ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

To «Mέσο», η διαφήμιση και oι «συμπράξεις»

Διευκρινίσεις σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου για την τιμολόγηση της διαφήμισης και τις «συμπράξεις», τους ομίλους, την «ανταλλαγή προσωπικου» κλπ στα ΜΜΕ

 1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.
Με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014, η τιμολόγηση της διαφήμισης προς τον διαφημιζόμενο γίνεται απευθείας από το «Μέσο» (τηλεόραση, εφημερίδα), το οποίο διαμορφώνει ελεύθερα την εμπορική (τιμολογιακή) του πολιτική. Παύει να τιμολογεί η διαφημιστική εταιρεία. Καταργείται η αμοιβή επιβράβευσης (πριμ της διαφημιστικής εταιρείας) και κάθε άλλη άμεση ή έμμεση αμοιβή από το «Μέσο» προς τον διαφημιστή. Η αμοιβή του διαφημιστή θα βαρύνει αποκλειστικά τον διαφημιζόμενο και ποτέ το «Μέσο».
Ειδικότερα, σχετικά με την νομοτεχνική βελτίωση (τροπολογία της τροπολογίας):
Το νέο καθεστώς αρχίζει να ισχύει από την 1-7-2015 αντί της 1-1-2015, όπως προβλεπόταν αρχικά...

Ποιοι διευθυντές;..

Ανοικτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ στους διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και τους διευθυντές των ημερήσιων και κυριακάτικων εφημερίδων

"Κύριοι Συνάδελφοι,
Η κατάθεση της τροπολογίας για την διαφήμιση και τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, είμαστε σίγουροι ότι, εκτός από εμάς, αιφνιδίασε και εσάς. Κατανοούμε, συνεπώς ότι ήταν δυσχερής η αυθημερόν μετάδοση και ο σχολιασμός της σημαντικής αυτής είδησης. Έως την ψήφιση, όμως, της  συγκεκριμένης τροπολογίας μεσολάβησαν τέσσερις (4) ολόκληρες ημέρες: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Το συγκεκριμένο θέμα υποβαθμίστηκε, παρά τη σπουδαιότητά του και τη.. 

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Το παράπονο του κυρ Αριστείδη...

Τι συζήτησαν στο Φάληρο ο Γ. Μπόμπολας με τον Αρ. Αλαφούζο
Συνάντηση κορυφής την περασμένη Πέμπτη στην Καθημερινή. Ο Γιώργος Μπόμπολας κατέβηκε στο Νέο Φάληρο και συνομίλησε επί μακρόν με τον Αριστείδη Αλαφούζο για τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν στα ΜΜΕ. Πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπάρχουν, εκτιμάται όμως πως τέθηκε το θέμα της απόσυρσης της Καθημερινής από τη διοίκηση του πρακτορείου διανομής Τύπου «Ευρώπη».
Αναπόφευκτα συζητήθηκε και το θέμα της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης ΔΟΛ- Πήγασου, υπό την προτροπή της Alpha Bank.
Στο θέμα αυτό η οικογένεια Αλαφούζου, και ειδικά η «Καθημερινή», εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις.. 

O υπερατλαντικός Κοντομηνάς και τα χαμένα επεισόδια

Καναλάρχες εκτός συνόρων

Διαβάζουμε στις "Τυπολογίες":
Σημαντικό ταξίδι, διάρκειας 20 ημερών, πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς. Ο επιχειρηματίας επισκέφθηκε μέλη της οικογένειάς του, έκανε κάποιες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια μετέβη στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης παραμονής του εκεί είχε σειρά σημαντικών επαφών, το αποτέλεσμα των οποίων θα το δούμε το επόμενο διάστημα.
Και θυμηθήκαμε ότι το σκεπτικό της μη προφυλάκισής του ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα εξής:
"... Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω κρίνεται εν προκειμένω, ότι η επιβολή των περιοριστικών όρων της 1) απαγόρευσης εξόδου του κατηγορουμένου από τη χώρα, 2) εμφάνισής του στο Α.Τ του τόπου.. 

