ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τα social media απέτυχαν

«Ντροπή!!!!», με τέσσερα θαυμαστικά, ήταν ένα από τα χιλιάδες σχόλια κάτω από ανάρτηση στο Facebook όπου ένας Γερμανός χρήστης έδινε την «είδηση». Μετανάστες εισέβαλαν στον ζωολογικό κήπο της πόλης Lostau, έσφαξαν μερικές κατσίκες και τις έφαγαν στον καταυλισμό προσφύγων που είχε στηθεί στην πόλη, έγραψε ο χρήστης του κοινωνικού δικτύου.
Η «είδηση» χτύπησε στην καρδιά των Γερμανών φορολογουμένων και των φιλόζωων, και έγινε viral ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν στην είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία. Με ένα τέτοιο, δυνάμει, πολυπληθές κοινό έτοιμο να αποδεχθεί για διαφορετικούς λόγους οποιαδήποτε μομφή κατά των προσφύγων, ήταν λογικό η ιστορία των – σχεδόν κανίβαλων – προσφύγων να..
διαδοθεί σε χρόνο ρεκόρ και να φθάσει σε εκατομμύρια Γερμανούς.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι αυτή η «είδηση» έφθασε σε χρόνο ρεκόρ σε εκατομμύρια Γερμανούς, αλλά ότι ήταν ψέμα. Όχι μόνο κανείς δεν πείραξε τις κατσίκες του ζωολογικού κήπου, αλλά δεν υπάρχει καν ζωολογικός κήπος στο Lostau.
 «Τέτοια δημοσιεύματα κυκλοφορούν για να υποκινήσουν πάθη. Κάποιος προσπαθεί να υποκινήσει και να ερεθίσει τους πολίτες», είπε στο περιοδικό «Spiegel», ο δήμαρχος της πόλης. Και οι Γερμανοί πολίτες μοιάζουν έτοιμοι να… ερεθιστούν, από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι μακριά, δεν επηρεάζει μόνο τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά έφθασε και στη Γερμανία.
Παραπλανητικές ειδήσεις υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η διαφορά είναι ότι με τη ραγδαία ανάπτυξη των social media τέτοιες «ειδήσεις» μπορεί να κατασκευάζονται πολύ πιο εύκολα, να διαδίδονται με ραγδαία ταχύτητα και να διαμορφώνουν ένα τοπίο «ενημέρωσης» ευεπίφορο στην προπαγάνδα, τις θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση. Και αυτή η παραπληροφόρηση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και ευνοεί συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες.
- διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο topontiki.gr ΕΔΩ