ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί συγκινήθηκε (και μας συγκίνησε) ο Τσίπρας

Θύμισε κάτι από Ανδρέα...
(BINTEO)

«Ολοι μαζί, θα δώσουμε μάχη για να κερδίσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια». Με αυτό το σύνθημα και συγκινησιακά φορτισμένος -επόμενο ήταν- έκλεισε την ομιλία του με τις βαρυσήμαντες προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Από τη συγκίνηση η φωνή του "βάρυνε" και θύμισε στην χροιά της, στον τόνο της αλλά και στην ουσία της, τον Ανδρέα Παπανδρέου τις καλές  εποχές του...
«Η νέα κυβέρνηση θα υπηρετήσει το Σύνταγμα μέχρι τέλους δικαιώνοντας τις αξίες τους αγώνες τις θυσίες του Ελληνικού λαού. Σας καλώ να στηρίξετε την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια της πατρίδας μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", είπε συγκινησιακά φορτισμένος ο Αλ. Τσίπρας, σηματοδώντας το πως θα πορευτεί από δω και πέρα...
 Μαζί με τον Τσίπρα συγκινήθηκαν σχεδόν όλοι όσοι τον παρακολουθούσαν στην τηλεόραση καθώς ο πρωθυπουργός άγγιξε και το συλλογικό συναίσθημα των Ελλήνων.
Μέσα από τη συγκίνηση του πρωθυπουργού στη Βουλή διεφάνη η πίεση που προφανώς έχει δεχθεί  κι ο ίδιος από τα «μαντρόσκυλα» της ακραίας λιτότητας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή, που σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία λόγω της κρίσιμης συγκυρίας για την χώρα, είπε  κατηγορηματικά πως..
«απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» αλλά και η πώληση ενυπόθηκων δανείων, χωρίς την ενημέρωση του οφειλέτη, σε μη αναγνωρισμένους ομίλους και κερδοσκόπους.
Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται «να γίνει καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις» και μίλησε για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και
αντικατάστασή του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία περιουσιολογίου.

 
Εντύπωση προκάλεσε η έκκλησή του προς τους πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ  ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Αναφέρθηκε στην σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της διαιτησίας.
Επίσης ο Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φτάσαμε στα μνημόνια, εξήγγειλε επανασύσταση και ξεκίνημα από μηδενική βάση της ΕΡΤ με νόμο, έλεγχο
όλων των αδειων για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Ο Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον αυστηρό και ενδελεχή έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, της λίστας Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ. Ιδιαίτερο βάρος είπε ότι θα δοθεί στην αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπόριο καπνού και πετρελαίου, από το οποίο όπως είπε το κράτος χάνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Οι προγραμματικές δηλώσεις περιέλαμβαναν και αμεση αποσυμφόρηση των υπουργείων από στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων καθώς και υλοποίηση των δεσμεύσεων περί «λιτού βίου» με:
- Μείωση στο ήμισυ των 700 αυτοκινήτων που διαθέτουν τα υπουργεία
- Πώληση του ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών
- Επανεξέταση της κατοχής βουλευτικού αυτοκινητου, «γιατί οι βουλευτές δεν στερούνται οικονομικής δυνατότητας να κινούνται με δικά τους έξοδα».
- Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30%
- Μείωση της φρουράς των υπουργών και του πρωθυπουργού κατά 40%
- Οι αστυνομικοί που θα αποδεσμευτούν θα βγούν στους δρόμους και στις γειτονιές 
Ο Τσίπρας έθεσε επίσημα κι άμεσα την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από τους Γερμανούς λέγοντας πως επικεφαλής της προσπάθειας θα τεθεί ο Μανώλης Γλέζος.


- ρεπορτάζ των zoornalistas από την τηλεόραση