ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Φόβοι για νέες ομαδικές απολύσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο

Πως να προστατέψετε τα δικαιώματά σας από αυθαιρεσίες στο χώρο των ΜΜΕ

Μετά την απομάκρυνση του Χρήστου Μεμή από τον ΔΟΛ, αναμένεται νέο κύμα παράνομων ομαδικών απολύσεων στην Μιχαλακοπούλου και όπως ακούγεται μάλλον θα «πληγεί», για ακόμη μια φορά «Το ΒΗΜΑ».
Με την ευχή να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση, επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση απόλυσης ο εργαζόμενος θα πρέπει να προσέξει πολύ καλά το χαρτί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας (απόλυσης) που θα κληθεί να υπογράψει.
Κι αυτό γιατί ο ΔΟΛ μετά από υπόδειξη φιλεργοδοτικού καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο αδελφός του οποίου είναι βουλευτής, περιλαμβάνει στο χαρτί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ειδική  προδιατυπωμένη  παράγραφο («δήλωση» όπως την λένε στην νομική ορολογία) σε βάρος των δικαιωμάτων και δικαστικών διεκδικήσεων των απολυμένων.
Ο κεντρικός πυρήνας της επίμαχης παραγράφου αναφέρει ότι ο απολυμένος έλαβε γνώση της.. 
απόλυσης του, την οποία αποδέχεται και την αναγνωρίζει ως απολύτως έγκυρη και ισχυρή.
¨Έτσι, σύμφωνα με τις υποδείξεις του εν λόγω καθηγητή, η αναφορά αυτή η οποία τίθεται στην  έγγραφη καταγγελία της σύμβασης και συνεχώς εμπλουτίζεται με νομικά στοιχεία για την εξασφάλιση του εντολέα του, «εξασθενεί»  αυτό που συνήθως γράφεται δίπλα στην υπογραφή του απολυμένου «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου».

Τα ίδια και χειρότερα στου Μπόμπολα

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος καθηγητής ακολουθεί την ίδια τακτική στον τομέα των απολύσεων και στο συγκρότημα του  Μπόμπολα. Εκεί, μάλιστα υπάρχει έντυπη μακροσκελής προδιατυπωμένη παράγραφος για την παραίτηση των δικαιωμάτων των απολυμένων πρώην εργαζομένων.
Κατά συνέπεια, όσοι κληθούν να υπογράψουν με ανάλογο περιεχόμενο έντυπη καταγγελία της σύμβασης εργασίας (ανεξάρτητα της έκτασης που θα έχει) πρέπει να διαγράψουν την επίμαχη παράγραφο ή να ζητήσουν να την διαγράψει το λογιστήριο του Οργανισμού.
Σε αντίθετη περίπτωση να μην υπογράψει κανένας απολυμένος το επίμαχο χαρτί.
Την αποζημίωση έτσι και αλλιώς οι απολυμένοι θα την πάρουν, καθώς θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ).
Θέλει δεν θέλει ο ΔΟΛ θα καταθέσει την αποζημίωση των απολυμένων στο ΤΠκΔ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η καταγγελία της σύμβασης είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και καταχρηστική 1.000% και θα αναγκαστεί στην επαναπρόσληψη των απολυμένων.
Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν σε όλα τα έντυπα και μέσα του ΔΟΛ  (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) τον Δεκέμβριο του 2010, κρίθηκαν παράνομες με την υπ΄ αριθμ. 2493/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.
Επίσης, οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και πάλι  τον Δεκέμβριο του 2010, κρίθηκαν παράνομες με την υπ΄ αριθμ.436/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

ΥΓ: Ευχαριστούμε τον αναγνώστη για τις επισημάνσεις που μας έστειλε και μακάρι όλα αυτά να αποδειχτούν άχρηστα και να μην υπάρξει καμία απόλυση.