ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Έσπασαν οι γέφυρες του Γιάννη και της Όλγας

Η νέα κατάσταση που έχει εγκατασταθεί από την 25η Ιανουαρίου και εντεύθεν διαλύει σπίτια, οικογένειες και φιλίες. Δύο παλαιοί φίλοι με κοινούς αγώνες και δεσμούς τσιμεντένιους διεφώνησαν σφόδρα το βράδυ της Δευτέρας και μάλιστα ενώπιον χιλιάδων -όχι και πολλών χιλιάδων- τηλεθεατών. Ο ένας, ο Γιάννης, ήτο ολίγον σχετλιαστικός. Δεν μπορώ να κάνω προγνωστικά, Όλγα μου, πολύ φοβούμαι όμως ότι οι δανειστές μας δεν θα κάνουν πίσω. Το φοβούται, το ελπίζει, είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβεις από τη γλώσσα του σώματος του Γιάννη, που είναι πιο παγωμένη και από τη γλώσσα νεκρού μπακαλιάρου της Ανταρκτικής. Η Όλγα, αντιθέτως, εμφορείτο από πλέρια αισιοδοξία, κόντραρε επί πέντε λεπτά τον Γιάννη και στο τέλος, την ώρα που του αφαιρούσε τον λόγο, αναφώνησε «να δεις που η συμφωνία - γέφυρα θα κλείσει». Κάπως έτσι, μαζί με τις γέφυρες, κλείνουν και τα καλά τα σπίτια.
Ποιος θα δικαιωθεί στο τέλος; Ο απαισιόδοξος Γιάννης ή η αισιόδοξη Όλγα; Το μόνο που..
μπορούμε να κάνουμε για να σας βοηθήσουμε να αποφανθείτε επί του συγκλονιστικού διλήμματος, είναι να παραθέσουμε κάποιες δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων: «Προσβλέπω να ακούσω από την καγκελάριο την εκτίμησή της για το πώς η Ε.Ε. και το ΔΝΤ μπορούν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι καθοριστική και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ.

Μια μέρα αργότερα, στη σύνοδο των G20, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου ζήτησε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί, κάτι που, όπως αναφέρει η "Wall Street Journal", «μπορεί να ακούγεται σαν γονική κατσάδα». Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζον Όσμπορν δήλωνε τα εξής: «Εμείς εδώ στην G20 προτρέπουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν μια συζήτηση με σκοπό να υπάρξει λύση και να αποφευχθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να συμβεί το αντίθετο, οφείλουμε να ταχθούμε υπέρ της σταθερότητας». Από κοντά και ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγιαού: «Μια ισχυρή Ευρωζώνη είναι πραγματικά σημαντική. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και τα μέλη της Ε.Ε., κατά τρόπο παραγωγικό, θα βρουν μια λύση σύντομα».

Η πιο σημαντική παρέμβαση, ωστόσο, ήρθε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, που υπολόγισε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει στη Γερμανία 230.000 θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, αν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε αποφασίσουν να πετάξουν στον Καιάδα τους Έλληνες, θα πετάξουν μαζί και 230.000 Γερμανούς, καθώς και εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους, που θα χάσουν τις δουλειές τους. Ή όπως λέει κι ο λαός, θύμωσε ο Αγάς και απέκοψε τους αναπαραγωγικούς αδένες του.

Ανανδρανιστάκης Γιώργος