ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η «δολοφονία» της έντυπης ενημέρωσης...

...στα χρόνια του Μνημονίου

Με πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων από την πολιτική γραμμή υποστήριξης των Μνημονίων και των σκληρών μέτρων κατά της ελληνικής κοινωνίας, οι μεγάλοι εκδότες του Τύπου «δολοφόνησαν» τις εφημερίδες τους. Και δημιούργησαν, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αναγνώστες και στις εφημερίδες.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα και δεν σηκώνουν διαφορετικές αναγνώσεις. Από το 1999 και μετά οι ελληνικές εφημερίδες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την «κρίση» του έντυπου Τύπου με διάφορες ενέργειες και κόλπα. Κύρια επιλογή των εκδοτών ήταν η στήριξη των κυκλοφοριών με εμπορικές προσφορές, ενέργεια που δεν δημιουργούσε νέους αναγνώστες, αλλά κατάφερνε να τους κρατάει ως «πελάτες» των εντύπων. Αυτό τελικά είναι και η αιτία της ολοκληρωτικής καθίζησης του έντυπου Τύπου. Οι αναγνώστες.. μετατράπηκαν σε πελάτες. Ενώ και η πολιτική γραμμή της προπαγάνδας και της χειραγώγησης των πολιτών γινόταν όλο και πιο ωμή.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στα στοιχεία των κυκλοφοριών. Μέσα στα πέντε χρόνια της στήριξης που πρόσφεραν εκδότες και μεγαλοδημοσιογραφικά στελέχη στις εντολές της «τρόικας», οι εφημερίδες σταδιακά έχασαν ένα εκατομμύριο φύλλα!
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά...(διαβάστε τη συνέχεια στις typologies)