ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Απεργία στα ΜΜΕ: τι κρύβει η ασυνεννοησία των σωματείων

Απεργοσπαστικά τεχνάσματα
των εκδοτών

Η χωρίς συνεννόηση με τα άλλα σωματεία του Τύπου, επιλογή της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή και σε 3ήμερη απεργία στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, για να κυκλοφορήσουν οι κυριακάτικες εκδόσεις, άνοιξε κι άλλο την όρεξη των εργοδοτών.
Ήδη πολλές «κερδοφόρες» Σαββατιάτικες εκδόσεις, πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές ετοιμάζονται να βγουν στα περίπτερα κανονικά το Σάββατο (23/4), όπως κανονικά θα κυκλοφορήσουν και οι επίσης «κερδοφόρες» κυριακάτικες. Διότι, τυπικά από το Σάββατο στις έξι το πρωί δεν θα υπάρχει απεργία. Και μετά ποιος θα ψάξει να βρει πόσα κείμενα γράφτηκαν κατά..
τη διάρκεια της απεργίας των δημοσιογράφων;
Το αθέατο απεργοσπαστικό τέχνασμα των εκδοτών βασίζεται στο ότι οι τυπογράφοι (ΕΤΗΠΤΑ), οι Λιθογράφοι και οι υπάλληλοι των Πρακτορείων Διανομής του Τύπου, δεν έχουν αποφασίσει να απεργήσουν και συνεπώς το βράδυ της Παρασκευής και ολόκληρο το Σάββατο τα τυπογραφεία θα τυπώνουν όσες εφημερίδες θέλουν. Η ύλη μπορεί να είναι λίγο μπαγιάτικη, αλλά και αρκετά απεργοσπαστική, καθώς πρόθυμοι δημοσιογράφοι κατ' εντολή του εκδότη και της διεύθυνσης μπορούν να γράφουν από το σπίτι τους και να στέλνουν ηλεκτρονικά κείμενα για σελιδοποίηση και εκτύπωση σε εργαζόμενους που δεν απεργούν.

«Eλλειψη συνεννόησης»
Και ξαναγυρίζουμε στην αρχική μας διαπίστωση της «έλλειψης συνεννόησης» των δημοσιογραφικών σωματείων με τα άλλα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Πού οφείλεται, λοιπόν η ασυνεννοησία;
Οφείλεται στο ότι ενώ οι δημοσιογράφοι (ΕΣΗΕΑ) έχουν μαζί με τους διοικητικούς (ΕΤΗΠΤΑ) ειδικό ασφαλιστικό σύστημα (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ) με ελάχιστες εισφορές (δικές τους και των εργοδοτών τους), οι λιθογράφοι, οι τεχνικοί ραδιοφώνου και τηλεόρασης όμως ασφαλίζονται αποκλειστικά στο ΙΚΑ με όλες τις εισφορές. Οι δε τυπογράφοι είναι μεν σε ειδικό Ταμείο (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ως προς την κύρια σύνταξή τους, αλλά για την επικουρική και την υγειονομική τους κάλυψη βρίσκονται από το 2012 στον ΕΟΠΥΥ.
Στο ΙΚΑ επίσης ασφαλίζονται όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι στο Internet (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί), οι οποίοι συνήθως δεν απεργούν και έτσι οι περισσότερες ενημερωτικές ιστοσελίδες μεγάλων Ομίλων και «νέων τζακιών» λειτουργούν κανονικά, παρά τις εκκλήσεις της ΕΣΗΕΑ.
Και όσοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί δουλεύουν υποχρεωτικά στις σημερινές άθλιες εργασιακές συνθήκες οπουδήποτε στα ΜΜΕ με ΔΠΥ (με μπλοκάκι, ως δήθεν ελεύθεροι επαγγελματίες), ασφαλίζονται με μεγάλες εισφορές στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).
Αυτά.

Δημήτρης Τρίμης (efsyn)