ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

«Μάθημα στρατηγικής» για τους Ευρωπαίους η στάση Τσίπρα

Tην στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει σταθερός στις «κόκκινες γραμμές» αντιστεκόμενος στην «παράλογη στρατηγική της θηλιάς» των πιστωτών,εκθειάζει ο αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune».
Ο Ρομαρίκ Γκοντέν αναλύοντας τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως αυτές διατυπώνονται με το άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde», ο αρχισυντάκτης της La Tribune» συμπεραίνει: «Πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι δηλαδή είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άνγκελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως για τον Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό...».
Το δημοσίευμα της «La Tribune» έχει τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς», με αναφορά στη «στρατηγική της θηλιάς», όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον..  Μάρτιο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, τη στρατηγική των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα. Οι πιστωτές ήλπιζαν, λέει ο συντάκτης, ότι «όσο θα έσφιγγε η θηλιά και θα μεγάλωνε η οικονομική ασφυξία, τόσο η ελληνική αντίσταση θα μειωνόταν. Να όμως που συνέβη το αντίθετο.Με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασιστικός: Ξεκινάει καταγγέλλοντας το αδιέξοδο των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιβλήθηκαν από την τρόικα, αναφέρει τις υποχωρήσεις που αποδέχθηκε να κάνει η κυβέρνησή του και καταλήγει λέγοντας ξεκάθαρα, ότι διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές"».
Με τη στάση του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «έχει εντελώς αναστρέψει την κατάσταση» εκτιμά ο Γκοντέν που επισημαίνει:
«Δεν είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να ζητιανέψει μια συμφωνία (...) αλλά θα πρέπει οι πιστωτές να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων και την πραγματικότητα μιας οικονομίας που «έχει ματώσει από το δικό τους μπλοκάρισμα».
Όπως τονίζει ο αρχισυντάκτης της La Tribune, «αυτή η κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα έξυπνη. Από εδώ και στο εξής, είναι αυτός που βάζει τους κανόνες του παιγνιδιού και δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει σταθερά στις θέσεις του όπως και εάν έχουν τα πράγματα. Ο χρόνος τώρα λειτουργεί κατά των πιστωτών που υποχρεούνται να επιλέξουν και που έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει: Μια υποχώρηση μπρος στην Αθήνα θα είναι μια πολιτική ήττα και αυτό παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις, μια ώθηση προς ένα Grexit θα είναι καταστροφή».
Ο Ρ. Γκοντέν τεκμηριώνει τη θέση του αυτή θεωρώντας ότι «τα συστήματα προστασίας της ευρωζώνης είναι "αδοκίμαστα" και δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα ρισκάρουν θέτοντας σε κίνδυνο "τη μη αναστρεψιμότητα" του ευρώ».