ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

To τηλεφώνημα Τσίπρα ματαίωσε το κοινό ανακοινωθέν

Αφόρητες πιέσεις στο έκτακτο Eurogroup - Ο Σόιμπλε είχε αποχωρήσει πιστεύοντας ότι υπήρξε συμφωνία για παράταση του μνημονίου...

Αδιέξοδο υπήρξε στις διαπραγματεύσεις στο έκτακτο Eurogroup καθώς τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και μετά από 2,5 ώρες διαβουλευσης -από τη λήξη της συνεδρίασης- δεν βγηκε κοινό ανακοινωθέν. Οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά που δεν έκανε δεκτή την παράταση του Μνημονίου, ήταν αφόρητες και εν τέλει μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Βαρουφάκη -Τσίπρα ματαιώθηκε το ανακοινωθέν. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν υπήρξε συμφωνία για τα κοινά συμπεράσματα παραπέμποντας σε συνέχιση των συζητήσεων μέχρι τη Δευτέρα.
«Δεν καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα. Εάν δεν καταλήξεις σε κοινό συμπέρασμα, δεν μπορείς να δημοσιοποιήσεις κοινό ανακοινωθέν», σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ που ερωτηθείς αν υπήρξε παρουσίαση κάποιου προγράμματος είπε: «Δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε πως υπήρξε έντονος διάλογος,..    
ότι η Ελλάδα κατέθεσε τις απόψεις της, ότι υπήρξαν σημεία συμφωνίας ενώ τόνισε ότι το Eurogroup εξ αρχής δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αφού «ήταν μια συνάντηση για να γνωριστούμε και να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας».
Γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η «Αυγή», γινόταν ξεκάθαρο πως «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist, Τομ Νιούταλ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση έχοντας την εικόνα ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία και για το ανακοινωθέν, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών (μετά και την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα) που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα. Οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές εντοπίζουν ως σημείο που ανέτρεψε την έως τότε συμφωνία, την τελική επικοινωνία του Γιάνη Βαρουφάκη με την Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση συμπερασμάτων από το Eurogroup.