενής ακροβασία (ετών) του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου

Ήταν πολύ πιο... εύκολες οι αντιπαλότητες στην προ μνημονίων εποχή, ειδικά στο χώρο του Τύπου, των εφημερίδων και των περιοδικών. Κοιτώντας τες τώρα, από το σήμερα, θα τις έλεγες έως και ανούσιες.
Το life style έπαιρνε διαφορετικές αποχρώσεις. Στη μία όχθη περπατούσε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, υπεύθυνος για μία σειρά από πρωτοποριακές δημοσιογραφικές ή κι εκδοτικές κινήσεις. Από τη στήλη του στην Ελευθεροτυπία (τη διάβαζα μικρός κι έμπαινα σε έναν άλλον κόσμο) μέχρι το «01», πιθανότατα το καλύτερο περιοδικό στον ελληνικό τύπο, ever. Αλλά και άλλα, όπως το Symbol ή και οι «Εικόνες του Κόσμου». Στην άλλη όχθη «έλαμπε» ο Πέτρος Κωστόπουλος και όλο εκείνο το βλαχομπαρόκ life style, ΠΑΣΟΚ αυθεντικό της δεκαετίας του 80, δηθενιά και.. ρηχότητα. Το ΚΛΙΚ στην χειρότερη περίοδό του, το Nitro αργότερα κ.ο.κ. Είχε πολλούς οπαδούς βέβαια, κυριαρχούσε, μην το ξεχνάμε. Σημεία των καιρών.
Με την οικονομική κρίση όμως τα πράγματα άλλαξαν. Άλλαξαν δηλαδή οι κόντρες, το στιλ τους, ακόμα και η ποιότητά τους. Στα χρόνια της κρίσης (πόσω μάλλον με τα capital controls) τα πράγματα έγιναν πιο ακραία. Και οι περισσότεροι άνθρωποι έδειξαν τον πραγματικό τους εαυτό. Καλό(ν) ή κακό(ν). Στη δημοσιογραφία, ακόμα περισσότερο. Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος έζησε και ζει ήσυχα (δημοσιογραφικά) αυτά τα δύσκολα χρόνια. Δεν άλλαξε, όχι, ο ίδιος έμεινε (μεγαλώνοντας φυσικά), στάθηκε όμως στην άκρη και παρατηρούσε, την ώρα που άλλοι έβγαιναν μπροστά κάνοντας σαματά και χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο ειδικό βάρος. Τη στιγμή που κυριάρχησαν οι κραυγές και οι... αντάρες, ο Τσαγκαρουσιάνος επέλεξε να μιλάει χαμηλόφωνα αλλά στην πραγματικότητα να ακούγεται πολύ πιο δυνατά. «Απλώς, εγώ που έπαιξα αυτό το έργο, σε πρώιμη εποχή, δεν θα ‘θελα να το επαναλάβω. Αυλαία, χειροκροτήματα» γράφει σε ένα editorial του με αφορμή το facebook (αλλά ταιριάζει κι εδώ) στο Lifo.
Ο Πέτρος Κωστόπουλος χρεοκόπησε αλλά συνεχίζει να φωτογραφίζεται για τα εβδομαδιαία περιοδικά (αυτά που έχουν ανά δεύτερη εβδομάδα την Ελένη Μενεγάκη στο εξώφυλλο), την ώρα που κάνει διακοπές στη Ψαρού, στη Μύκονο.

Δημήτρης Κανελλόπουλος (e-tetradio)