ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ξέρεις από… ΕΣΠΑ;

Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα τα θέματα που φιλοξενεί το περιοδικό Unfollow στο τεύχος Ιουνίου. Πάρτε μια γεύση:
 

** Είστε ίδιοι με τους άλλους (και φαίνεστε): Ο ΣΥΡΙΖΑ στο καρτεσιανό δάσος
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αντιμετωπίζεται στο εξής με την ίδια άκαμπτη καταδίκη και επιθετικότητα, με την οποία αντιμετωπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, τα προηγούμενα χρόνια, από το «αντιμνημονιακό μέτωπο» στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμόνευσε;
Αυγουστίνος Ζενάκος & Χρήστος Νάτσης

** Πυροβολώντας Συριζαίους ή καλωσορίσατε στην έρημο της ΤΙ(Ν)Α
Το διαδεδομένο εσχάτως, από τα δεξιά αλλά και τα αριστερά, «κυνήγι του Συριζαίου», υπονομεύει την ανάγκη να αναζητήσουμε άλλες λύσεις, άλλες δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αντισταθούν στην αδιανόητη επιτροπεία που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στη βάση, όμως,.. της παραδοχής ότι ο τρόπος αυτής της αντίστασης δεν είναι δεδομένος, θα είναι ευρετικός και απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.
Δημήτρης Παπανικολάου
** Αναπαριστώντας την προσφυγική ροή: Παιδιά αόρατα οράματα
Στη δυτική κουλτούρα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, το παιδικό σώμα είναι ένα σώμα με (μεγάλη) σημασία: ένα απροστάτευτο, αγνό, αφελές, αμόλυντο, καλοπροαίρετο, άφθαρτο και άφυλο σώμα. Έτσι, οι εικόνες των σωμάτων που «αξίζει» να πενθήσουμε σχεδόν μονοπωλούν τις αναπαραστάσεις τόσο της κυρίαρχης ηγεμονικής ιδεολογίας όσο και των κύκλων αλληλεγγύης: η κοινωνία δεν ευαισθητοποιείται με τα σώματα των ενήλικων μουσουλμάνων που η ΕΕ αφήνει να πεθάνουν, αλλά μόνο με το άξιο θρήνου, άφυλο, απροστάτευτο και αμόλυντο παιδικό σώμα.
Μαρίτα Βυργιώτη & Δανάη Καρυδάκη
** Υπερταμείο: Όλη η χώρα ένα απέραντο πωλητήριο…
Το νέο Υπερταμείο, που διαμορφώνει ένα «παράλληλο κράτος» πλήρους ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, έξω από κάθε συνταγματικό και δημοκρατικό έλεγχο, δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζει το δικό της «success story», τολμώντας ό,τι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να ισορροπήσει μέσα στις απαιτήσεις ντόπιων και ξένων ολιγαρχών.
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος & Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
** Πλειστηριασμοί: Χέρι-χέρι τα «κοράκια» με τους τραπεζίτες
Η απελευθέρωση της πώλησης τραπεζικών δανείων δεν απειλεί μόνο να οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά θα αποτελέσει κι έναν βασικό μηχανισμό για τη βίαιη αναδιάρθρωση όλης της οικονομίας, την ίδια ώρα που η συντεχνία των τραπεζιτών κατορθώνει να μην είναι ποτέ χαμένη..
Λεωνίδας Βατικιώτης
** Ξέρεις από… ΕΣΠΑ;
Σε πείσμα της κυβερνητικής ρητορικής, ότι το ΕΣΠΑ θα φέρει πακτωλό επενδύσεων και την πολυπόθητη ανάπτυξη, στην πραγματικότητα τα σχετικά κονδύλια ούτε την παραγωγή θα ανασυγκροτήσουν, ούτε την απασχόληση θα αυξήσουν• θα ενισχύσουν, όμως, τους κάθε λογής «εθνικούς εργολάβους» των αυτοκινητόδρομων, των «μεγάλων έργων» και της διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως και πριν...
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος
** Παράκτιο Μέτωπο Αττικής: Το Υπερταμείο εγγυάται την επέλαση των «επενδυτών»
Το νέο Υπερταμείο, που διαμορφώνει ένα «παράλληλο κράτος» πλήρους ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, έξω από κάθε συνταγματικό και δημοκρατικό έλεγχο, δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζει το δικό της «success story», τολμώντας ό,τι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να ισορροπήσει μέσα στις απαιτήσεις ντόπιων και ξένων ολιγαρχών.
Άρης Χατζηγεωργίου
** Πώς ένα πρωτότυπο κοινωνικό κίνημα πυροδότησε μια πολιτική κρίση στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η γαλλική κυβέρνηση είναι το αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής στροφής που έκανε το κίνημα ενάντια στην αλλαγή του εργασιακού νόμου. Βασισμένο πάνω σε γόνιμες συνεργασίες ανάμεσα στο κλασικό εργατικό κίνημα και τους ανέργους και τους επισφαλείς που παραδοσιακά στερούνταν μορφών εκπροσώπησης, ένα νέο συλλογικό πνεύμα συμμετοχής αναπτύχθηκε, που υπερβαίνει την απλή αμφισβήτηση ενός αντικοινωνικού νομοσχεδίου.
Benjamin Birnbaum
** Βραζιλία και Βενεζουέλα: Ο σοσιαλισμός απέτυχε;Η ταυτόχρονη κρίση που εκδηλώθηκε σε Βραζιλία και Βενεζουέλα έδωσε σε αρκετούς την ευκαιρία να μιλήσουν για το τέλος του αριστερού παραδείγματος ή ακόμη και για «αποτυχία του σοσιαλισμού» στη Λατινική Αμερική. Όμως, τόσο η πιο ριζοσπαστική όσο και η πιο μετριοπαθής χώρα στους λεγόμενους «πειρατές της Καραϊβικής» έχουν και μια άλλη ιστορία να διηγηθούν.
Άρης Χατζηστεφάνου