ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ευρωπαϊκή λύση για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Το “Ελληνικό Πρόγραμμα” δεν βγαίνει…

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

 Η ερώτηση πρέπει να τεθεί ως πρέπει, χωρίς φόβο και κανένα πάθος, διότι το θέμα αφορά την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό, Τα ψέματα τελείωσαν. Η προσφυγική κρίση, μαζί με την οικονομική, θα τελειώσουν τη χώρα. Λοιπόν:
  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Αποτελεί το ΔΝΤ μία (κάποια) λύση -που έλεγε και ο ποιητής- για την Ελλάδα, επειδή μας αρέσει η θέση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση χρέους; Διότι σε όλα τα υπόλοιπα οι πολιτικές συγκρούονται… 
Η απάντηση πρέπει να είναι -και είναι- αρνητική, όχι επειδή οι αξιωμα­τούχοι του είναι κακοί άνθρωποι, όπως υποστηρίζουν πρώην και νυν κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά διότι οι.. πολιτικές του, που δεν αλλάζουν ακόμα και ο Χριστός να (ξανα)κατέβει στη Γη, είναι πολιτικές σκληρές. Εκπονήθηκαν με τον τρόπο αυτό. Θα έλεγα πως είναι ένα εγχειρίδιο «σω­τη­ρίας κρατών», με οδηγίες για όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής, που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν λειτούργησε. Και δεν πρόκειται να λειτουργήσει ό,τι και να συμβεί, επειδή η κατάσταση της χώρας δεν αντέχει αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «ελληνικό πρόγραμμα» του ΔΝΤ.
Πολύ λαϊκά θα έλεγα πως «δεν κάνει» για την Ελλάδα, διότι αποδεδειγμένα οδηγεί τη χώρα μας και τους πολίτες σε χειρότερες ατραπούς, σε μία κατάσταση καταστροφική που δεν έχει τέλος. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που ονειρεύονται την ημέρα εκείνη που το Ταμείο θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Εσχάτως, έχω την αίσθηση, όλο και περισσότερο, ότι και οι ίδιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιθυμούν και εύχονται το ίδιο. Η Ελλάδα (και το «ελληνικό πρόγραμμα») δεν αποτελεί «επιτυχημένη ιστορία» για το Ταμείο, αντίθετα θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία του ως «λεκές».
Στην περίπτωση της χώρας μας, θα δεχθώ ότι για το πρώτο πρόγραμμα, που κέρδισε η …φοβερή διαπραγμάτευση του Γιώργου Παπανδρέου, φέρει την ευθύνη η τότε κυβέρνηση, που δεν το υλοποίησε. Ο τότε πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στους υπουργούς που διόρισε ο ίδιος, να εφαρμόσουν το Μνημόνιο, διότι στο μυαλό του είχε το κόμμα, όχι την Ελλάδα. Εδώ το ΔΝΤ ίσως να έχει μία δικαιολογία και ένα «δίκιο» ότι το παιχνίδι για τη χώρα μας και την οικονομία μας χάθηκε στο πρώτο πρόγραμμα. Το πιστεύουν πολλοί άνθρωποι και ειδικοί στην Ουάσιγκτον.
Ομως, οι δανειστές, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, δεν μπορεί να είναι αθώοι για τη συνέχεια. Πολλαπλασιάζοντας τα μέτρα, για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος της διακυβέρνησης Παπανδρέου, «σκότωσαν» την αγορά αφού οι πολίτες δεν είχαν πια τα χρήματα για να κινηθεί η οικονομία.
Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή διευθέτηση του λεγόμενου ελληνικού προβλήματος, που στην πραγματικότητα είναι ΜΟΝΟ ευρωπαϊκό. Η πολιτική αυτή λύση δεν θα προχωρήσει ποτέ όσο το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός πρέπει να εστιαστεί στον πρώτο του αρχικό στόχο, που ήταν η πολιτική λύση.
Το Ταμείο πρέπει να φύγει (και να αποπληρώ­νονται τα δανεικά) και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, που είναι τεράστιες και μεγαλύτερες από αυτές των αξιωματούχων του ΔΝΤ.

ethnos.gr / mignatiou.com