ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

«Άξιζε...»

Tην Τρίτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7-9, Αθήνα) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Άξιζε...» της Νίτσας Λουλέ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Το «Άξιζε…» είναι ένα βιβλίο που βασίζεται στα γράμματα των γονιών της συγγραφέως Νίτσας Λουλέ. Γράμματα που γράφουν ο Κώστας Λουλές και η Μαρία Λουλέ, το γένος Μπαρτζιώτα, από τις φυλακές και τις εξορίες και φέρουν το στίγμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Γράμματα ποτισμένα με την ατσαλένια πίστη στους αγώνες και στα οράματα, αλλά και με τον πόνο, καθώς γράφονται μακριά από τα αγαπημένα πρόσωπα στα οποία και απευθύνονται.
«Εχ και να μπόραγε να τα μαζέψει κάποιος όλα αυτά που περάσαμε, Μαριώ μου, και να τα γράψει. Τόμους, βιβλιοθήκες ολόκληρες θα γέμιζε…», γράφει ο Κώστας Λουλές στη γυναίκα του από τη Λέρο τον Αύγουστο του ΄71, ενώ τα Χριστούγεννα του ΄73 από τη Βουδαπέστη:.. «Όμως θα συμφωνείς μαζί μου, τι νόημα θα είχε η ζωή μας μακριά από αυτόν τον αγώνα που κάνουμε;».
Η αλληλογραφία ξεκινά από το βουνό και τον Εμφύλιο το 1949 και τελειώνει τον Μάιο του 1974, λίγο πριν πέσει η χούντα. Μέσα από τα γράμματα αυτά, τόσο εκείνα που ανταλλάσσει το ζευγάρι όσο κι εκείνα που γράφονται από τα παιδιά τους, Νίτσα και Δημήτρη, ή απευθύνονται προς αυτά, περνά ολόκληρη η περίοδος των πέτρινων χρόνων.