ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πως η Καθημερινή πήρε το δάνειο των 36 εκατ. ευρώ

Η λίστα με τα ενέχυρα της εταιρείας προς τις τράπεζες

Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η εταιρεία Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε. έλαβε το ομολογιακό δάνειο των 36 εκατ. ευρώ.
Το Φάληρο κατάφερε να μην μπει σε… περιπέτειες με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνήψε τη σχετική σύμβαση με τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank τέσσερις μέρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Ως ενέχυρα μπήκαν εμπορικά σήματα, το «gr» στις ιστοσελίδες της «Καθημερινής», ακίνητα της Καθημερινής Α.Ε. και της ΑΤΕ Εργων και εισπράξεις από το πρακτορείο!
Η οικονομική κατάσταση της Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε. το 2013 ήταν δύσκολη, όπως παραδεχόταν και η Grant Thornton, η οποία και έκανε τον έλεγχο επί των οικονομικών της εταιρείας. Σημείωνε πως «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό και συντρέχει περίπτωση..
εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του Κ.Ν. 2190/1920, περί της συνέχισης της δραστηριότητάς της». Κι ακόμη πως «το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της κατά 22,08 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της». Η διοίκηση της εταιρείας είχε «σχεδιάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης» και η ανακατανομή του δανεισμού της στις αρχές του 2015 της προσφέρει μια μεγάλη ανάσα.
Οι εγκαταστάσεις της «Καθημερινής» στη θέση «Καρελλά» στην Παιανία, οι κτιριακές υποδομές δίπλα στον Κηφισό, ακίνητα στο Νέο Φάληρο, τα εμπορικά σήματα εντύπων και περιοδικών και άλλα πολλά περιλαμβάνονται ως ενέχυρα στη δανειακή σύμβαση. Οι εγγυήσεις που δόθηκαν στις τράπεζες έχουν ως εξής: 
■  Γήπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, στη θέση «Καρελλά» ή «Λίσσα» της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Κοινότητας Κρωπίας, της Περιφέρειας Αττικής, με έκταση 15.347,75 τ.μ., επί του οποίου έχει χτιστεί βιομηχανικό κτίριο επιφάνειας 11.555,10 τ.μ.
 ■ Επί 5 οριζόντιων ιδιοκτησιών που βρίσκονται στο Ν. Φάληρο του Δ. Πειραιά, επί της οδού Εθν. Μακαρίου 25 και Κηφισού 1, τα οποία απέκτησε η Καθημερινές Εκδόσεις από την «Καθημερινή», λόγω απόσχισης του εκδοτικού κλάδου. 
■  Επί ενός οικοπέδου, άρτιου και οικοδομήσιμου, με επιφάνεια 850,77 τ.μ., στο Νέο Φάληρο Πειραιά, της Καθημερινής Α.Ε.
 ■  Επί 24 οριζόντιων ιδιοκτησιών που βρίσκονται σε οικόπεδο επιφάνειας 1.908,16 τ.μ., με οικοδομή συνολικής επιφάνειας 6.384,70 τ.μ., στο Νέο Φάληρο της ΑΤΕ Εργων. 
■  Επί μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας-χώρου στάθμευσης υπόγειου ορόφου που βρίσκεται στο Ν. Φάληρο του Δήμου Πειραιά, επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου 25 και Κηφισού 1, της ΑΤΕ Εργων. 
■  Με την εκχώρηση λόγω ενεχύρου των κάθε είδους απαιτήσεων της Καθημερινές Εκδόσεις, της Καθημερινής Α.Ε. και της ΑΤΕ Εργων έναντι ασφαλιστή, που απορρέουν ή θα απορρεύσουν από ασφαλιστήρια των ακινήτων. 
■  Με την εκχώρηση λόγω ενεχύρου των κάθε είδους απαιτήσεων της Καθημερινές Εκδόσεις έναντι της NBG Factors, δυνάμει της από 23ης Ιουνίου 2010 με αριθμό 182 σύμβασης πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων.
■ Με την από 21ης Ιανουαρίου 2015 σύμβαση αναφορικά με τη σύσταση ενεχύρου πρώτης (Α’) τάξης επί των εμπορικών σημάτων της Καθημερινές Εκδόσεις. 
■  Με την από 21ης Ιανουαρίου 2015 εκχώρηση λόγω ενεχύρου των κάθε είδους απαιτήσεων της Καθημερινές Εκδόσεις έναντι της Ευρώπη Α.Ε. 
■  Με την από 21ης Ιανουαρίου 2015 σύμβαση σύμφωνα με την οποία έχει συσταθεί ενέχυρο πρώτης τάξης στο σύνολο των δικαιωμάτων του εκδότη που προκύπτουν από την εκχώρηση προς αυτόν του domain name με κατάληξη .gr.
- πηγή: Παραπολιτικά