ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ονόματα και διευθύνσεις παρακαλώ!

Ποιοι είναι οι 200 μεγαλοκαταθέτες της UBS

Η έφοδος που έκαναν την Παρασκευή οι οικονομικοί εισαγγελείς στο υποκατάστημα της UBS στην Ελλάδα φαίνεται πως απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα. Προς το παρόν στα χαρτιά. Ελπίζουμε, σύντομα και στα κρατικά ταμεία.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 200 μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι διατηρούσαν καταθέσεις στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα ύψους από 1,5 έως 12 εκατ. ευρώ.
Ενα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από αυτή την υπόθεση αφορά το γεγονός ότι η έφοδος στη UBS έγινε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των ελληνικών και των γερμανικών αρχών, καθώς στα.. δεδομένα της λίστας Μπόργιανς περιέχονται 10.588 κωδικοί τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008.
Αυτό και μόνο το γεγονός –που αποδεικνύει ότι τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα αποτέλεσαν τον άμεσο και ενδιάμεσο σταθμό για διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό– θα πρέπει να κάνει σοφότερη την ελληνική πολιτεία και τα όργανά της. Οι «εγχώριες τρύπες» διαφυγής κεφαλαίων πρέπει να κλείσουν οριστικά με τη μέγιστη νομική και ελεγκτική αυστηρότητα.
Ταυτόχρονα γίνεται φανερό πως αν οι αρχές της χώρας έκαναν από την αρχή τους ελέγχους που έπρεπε στα υποκαταστήματα των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία εδρεύουν σε ελληνικό έδαφος, πολλά θα είχαν ανακαλυφθεί, χωρίς να χρειάζεται να μας ανοίξουν τα μάτια οι διάφορες λίστες με Ελληνες καταθέτες που μας έρχονται από το εξωτερικό.
Είναι θετικό πάντως ότι οι αρμόδιες αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εντοπισμό εκείνων που κλέβουν το κράτος, δηλαδή τον φορολογούμενο πολίτη. Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένονται, όπως για την «αυτοκαταγγελία», που σημαίνει την οικειοθελή προσέλευση του φοροοφειλέτη για τακτοποίηση των οφειλών του στο Δημόσιο.
Καμία μέθοδος δεν είναι κατακριτέα εφόσον αποκαθιστά τη φορολογική δικαιοσύνη. Δεν θα έπρεπε όμως να γίνεται γνωστό ποιοι είναι αυτοί που επιχείρησαν να διαφύγουν σε βάρος των μονίμως φορολογικών υποζυγίων, δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων;

Εφημερίδα των Συντακτών / editorial