ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ευρω-βόμβα για τις ομαδικές απολύσεις

Τι λέει ο Κατρούγκαλος

Με κατάρρευση απειλείται άμεσα το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και 33 χρόνια για τις ομαδικές απολύσεις, ύστερα από εισαγγελική πρόταση-σοκ προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) με την οποία κρίνεται αντίθετο προς το ενωσιακό δίκαιο ως περιοριστικό της επιχειρηματικής ελευθερίας.  Αν η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες από το ΔΕΕ (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό), θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για τη σταδιακή «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, χωρίς να μπορεί στο εξής να..
παρεμβαίνει για το ζήτημα αυτό ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας (παρέχοντας άδεια ή απαγορεύοντας την έγκριση ομαδικών απολύσεων), όπως κάνει μέχρι σήμερα, αφού συνεκτιμήσει πρώτα τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης (που θέλει τις ομαδικές απολύσεις) και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
Στην πράξη, τυχόν κατάρρευση της νομοθεσίας που θεσπίστηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου (ν. 1387/83 έλεγχος των ομαδικών απολύσεων) θα λειτουργήσει ως βραδυφλεγής βόμβα, καθώς είναι ευρύτερα γνωστό το ενδιαφέρον και οι πιέσεις μεγάλων ομίλων για απελευθέρωση των ορίων των ομαδικών απολύσεων (με κατάργηση ή αύξηση των προβλεπόμενων ποσοστών μηνιαίων απολύσεων, με περιορισμό της κρατικής ανάμειξης κ.λπ.), καθώς θα τερματιστεί η έως τώρα προστατευτική για τους εργαζόμενους παρέμβαση των εκάστοτε υπουργών, όπως γινόταν συνήθως επί όλων των κυβερνήσεων.
«Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά», αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος σε δήλωση του, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις».
- απο την έντυπη έκδοση του «Εθνους»