Θαυμάστε την!..

Δεν αντέχει τον αντίλογο, η Σοφία Βούλτεψη... 
Μόλις ο Λαφαζάνης πήγε την κουβέντα στον ΕΝΦΙΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αιφνιδιασμένη και μη μπορώντας να τον αντικρούσει, είπε στους παρουσιαστές: Κύριοι συνάδελφοι, δεν είχαμε κάνει τέτοια συνεννόηση! (BINTEO)

Απίστευτο. Μόλις ο Λαφαζάνης έπιασε την κουβέντα στο πρωινό του ΑΝΤ-1 για τον ΕΝΦΙΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, τα 'χασε! Κι όχι μόνο. Σε κατάσταση πανικού, αδυνατώντας να δώσει κάποια πειστική απάντηση στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, στράφηκε προς τους παρουσιαστές και τους είπε: Κύριοι συνάδελφοι, δεν είχαμε κάνει τέτοια συνεννόηση!
Ο Λαφαζάνης, βεβαίως, την περιποιήθηκε καταλλήλως: «Δεν αντέχει αντίλογο η κυρία Βούλτεψη...

Τι κρύβει η «εισβολή» Μελισσανίδη στα media

Ο μέτοχος του ΟΠΑΠ, οι επενδύσεις και οι Πόντιοι φίλοι του

Aποφασισμένος να «επενδύσει» στo xώρο των media είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο μέτοχος του ΟΠΑΠ, όπως έχουν γράψει τα Παραπολιτικά, έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με εκδότες και «μεγαλοδημοσιογράφους».
Το γεγονός ότι ο Δ. Μελισσανίδης βρισκεται στη μετοχική σύνθεση του ΟΠΑΠ του παρέχει την ευχέρεια να «εισβάλλει» στα media και να τα ελέγξει, με δεδομένο τα μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια που διανέμει ο Οργανισμός σε εφημερίδες, sites και κανάλια. Ηδη όπως έχει δημοσιοποιηθεί (και δεν έχει διαψευστεί) ο Μελισσανίδης έχει αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό στον εκδοτικό όμιλο του Γιάννη Φιλιππάκη («δημοκρατία», «Espresso» συν μια καινούργια αθλητική εφημερίδα).
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να επισημανθεί η εξαιρετική σχέση που έχει ο επιχειρηματίας με.. 

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Απεργία στον Τύπο; Χεστήκανε!

Όποτε κηρύσσεται απεργία στον Τύπο νιώθω πως κάποιος απέναντι, μου βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα, μου δείχνει τον αγκώνα, τεντώνει το μεσαίο του δάχτυλο στη μούρη μου και κατεβάζει τα δυο του χέρια, ενωμένα, στα αχαμνά του: «Αυτά θα πάρεις!»
Μια προηγούμενη απεργία τού κλάδου μας (νομίζω η προτελευταία), είχε καταλήξει σε οπερέτα: άλλες εφημερίδες δεν εκδίδονταν, άλλες κυκλοφορούσαν αγνοώντας τις Ενώσεις Τύπου και κάποιες τρίτες έφταναν στα περίπτερα με άδεια των συνδικάτων. Το τέλειο μιντιακό αλαλούμ.
Οι ραδιοσταθμοί σίγησαν δημοσιογραφικά, οι κατ’ εξακολούθηση απεργοσπάστες (που έχουν.. 

Ο ανήσυχος εκδότης...

...και οι επαφές με τον Φίλιππο Βρυώνη

Με τίποτε δεν φαίνεται να εφησυχάζει ο Γιώργος Τράγκας. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος δημοσιογράφος, εκτός από του ότι θέλει να εκδώσει ημερήσια κεντροδεξιά εφημερίδα (διερευνά και το ενδεχόμενο επανέκδοσης της «Απογευματινής»), σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού με διαδικτύωση ανά την επικράτεια.
Ο Τράγκας δεν λησμονεί ότι υπήρξε ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού  "Κανάλι 10", και προς τούτο έχει επαφές με ιδιοκτήτες τοπικών καναλιών της Αττικής, είτε για την εξαγορά είτε για την επινοικίασή τους. Ο Τράγκας,..

