ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων...

Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα - Με καπέλο Σόιμπλε, πίσω στο μνημόνιο το Eurogroup, σταθερά "όχι" από την Αθήνα

Δεν υπήρξε τελικά συμφωνία στο σημερινό  Eurogroup, καθώς παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «η επιμονή ορισμένων κύκλων (που εκδηλώθηκε με σχέδιο απόφασης στη γραμμή Σόιμπλε, δηλαδή με αυστηρή προσήλωση στις επιταγές του Μνημονίου) να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν..  χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που παρουσιάστηκε στο  Eurogroup και το οποίο απορρίφθηκε αμέσως απο την ελληνική πλευρά, μιλούσε για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του ήταν η ακριβής έκφραση, προκειμένου να λάβει την τεχνική βοήθεια που προβλέπεται από αυτό.
Εκανε λόγο ακόμη και για εξάμηνη παράταση του προκειμένου να δοθεί χρόνος για να δουλέψουν τα δύο μέρη μία νέα συμφωνία.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη  η συνεδρίαση του  Eurogroup της Δευτέρας, έλαβε πρόωρο τέλος.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου  ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών γιατί δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές. Η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το  αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, είπε ο Ντάισελμπλουμ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή.

Γιάννης Βαρουφάκης: Ήμουν έτοιμος
να υπογράψω, αλλά μου έφεραν άλλο κείμενο
Κατά τη συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε μετά την πρόωρη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθησή, ότι θα υπάρξει εν τέλει συμφωνία. Συγκεκριμένα είπε: "Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη."
Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης το κείμενο, που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική και έτοιμη να υπογράψει, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το νέο αυτό κείμενο ζητούσε την παράταση του Μνημονίου κάτι που σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. "Η Ευρώπη δεν θέλει να αποτύχει".
"Ο Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, το οποίο θα χαιρόμουν να υπογράψω [...] Ξαφνικά το κείμενο του Moscovici αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Πριν τη συνεδρίαση
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν τα δημοσιεύματα που επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι κατανοητό αφού «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων» αναφέρουν  οι κυβερνητικές πηγές.
Με αρνητική προδιάθεση εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, όπου μίλησε με προσβλητικό τρόπο για την Ελλάδα ("λυπάμαι τους Έλληνες ... ψήφισαν μια κυβέρνηση με ανεύθυνη συμπεριφορά"), ο Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα. Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου".