ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Η λίστα με τους Έλληνες των Panama Papers

Την περίφημη λίστα των Panama Papers, που περιλαμβάνει 223 υπεράκτιες εταιρείες και 400 δικαιούχους που συνδέονται άμεσα με την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Τα Panama Papers έχουν προκαλέσει ένα τεραστίων διαστάσεων παγκόσμιο σκάνδαλο, καθώς αποκάλυψαν αναρίθμητα κρούσματα φοροδιαφυγής στα οποία εμπλέκονται ονόματα πολλών πρώην και εν ενεργεία πολιτικών, καλλιτεχνών, ποδοσφαιριστών κ.ά.
Μεταξύ των προσώπων, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου..Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας και ο πρώην Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Παναγιώτης Τσουπίδης.
Δείτε όλη τη λίστα στην ιστοσελίδα του The International Consortium of Investigative Journalists
(Το ThePressProject δημοσιεύει όλα τα ονόματα ελλήνων που περιλαμβάνονται στην διαρροή των Panama Papers).
Η ιδιοκτησία offshore δεν σημαίνει απαραίτητα και παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο οι διαρροές των τελευταίων χρόνων έχουν αποδείξει ότι εν λόγω εταιρίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον για φοροδιαφυγή.

Γιώργος Τράγκας - Δημοσιογράφος
Ο Γιώργος Τράγκας φαίνεται να είναι μέτοχος της TACANA PORTFOLIO S.A. με έδρα τον Παναμά και μάλιστα... κρυφός Μέτοχος αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουεπιμελητηρίου δεν εμφανίζεται πουθενά. Ο Γιώργος Τράγκας όταν είχε εμφανιστεί το όνομά του στη Λίστα Λαγκάρντ είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν εκεί εξαιτίας μιας συναλλαγής του 2001 και είχε ισχυριστεί ότι το όνομά του βρισκόταν εκεί εξαιτίας σκοπιμοτήτων. Αυτή τη φορά όμως (αν φυσικά δεν πρόκειται για συνωνυμία) η TACANA PORTFOLIO S.A. φαίνεται να είναι ενεργή υπεράκτια εταιρία και μάλιστα να έχει ιδρυθεί στις 28 Νοεμβρίου του 2014...

Σταύρος Παπασταύρου - Δικηγόρος
Ο άνθρωπος για τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε «Μακάρι να είχαμε δέκα σαν κι αυτόν» εμπλέκεται στα έγγραφα των Panama Papers. Για τον Σταύρο Παπασταύρου, αναφέρεται ότι ήταν μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τριών παναμέζικων εταιρειών, ενώ το 2006 έγινε αντιπρόεδρος της τρίτης. Ο ίδιος απάντησε αρχικά πως δεν θυμόταν τις εταιρείες. Όταν πλέον θυμήθηκε, είπε πως το έκανε για λογαριασμό δύο οικογενειακών φίλων του, χωρίς να αποκομίσει οικονομικό όφελος και συνεπώς δεν ήταν υποχρεωμένος να το δηλώσει στις φορολογικές αρχές. Αναφορά γίνεται ακόμη και για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως λίγο καιρό αφού ο  Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην εξουσία στις ελληνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη συνεργασία με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να εργάζεται για τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, ένας ανιχνευτής φοροδιαφυγής εμφάνισε μια αδήλωτη κατάθεση, περίπου 6.9 εκατομμύρια δολάρια σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της HSBC της Ελβετίας με το όνομα Παπασταύρου σε αυτό. Αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του, αλλά πλήρωσε πρόστιμο  3,6 εκατομμύρια δολάρια στις 2 Φεβρουαρίου 2016, για να τακτοποιηθούν  τα τέλη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο και να ανακληθεί.
Μέσα στα δεδομένα Mossack Fonseca συμμετείχε σε πολλές υπεράκτιες εταιρείες.
Από το 2005 ως το 2014, ο Παπασταύρου ήταν μέλος των συμβουλίων των Παναμέζικων εταιρειών Green  Shamrock Foundation και Diman Foundation. Το 2006, έγινε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Θεόδωρος Φέσσας - πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (τέως Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας εμπλέκεται στα Panama Papers.
O Φέσσας φέρεται να είναι μέτοχος της Gladstone Equities LTD, εταιρείας offshore με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Στην ίδια offshore βρίσκουμε και τη γυναίκα και συνέταιρο του Φέσσα, Ευτυχία Κουτσουρέλη.

Σωκράτης Κόκκαλης - Επιχειρηματίας
Το δεύτερο όνομα που εμφανίζεται στο ρεπορτάζ του The Greek Report αφορά τον γνωστό επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ o Κόκκαλης και μέλη της οικογένειάς του ορίστηκαν τον Οκτώβριο του 2014 πληρεξούσιοι της εταιρίας Upton International SA με έδρα τον Παναμά. Το ρεπορτάζ περιγράφει τα εσωτερικά έγγραφα της Mossack Fonsecka κατά τους ελέγχους στα οποία γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του Κόκκαλη στην υπόθεση Intralot - ΟΠΑΠ για την σύμβαση των 300 εκατομμυρίων ευρώ (με αξία τεχνολογίας εκείνη την εποχή στα 96 εκατομμύρια) και στην απάντηση του Έλληνα επιχειρηματία ότι οι κατηγορίες κατέπεσαν.
Υπάρχουν ακόμα αναφορές των εγγράφων της Fonsecka σχετικά με τις κατηγορίες ότι ήταν πράκτορας της Ανατολικής Γερμανίας και στην φιλία του με τον Σιμήτη.
Τα έγγραφα που ζητούσε η Mossack Fonseca για να ολοκληρώσει έναν πλήρη έλεγχο που δεν φαίνεται να απαντώνται.  

Πάνος Γερμανός - Επιχειρηματίας
Το πρώτο όνομα που εμφανίζεται στο ρεπορτάζ του The Greek Report αφορά τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, των γνωστών καταστημάτων τεχνολογίας «Γερμανός». Το ρεπορτάζ ακολουθεί την εταιρία Ludwig Universal Ltd που ιδρύθηκε από την Mossack Fonseka στις 9 Σεπτεμβρίου του 2005. Οι μετοχές φαίνονται να είναι στα χέρια του Geoffrey Magistrate, ενός υπαλλήλου μιας άλλης εταιρίας δημιουργίας υπεράκτιων εταιριών, της Ergoserve Consultants. Ο Magistrate φέρεται να είναι επίσης ιδιοκτήτης/διαχειριστής άλλων 185 εταιρών.
Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στην δικαστική διαδικασία για τις μίζες στα υποβρύχια της Ferrostaall που μέσω της EFG Private Bank του Λουξεμβούργου και μιας ιταλικής ενδιαμέσου εταιρίας έφταναν στον Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο. Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα ανέφερε την Ludwig ως «συμφερώντων Πάνου Γερμανού» κάτι που δεν φαινόταν στα έγγραφα της Mossack Fonsecka.
Τελικά όπως σημειώνει το αναλυτικό ρεπορτάζ ο Πάνος Γερμανός φαίνεται για πρώτη φορά σε έγγραφο της διαρροής στις 11 Δεκεμβρίου του 2014, μια ημέρα πριν την παραπομπή του για την υπόθεση και πάλι μόνο για λίγες ώρες αφού αμέσως μετά οι μετοχές περνάνε στα χέρια του Μενέλου Κυπριανού. Το ποσό που φαίνεται να βρίσκει η προανάκριση είναι 1,4 εκατομμύρια ευρώ και στην υπόθεση εμπλέκεται και ο στενός συνεργάτης του Πάνου Γερμανού, Γιώργος Καμάρης, μέλος του ΔΣ της Multirama, ο οποίος όμως δεν παραπέμφθηκε στη δίκη των εξοπλιστικών.
Ο ίδιος στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι τα ποσά ήταν προϊόν αποεπένδυσης αλλά παρόλα αυτά τα διέθεσε όλα στο δημόσιο, δηλώνοντας σύμφωνα με την Wikipedia «άγνοια για την προέλευσή τους», προσπαθώντας προφανώς να χαίρει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Πάνος Γερμανός έχει ήδη παραπεμφθεί πριν από λίγους μήνες σε δίκη για την περίπτωση των TOR M1.

Τράπεζα Eurobank
Η τράπεζα Eurobank εμφανίζεται στην ενότητα με τους ενδιάμεσους στα Panama Papers που αφορούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων η Eurobank ήταν συνδεδεμένη για περίπου 3 χρόνια με μία offshore στις Σευχέλλες, την Focsani INC
Η Focsani φαίνεται ότι ιδρύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2011 και διαλύθηκε στις 31 Δεκμβρίου 2014

Παναγιώτης Τσουπίδης - Πρώην Πρόεδρος του Ταχυδρομικου Ταμιευτηρίου
Στα Panama Papers που αφορούν την Ελλάδα βρίσκεται το όνομα του Παναγιώτη Τσουπίδη. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Τσουπίδης συνδέεται με την offshore εταιρεία, Mopak International LTD, που δημιουργήθηκε το 2003 και απενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015

Παναγιώτης Μπερνίτσας - Δικηγόρος

Στα Panama Papers βρήκαμε το όνομα του δικηγόρου Παναγιώτη Μπερνίτσα, που φέρεται να διατηρεί από το 1999 εταιρεία offshore στις Παρθένους Νήσους, την Gipper Services Limited
Το όνομα του δικηγόρου Παναγιώτη Μπερνίτσα φιγουράρει στους διεθνής δικηγορικούς οδηγούς. Θεωρείται “ειδικός” σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ανταγωνισμού. Εχει λειτουργήσει στο παρελθόν σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων του ελληνικού Δημοσίου με την Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού στις συγκοινωνίες.
Το 2013, προσελήφθη από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ως νομικός σύμβουλος αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της συντήρησης τεχνικής βάσης του ΟΣΕ (Rosco), σε ζητήματα που αφορούν το ελληνικό δίκαιο. Ο Το ίδιο έτος, το γραφείο Μπερνίτσα, μαζί με πολλούς παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού, βιομηχανικού και επιχειρηματικού κατεστημένου, ήταν παρόν στις επαφές που είχε ο Σαμαράς στο Κατάρ για την ανάπτυξη συνεργασιών και υλοποίηση επενδύσεων.
Κατά το παρελθόν, ο Π. Μπερνίτσας έχει προσφέρει υπηρεσίες στη θυγατρική της Γενικής Τράπεζας ‘Γενική Finance A.E.’ σχετικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης της Σύμβασης της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Γενική Finance Α.Ε. είχε τότε το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαπραγμάτευση της σύμβασης C4I με την SAIC.
Ο Π. Μπερνίτσας έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ζεύγος Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου την εποχή της «λύσης και εκκαθάρισης» της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και των περίπου 460 εργαζομένων του.

Γιάννης Καρακαδάς - Επιχειρηματίας
Ο Γιάννης Καρακαδάς έχει πλούσιο ιστορικό. Τον βρίσκουμε το 2006 ως Διευθύνων Σύμβουλο της ΛΟΤΖΙΚ ΝΤΑΤΑ ΙΝΦΟΡΜΕΪΣΟΝ ΣΥΣΤΕΜΣ που μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων γίνεται η γνωστής μας Singluar Logic που λαμβάνει μερικά εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά που γίνονται εκλογές (συχνά δηλαδή) και το 2011 τον βρίσκουμε να αναλαμβάνει πρόεδρος της Olympic Air (με αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Βγενόπουλο). Στα Panama Papers εμφανίζεται ως μέτοχος της εταιρίας LOWCO INTERNATIONAL COMPANY(το lowco παραπέμπει σε low cost πτήσεις) που δημιουργήθηκε λίγο  καιρό αφού ανέλαβε την θέση του προέδρου της Olympic Air και η οποία φαίνεται να αναστέλλει τις δραστηριότητές της στις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Η εταιρία ήταν εγγεγραμμένη στις εξωτικές Σεϋχέλλες. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ θα συνεχιστεί.

Ευάγγελος Χρόνης - Όμιλος Λάτση
Στη λίστα των ονομάτων των Panama Papers βρίσκουμε και αυτό του Ευάγγελου Χρόνη. Βάσει στοιχείων και μολονότι το ICIJ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αντιπρόεδρο της Lamda Development και γενικό διευθυντή του ομίλου Λάτση. Με λίγα λόγια, το «δεξί χέρι» του γνωστού επιχειρηματία.
Ο στενός συνεργάτης του Λάτση είναι μέτοχος στη Harpins Properties Ltd, με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Ενδιάμεσος σύνδεσμος προς αυτήν την εταιρεία είναι η τράπεζα EFG Bank του ομίλου Λάτση.
Ο Χρόνης σπούδασε Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ιωάννη Σ. Λάτση επί 27 έτη. Είναι Πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σειράς εταιρειών συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και κοινωφελών Ιδρυμάτων.
Το όνομα του Χρόνη είχε βρεθεί στη δημοσιότητα το 2012, όταν σύμφωνα με ιδιόχειρο σημείωμα του Άκη Τσοχατζόπουλου,ο Χρόνης, γενικός διευθυντής τότε του Ομίλου Λάτση, φερόταν να έχει δώσει στον Γιάννη Σμπώκο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου τον Φεβρουάριο του 2003 το ποσό των 10 εκ. ευρώ.
Στα Panama Papers βρίσκουμε και το όνομα Henriette Latsis, με πιθανότερο σενάριο να πρόκειται για τη μητέρα του Σπύρου Λάτση.
--