ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Γιατί «στράβωσαν» οι καναλάρχες

Όταν τα επιχειρήματα γυρίζουν μπούμερανγκ

Το τελευταίο διάστημα, οι καναλάρχες έχουν στραβώσει άσχημα, επειδή η κυβέρνηση τους ζητάει το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώσουν τα χρεωστούμενα και να γίνουν κανονικές επιχειρήσεις. Όταν λέμε τα χρεωστούμενα, εννοούμε τους φόρους, τους οποίους προβλέπει ακόμα και το Mνημόνιο και τους οποίους όλα τα τελευταία χρόνια δεν πληρώνουν, καθώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετέθεταν κάθε χρόνο την καταβολή τους, προφανώς εις ανταπόδοσιν των υπηρεσιών ου τα κανάλια προσέφεραν. Όταν λέμε κανονικές επιχειρήσεις εννοούμε να αποκτήσουν επιτέλους άδεια, διότι αυτή τη στιγμή και περίπου από την ίδρυσή τους λειτουργούν με προσωρινές άδειες, άδειες που δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες τις προσωρινές των μεταναστών.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρθηκαν με αξιοπρόσεκτη γαλαντομία στους καναλάρχες, χαρίζοντάς τους την Digea, δηλαδή τη διαχείριση του ψηφιακού φάσματος, δημιουργώντας ένα καρτέλ, η δε συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου φρόντισε επίσης να διαλύσει την ΕΡΤ, τον..
μοναδικό δημόσιο ανταγωνιστή στο ραδιοτηλεοπτικό παιχνίδι. Σήμερα τα κόζια έχουν αλλάξει. Η σημερινή κυβέρνηση δεν κινητοποιείται από ρεβανσισμό αλλά για να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό σκηνικό και για να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη. Δεν γίνεται πια τα κανάλια να μην υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.
Πώς αντιδρούν οι καναλάρχες; Έχουν βάλει τους ανθρώπους τους να σκούζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα κλείσουν ή θα αφελληνιστούν. Αν στη θέση των καναλιών βάλουμε την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις και στη θέση των δανειστών την κυβέρνηση, η επιχειρηματολογία μπορεί να παραμείνει η ίδια. Θα μιλάει για επιχειρήσεις (ή για χώρα) χρεοκοπημένες που ξοδεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους και συντηρούνται μέσω ενός τραπεζικού υπερδανεισμού τον οποίο οι τράπεζες αρνούνται σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Όταν η τρόικα λέει στην Ελλάδα ή όταν οι τράπεζες λένε στις ελληνικές επιχειρήσεις αυτά τα επιχειρήματα, τα κανάλια συμφωνούν και επαυξάνουν. Σήμερα ήρθε η ώρα να λουστούν την επιχειρηματολογία τους. Και αυτό με την επιβαρυντική συνθήκη ότι η Ελλάδα είναι κράτος και αντιμετωπίζει καταστροφή και όχι ιδιωτική επιχείρηση.

Γιώργος Κυρίτσης (Aυγή)