ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: Φυσικά είχα δώσει εντολή για σχέδιο εκτάκτης ανάγκης

«Θα ήμουν ανεύθυνος και αφελής αν δεν το έκανα» είπε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή

«Φυσικά, αυτονοήτως είχα δώσει εντολή προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφορικά με το Plan B που επεξεργάστηκε η ομάδα του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση πέντε μήνες να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα».
«Είναι κατανοητό να στοχοποιούν την κυβέρνηση επειδή αισθάνονται ότι στα δικά τους τα χρόνια..
όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν, όχι μόνο δεν έφτασαν στα όρια, αλλά έπαιρναν χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές» είπε ο πρωθυπουργός.
«Αφορμή για όλα αυτά έδωσαν οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων συνειδητής διαστρέβλωσης θα ήταν διασκεδαστικός αν δεν έκρυβε πολιτικές σκοπιμότητας και δεν ήταν επικίνδυνος. Θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια για τυχόν ατόπημα και να υπερασπιστεί τη χώρα και τους πολίτες απέναντι σε ακραίους κύκλους που ήθελαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία»

Ρωτήστε την Κομισιόν και τη Γερμανία

«Σχέδια εξόδου από το ευρώ δεν είχαμε και δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει: «Αντί να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο Grexit καλύτερα να απευθυνθείτε σε αυτούς που το προετοίμαζαν. Έχετε ευρωβουλευτές απευθυνθείτε στην Κομισιόν. Δεν έχετε ακούσει για το Plan B 1.000 σελίδων της Κομισιόν;».
«Για πρώτη φορά είχε λεχθεί ότι η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο από το 2012 όχι τώρα. Το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται συνεχώς και την ύπαρξή του παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γιούνκερ. Ρωτήστε αυτούς εμάς ρωτάτε; Ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση για το σχέδιο που λένε ότι υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Ο Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup στη Ρίγα είπε ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφραζαν την αγωνία τους και ζήτησαν να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για σχέδιο Β» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αν είχαν έτοιμο και το δήλωναν ευθαρσώς, εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας στο ενδεχόμενο που γινόταν πράξη αυτή η απειλή; Όχι μόνο δικαίωμα, αλλά υποχρέωση. Δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς μέμφεστε» αναρωτήθηκε.
«Είναι σαν να βρίσκεται μια χώρα σε απειλή πολέμου και εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο ως φιλοπόλεμο επειδή σχεδίασε την άμυνα της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτονοήτως»

«Φυσικά, αυτονοήτως είχα δώσει εντολή προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό είναι ένδειξη ότι επιδίωξα την έκτακτη ανάγκη;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ανακαλύπτετε πολιτικό σκάνδαλο κάτι που είναι κατανοητό αφού το κόμμα σας δεν προετοιμάστηκε ποτέ και για τίποτα. Κάνατε τα Μνημόνια ιδεολογία σας. Ο ίδιος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι “το μνημόνιο είναι ευλογία και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το ευφεύρουμε”» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Κοιτάξτε το κόμμα σας»

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Να σας παρακαλέσω κυρία πρόεδρε την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων να ψάξετε στο κόμμα σας και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις υποθέσεις υποβρυχίων, λίστας Λαγκάρντ, στη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο PSI».
«Αν θέλετε να ψάξετε για σκάνδαλα να ψάξετε στα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής Τράπεζας. Να ψάξετε στην υπόθεση μεταβιβάσεων ακινήτων του δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ που ακόμη και με τις ασυλίες που ψηφίσατε σήμερα πάει στα δικαστήρια. Όχι στην κυβέρνηση που έδωσε μάχη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 Λέτε σαχλαμάρες

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η εντολή της 25ης Γενάρη ήταν για «να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, και μας κατηγορείτε γι αυτό και πάτε να στήσετε δικαστήρια. Μας κατηγορείτε για σχέδιο μυστικό που το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια.
Τότε γιατί δεν το εκτελέσαμε το σχέδιο αυτό; Αν ο στόχος μας ήταν η έξοδος από το ευρώ, παίρνοντας 63% στο δημοψήφισμα γιατί δεν το κάναμε τότε; Καταλαβαίνετε γιατί λέτε σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο

Σχετικά με τα περί παρέμβασης στους κωδικούς των πολιτών, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά χρήσιμο που αφορά στον συμψηφισμό των οφειλών των πολιτών διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, περιορίζει την ανάγκη για ρευστότητα που θα είναι διαρκής για πολύ χρονικό διάστημα.
«Σας καλούμε να το επεξεργαστούμε, να το φέρουμε μαζί στη Βουλή και να το ψηφίσουμε», είπε ενώ χαρακτήρισε «αστείο» το λόγο της επίκαιρης ερώτησης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Συνέχισε λέγοντας ότι «κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και σε εσάς, που ήσασταν στην ίδια μεριά του τραπεζιού με την άλλη πλευρά»
«Όπως καταλαβαίνεται δεν πρόκειται για τη συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος αλλά για την επιβολή του, τη οποία ζητάτε εσείς άγαρμπα», σημείωσε.

Δεν μπορείτε να κατηγορείτε τον Γ. Βαρουφάκη
«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄αυτά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός των οικονομικών κυρία Γεννηματά την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου!
Και ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά δεν είχε αφορολόγητα- όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά-αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας και ευτυχώς η δικαιοσύνη κινείται και έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ».

efsyn.gr