ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Γιατί πανηγυρίζουν στη Στρατηγού Καλλάρη 5;

Δύο έδρες στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, έβγαλε το «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ στις εκλογές της 2ας Ιουνίου. Το ΜΕΤΩΠΟ διατήρησε το μίνιμουμ των δυνάμεών του καθώς οι περισσότεροι συνάδελφοι που ήθελαν να μας ψηφίσουν, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
Οι απλήρωτες συνδρομές για δεκάδες άνεργους και κακοπληρωμένους συναδέλφους μας και η απουσία ουσιαστικής «ρύθμισης» από τη διοίκηση της Ένωσης, έκαναν απαγορευτική την προσέλευσή τους στην κάλπη.
 Άλλωστε η χαμηλή προσέλευση στην εκλογική διαδικασία (περίπου το 1/3 των 800 μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, ποσοστό 40%) φανερώνει επιπλέον (δίπλα στο φαινόμενο  της απάθειας) και το γύρισμα της πλάτης της πλειοψηφίας των συναδέλφων στην ίδια τη συνδικαλιστική πρακτική που έχει κακοποιηθεί βάναυσα και έχει μεταλλαχτεί σε μία.. ασχολία «παραγοντισμού», «λόμπινγκ» και «πελατειακών σχέσεων» με ευθύνη (και) των «διοικήσεων» στα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.
Η επικράτηση της κυρίαρχης παράταξης και η απόσπαση… 7 εδρών(!), σε σύνολο 9 εδρών στο ΔΣ, κατέδειξε ότι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός που διοικεί την Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει τον «τρόπο» να ανατροφοδοτεί την εξουσία του και μάλιστα να… διευρύνει τις «δυνάμεις» του παρά τις εγκληματικές συνδικαλιστικές απεργιο-φοβικές πρακτικές που καταβαράθρωσαν τον κλάδο όλο το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα την αντιδραστική στάση στην ψήφιση  του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Η «επιβράβευση» αυτής της πολιτικής από την πλειοψηφία των ψηφισάντων πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τόσο τους σκεπτόμενους συναδέλφους όσο και την ίδια την κοινωνία που αναμένει από τους εργαζόμενους στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να στέκονται στο πλάι της, στα δικαιώματα, τις κατακτήσεις της και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο «όπλο» της απεργίας. Όταν το πρόσωπο της κυρίαρχης παράταξης που ήρθε πρώτο σε ψήφους (παρότι είχε πέσει γραμμή για να… πρωτεύσει άλλος!) έχει διατυπώσει δημοσίως την αντιδραστική του θέση κατά των απεργιών (σε πρόσφατη τηλεοπτική παρουσία του στην ΕΡΤ), τι να περιμένει κανείς από τον προαναγγελθέντα ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η κυρίαρχη παράταξη το επόμενο διάστημα;
Το Φθινόπωρο, με πίεση του ΔΝΤ και των τροϊκανών, ανοίγει σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο το θέμα των απεργιών, του συνδικαλίζεσθαι, της πλήρους απελευθέρωσης των μαζικών απολύσεων, της ανταπεργίας των εργοδοτών. Ποια θα είναι η στάση της «νέας» διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ με δεδομένες τις… «αλλεργιογόνες» απόψεις της περί των «κακών» απεργιών;

Δεν υπάρχουν άλλες αυταπάτες: Αρκετές θεσμικές συνδικαλιστικές δομές έχουν μετατραπεί σε παραμάγαζα των μεγαλοεκδοτών και των διευθυντών στα ΜΜΕ. Θυμίζουμε ότι ουδέποτε θίχτηκαν τα μεγαλοσυμφέροντα των εκδοτών των κυριακάτικων φύλλων των εφημερίδων, έστω και σε μία από τις προηγηθείσες απεργίες…
Στην προεκλογική ανακοίνωσή μας υπενθυμίζαμε το σχόλιο που κάναμε ως ΜΕΤΩΠΟ αμέσως μετά τις εκλογές στην Ένωση του 2014:  «Οι σημερινοί πανηγυρισμοί πάνω στα συντρίμμια ενός ολόκληρου κλάδου αποτελούν τη θλιβερή εικόνα του ζοφερού μας μέλλοντος».  Σήμερα, που το ζοφερό μέλλον έγινε πραγματικότητα, λίγη ώρα μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, κάποιοι «ξαναπανηγύρισαν»… τραγουδώντας στους διαδρόμους του κτιρίου στη Στρατηγού Καλλάρη 5! Διόλου παράξενο: Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση του γραφειοκρατικού τους ρόλου και δεν πάει να καίγεται ο κόσμος! Δεν είναι τυχαίο που  σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που οι εργαζόμενοι δέχονται τόσο μεγάλη επίθεση, τα δύο μεγαλύτερα πρωτοβάθμια σωματεία των δημοσιογράφων ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ αλλά και η ΠΟΕΣΥ διοικούνται από συνταξιούχους!
Μία «νέα» παράταξη που χρησιμοποιήθηκε σαν πολιορκητικός κριός από την κυρίαρχη δεξιά, νεοφιλελέ, σοσιαλδημοκρατική παράταξη προκειμένου να διεμβολίσει μέσω λάσπης τις δυνάμεις του «Ασύνταχτου Μετώπου», κατέληξε στο πιάτο τους και δεν κατάφερε να στείλει εκπρόσωπό της στο ΔΣ. Επίσης και οι 2 «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι για το ΔΣ δεν κατάφεραν να αποσπάσουν καμία έδρα.
Το «Ασύνταχτο» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, σε πείσμα πολλών και ετερόκλητων «μεταλλαγμένων» δυνάμεων, θα παραμείνει στο πλευρό όλων των συναδέλφων που αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Η εκπροσώπηση στο ΔΣ είναι μόνο μία πτυχή του αδιάκοπου και ανυποχώρητου αγώνα που θα συνεχίσουμε να δίνουμε δίπλα στα κινήματα και την κοινωνία χωρίς καμία έκπτωση στα εργασιακά/ασφαλιστικά δικαιώματά μας.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες που επέλεξαν να στηρίξουν τη συνδικαλιστική μας αμεσοδημοκρατική συλλογικότητα η οποία παραμένει ανοιχτή σε κάθε ιδέα και πρωτοβουλία τόσο των συναδέλφων (μελών και μη μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ) όσο και των κινηματικών εγχειρημάτων.
Οι μάχες που έρχονται απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, καθημερινή πάλη και συντονισμό με τις παλλόμενες κοινωνικές δυνάμεις και όχι (δήθεν «στρατηγικούς») σχεδιασμούς επί χάρτου και συντεχνιακές, συστημικές «λογικές».
«ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