Aντε και καλή τύχη μάγκες...

Διαβάζοντας τις απεργιακές ανακοινώσεις
Η Σοφία Βούλτεψη, ως αρμόδια υπουργός που γνωρίζει καλά τον κλάδο (όπως δήλωσε η ίδια στην αγόρευσή της) μετέφερε στους βουλευτές πως η ΕΣΗΕΑ σταμάτησε την απεργία!
Και η αλήθεια είναι πως οι πληροφορίες την επιβεβαιώνουν. Πράγματι η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ μετέφερε σε συνδικαλιστές πως σκέφτεται(;) να σταματήσει την 24ωρη απεργία.
Στη σκέψη της αρωγοί ήταν η ΕΠΗΕΑ και η ΕΤΗΠΤΑ, δηλαδή το προσωπικό των ΜΜΕ και οι τεχνικοί του Τύπου. Η απεργία βέβαια δεν σταμάτησε, έχει όρια και το ρεζιλίκι των συνδικαλιστών αλλά τα όσα συνέβησαν είναι ενδεικτικά του ξεπουλήματος. Άντε και καλή τύχη μάγκες...

Οι εκλογές, οι... πρωτοβουλίες της υφυπουργού και το νέο συμβόλαιο διαπλοκής

Eνημέρωση σχετικά με την σκανδαλώδη τροπολογία-ρουσφέτι στους βαρώνους των ΜΜΕ

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η σκανδαλώδης τροπολογία που αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ επιτρέποντας τις συμπράξεις επιχειρήσεων του Κλάδου. Μέσω της τροπολογίας ευνοείται η δημιουργία ολιγοπωλίων στην Ενημέρωση με δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στο ασφαλιστικό σύστημα του κλάδου αλλά και στην ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.
Η συζήτηση στο Β’ θερινό τμήμα της Βουλής πραγματοποιήθηκε εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ των κομμάτων και συνοδεύτηκε από τις αποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση.. 

Η δημοσιογράφος κυρία Βούλτεψη...

Τι να πρωτοδιαλέξουμε από τις διευκρινίσεις της Σοφίας Βούλτεψη σχετικά με τις τροπολογίες του νομοσχεδίου για την υγεία που αφορούν τους δημοσιογράφους;
Το ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί συνδικαλιστική αγκύλωση;
Ή ότι με μια ατομική σύμβαση κάθε δημοσιογράφος θα απασχολείται, με την ίδια αμοιβή, σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό ή όπου αλλού αποφασίσει ο εργοδότης;
Ή το παράδειγμα που έδωσε για τους ηχολήπτες «οι οποίοι θα μπορούν να εργάζονται σε ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο και μετά να πηγαίνουν σε ένα μουσικό ραδιόφωνο και να βάζουν μια.. 

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Μια απόκληρος, συνταξιούχος της δημοσιογραφίας...

Τα «γκάζια» της συνταξιούχου Καρχιλάκη και μια «οφειλόμενη απάντηση»

Μέσα από το προσωπικό της σάιτ απαντάει η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη για τον πόλεμο που, όπως λέει, δέχεται από ΕΣΗΕΑ, συναδέλφους της, κυβερνητικούς παράγοντες κλπ, επειδή συμπεριελήφθηκε ανάμεσα στους 6 δημοσιογράφους των διεθνών ειδήσεων που προσλαμβάνονται στη ΝΕΡΙΤ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στην «οφειλόμενη απάντηση» για τον πόλεμο που δέχεται λόγω ΝΕΡΙΤ, η Καρχιλάκη κάνει λόγο για υποκρισία και καταγγέλλει την ΕΣΗΕΑ πως με ανακοίνωσή της την στιγματίζει ως... συνταξιούχο!
Η Καρχιλάκη επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμη συνταξιούχος και πως της χορηγείται προσωρινή σύνταξη 438,16 ευρώ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και προσωρινή επικούρηση 239,57 ευρώ από τον ΕΔΟΕΑΠ έως ότου, λόγω διαδοχικής ασφάλισης, αποφανθεί και το ΙΚΑ ότι όντως δικαιούται σύνταξης.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της απάντησης της Μαρίας Καρχιλάκη - και τα συμπεράσματα..

