ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

H ώρα της διαπραγμάτευσης

Η κρισιμότητα μιας διαπραγμάτευσης δεν περιορίζεται στα όσα διαμείβονται γύρω από το τραπέζι. Αυτή αποτυπώνει κυρίως τους συσχετισμούς που είτε έχουν δημιουργηθεί, είτε βρίσκονται υπό διαμόρφωση και σηματοδοτούν το παιχνίδι, όχι των εντυπώσεων, αλλά των μελλοντικών αποφάσεων.
Από αυτό τον κανόνα δεν ξεφεύγει η σημερινή παρουσία της Ελλάδας στο κρίσιμο Eurogroup των Βρυξελλών. Για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να ανατρέψει την εικόνα του «καλού και υπάκουου», στην οποία είχαν συνηθίσει οι συνομιλητές της, επιδιώκοντας όχι απαραίτητα τη σύγκρουση, αλλά να διαπραγματευτεί ως ίσος προς ίσους με τους εταίρους της.
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα, στηριζόμενη στην ευρύτατη κοινωνική αποδοχή των χειρισμών της, όπως έδειξαν οι χθεσινές δημοσκοπήσεις, και ταυτόχρονα να αναζητήσει και να αποκτήσει συμμάχους, εκεί που οι.. προηγούμενες κυβερνήσεις απλώς αναζητούσαν το φιλικό χτύπημα στην πλάτη...
Ο υπουργός Οικονομικών είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει ευχάριστα στη βελγική πρωτεύουσα, όμως οι διαφορές θα είναι μεγάλες σε σχέση με τη μέχρι χθες πρακτική. Ουδείς αμφιβάλλει ότι απέναντί του θα βρει ένα συνασπισμό, που στην καλύτερη περίπτωση τον θεωρεί «φτωχό συγγενή» και στη χειρότερη «επαίτη». Ομως εδώ εστιάζονται οι μεγάλες διαφορές. Η ελληνική πλευρά δεν θα είναι μόνη της, θα βρει εν δυνάμει συμμάχους, θα αναπτύξει τη νέα αντίληψη της χώρας, που μέχρι χθες ήταν ο «εύκολος αντίπαλος» και σήμερα διεκδικεί το δικαίωμά της στην αξιοπρέπεια.
Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα θα δεχτεί από πρώτο χέρι αφόρητες πιέσεις, όμως για πρώτη φορά η φαρέτρα της δεν είναι άδεια. Και μόνο ο εκνευρισμός που διακρίνει την ηγέτιδα Γερμανία και τους συμμάχους της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρή αλλά σημαντική νίκη. Το στοίχημα της κυβέρνησης δεν είναι να υπάρξει αμέσως μια απόφαση, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αλλά να πείσει ότι δικαιούται διαφορετική αντιμετώπιση και κυρίως να εκθέσει με πλήρη άνεση τις θέσεις της σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο.
Aποψη / ΕφΣυν