ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Διαύγεια και στις δημοσκοπήσεις

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του νο δημοσκοπήσεων εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με εκπροσώπους των δημοσκόπων.
Στη συνάντηση του υπουργού με μέλη του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) τονίστηκε ότι η επικείμενη ρύθμιση θα λειτουργεί σε διπλή κατεύθυνση ώστε, αφενός, να περιοριστούν τα φαινόμενα παραπλάνησης της κοινής γνώμης και, αφετέρου, να ενισχυθεί η εμπεριστατωμένη έρευνα ως εργαλείο διαλόγου και άσκησης πολιτικής. Στη συζήτηση, κατά την οποία ο Νίκος Παππάς ήταν πλαισιωμένος από τους γενικούς γραμματείς Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστα Πουλάκη, τέθηκαν ζητήματα που αφορούσαν στην αυστηροποίηση των ελέγχων για τις δημοσιευόμενες δημοσκοπήσεις, αλλά και στο ρόλο..
 των ιντερνετικών ερευνών κοινής γνώμης. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ τέθηκε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο της μελλοντικής αξιοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ως δημόσιου φορέα παροχής χρήσιμων πληροφοριών και αξιόπιστης δειγματοληψίας προς τα πιστοποιημένα μέλη του ΣΕΔΕΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, σχεδιάζεται η δημιουργία «βάσης δεδομένων» που θα τηρούν οι αρμόδιες αρχές και στην οποία θα κατατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία, προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας του συγκεκριμένου τομέα. Αναλυτικά, οι αρχικές σκέψεις θέλουν τη «βάση δεδομένων» να απαιτεί:
* Στοιχεία για τον εντολέα κάθε έρευνας.
* Τα σχετικά με την κάθε έρευνα τιμολόγια.
* Τα πρωτογενή δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο της κάθε μίας έρευνας (ερωτηματολόγια).
* Λίστα με τους ερωτηθέντες (όχι επώνυμη).
* Πλήρες «ημερολόγιο» με τους χρόνους κατά τους οποίους διενεργήθηκε η έρευνα.
* Απόδειξη επιστημονικής επάρκειας του προσωπικού κάθε εταιρείας ερευνών κοινής γνώμης (στατιστικολόγοι, ειδικοί επιστήμονες κ.λπ.).
* Οικονομικά στοιχεία των εταιρειών για όλα τα τελευταία έτη. Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε και ο έντονος προβληματισμός ο οποίος έχει προκύψει από τις μεγάλες αποκλίσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των προβλέψεων (που, όμως, ενδέχεται να επηρέασαν την κοινή γνώμη) και της πραγματικότητας, όπως αυτή –τελικά- διαμορφώθηκε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, δημοψήφισμα Ιουλίου της ίδιας χρονιάς). Την πρόθεση της κυβέρνησης για την προώθηση παρέμβασης που θα ρυθμίζει το τοπίο των δημοσκοπικών εταιρειών, έφερε στη δημοσιότητα Το ΧΩΝΙ της Κυριακής 10 Ιανουαρίου.
-  toxwni.gr