Ο Ψυχάρης παζαρεύει το 42% της νέας εταιρείας...

...έναντι του 33,3% του Μπόμπολα μετά τη συγχώνευση ΔΟΛ - Πήγασου

Μετ΄ εμποδίων φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση των χρεωμένων εκδοτικών συγκροτημάτων των Ψυχάρη και Μπόμπολα. Παρά το πράσινο φως που δόθηκε από τους πιστωτές (τράπεζες) καθώς και από την κυβέρνηση με τροπολογίες - ρουσφέτια, το σοβαρότερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η απαίτηση του Σταύρου Ψυχάρη σχετικά με το ποσοστό του ΔΟΛ, στη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας.
Το αφεντικό του Μιχαλακοπούλου δεν είναι ικανοποιημένο από το 33,3% που θα λάβουν - βάσει του αρχικού σχεδίου συμφωνίας- τα τρία εμπλεκόμενα μέρη (ΔΟΛ, Πήγασος, Τράπεζες). Ο παλαίμαχος εκδότης έχει εκφράσει την επιθυμία και «παζαρεύει»,..

Που το πάει ο Παναγιωτάκης με το Action 24;

Δυναμική επανεμφάνιση, με ρόλο στα πολιτικά δρώμενα ετοιμάζεται να κάνει από τον Σεπτέμβριο το περιφερειακό κανάλι Action 24, ιδιοκτησίας Διονύση Παναγιωτάκη, φίλου του αντιπροέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο Παναγιωτάκης επιδιώκει να δημιουργήσει έναν αμιγώς ενημερωτικό σταθμό τον οποίο θα στελεχώσει, με «βαριά» τηλεοπτικά ονόματα.
Ετσι μετά την ανάληψη της διεύθυνσης προγράμματος του καναλιού από τον («δεξιό») Γιώργο Κουβαρά, το κομμάτι της ενημέρωσης ανέλαβε ως διευθυντής σύνταξης ο Γιώργος Λαμπράκος γνωστός από την θητεία του σε ΕΡΤ και ΣΚΑΙ. Σύμβουλος ενημέρωσης αναλαμβάνει ο Γιάννης Πολίτης που θα έχει και ρόλο σχολιαστή.
Με επιτελικό -συμβουλευτικό- ρόλο παραμένει στο Action 24, ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Κοτρώτσος που θα συνεχίσει και τη νέα σεζόν την επιτυχημένη εκπομπή του «Επόμενη Μέρα».
Την ίδια ώρα ο πρώην πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφος επί χρόνια στο Mega, Αντώνης.. 

Τροπολογία - ρουσφέτι στους βαρόνους των ΜΜΕ

Παρασκευή βράδυ 1ης Αυγούστου «πέρασε» στη Βουλή 22σέλιδη τροπολογία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με θέμα (του νομοσχεδίου, όχι της τροπολογίας) το εξής: «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι»».
Στην τροπολογία, την οποία υπογράφουν τέσσερις υπουργοί (Γκ. Χαρδούβελης, Μ. Βορίδης, Γ. Βρούτσης και Δ. Σταμάτης),η κυβέρνηση προωθεί τροποποιήσεις για το διαφημιστικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ, κυρίως όσον αφορά τις συγχωνεύσεις.
Την ώρα που δύο σημαντικοί και καταχρεωμένοι εκδοτικοί όμιλοι, ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και ο «Πήγασος» του Γιώργου Μπόμπολα, βρίσκονται σε συζητήσεις για συγχώνευση έρχεται όλως..