ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Η ΕΣΗΕΑ γερνάει επικίνδυνα

Οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ ψηφίζουν σήμερα, Τετάρτη 3/6 και αύριο Πέμπτη 4/6/2015 για τα νέα όργανα διοίκησης του σωματείου τους Στις εκλογές μετέχουν επτά συνδυασμοί οι οποίοι διεκδικούν τις 11 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Στις προηγούμενες εκλογές (Ιούνιος 2013) επί 5.701 εγγεγραμμένων είχαν ψηφίσει 3.322 (τα έγκυρα ήταν 3.185). Οι εγγεγραμμένοι σήμερα είναι 5.798, εκ των οποίων οι 1.275 είναι συνταξιούχοι. Από τους 4.523 «εν ενεργεία» (όσοι δηλαδή δεν είναι συνταξιούχοι), οι καταγεγραμμένοι στο σωματείο άνεργοι φτάνουν τους 909 παρά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Ωστόσο, μια άλλη μεγάλη κατηγορία εν ενεργεία μελών της ΕΣΗΕΑ, που φτάνει τους 1.100 δημοσιογράφους, δεν είναι «ταμειακώς εντάξει» και συνεπώς έτσι αποκαλύπτεται πάνω κάτω ο αριθμός των δημοσιογράφων μελών της Ενωσης οι οποίοι:
Πρώτον, είτε δουλεύουν με ευθύνη των εργοδοτών τους υποχρεωτικά ως δήθεν ελεύθεροι.. επαγγελματίες (με μπλοκάκι - ΔΠΥ και άρα δεν είναι δηλωμένοι ως μισθωτοί σε καμιά δουλειά τους ώστε η επιχείρηση ΜΜΕ στην οποία εργάζονται να τους δηλώνει στην ΕΣΗΕΑ και να αποδίδει για λογαριασμό τους τις εισφορές τους στην Ενωση), είτε, δεύτερον, έχουν... απλώς αλλάξει επάγγελμα, αλλά συνεχίζουν να κρατάνε την ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ μόνο για τη συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής τους κάλυψης στο «ευγενές Ταμείο τους» ΕΔΟΕΑΠ (που μετά τη ληστεία των 90 εκατ. ευρώ των αποθεματικών του με το περίφημο PSI βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς παρουσιάζει σταθερά ελλείμματα επί 6 χρόνια πάνω από 15 εκατ. ευρώ ετησίως).
Σημειώνουμε ότι μόνο οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ μπορούν να ασφαλίζονται με μικρή και αποκλειστικά δική τους εισφορά (3%) στο υγειονομικό Ταμείο τους, τον ΕΔΟΕΑΠ (στο οποίο οι εργοδότες δεν δίνουν ούτε ευρώ).
Ως τώρα οι νέοι δημοσιογράφοι του ενημερωτικού Ιντερνετ, εκτός μερικών εξαιρέσεων, δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη της ΕΣΗΕΑ, διότι το καταστατικό της Ενωσης (που δεν αλλάζει με τίποτα...) επιβάλλει προϋπηρεσία μόνο σε δημοσιογραφική θέση μισθωτής εργασίας και μόνο για τους ασφαλισμένους στο κύριο Ταμείο του Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), στο οποίο όμως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ο νόμος δεν επιτρέπει την ασφάλιση των εργαζομένων στο Ιντερνετ...
Επίσης δεν γίνονται δεκτοί στην ΕΣΗΕΑ και οι νέοι εργαζόμενοι με ΔΠΥ σε οποιοδήποτε ΜΜΕ, λες και φταίνε αυτοί, ενώ οι παλιοί εργαζόμενοι (ήδη μέλη της Ενωσης) παραμένουν στην ΕΣΗΕΑ με όποια «ελαστική μορφή εργασίας» έχουν. Κι έτσι η ΕΣΗΕΑ φαίνεται ότι γερνάει επικίνδυνα.

Δημήτρης Τρίμης (ΕφΣυν)