ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ο Ψυχάρης ήθελε (και θέλει) το 60%

Το φθινόπωρο τελειώνει το παζάρι για τον «γάμο» ΔΟΛ - Πήγασου και την σύμπραξη (συγχώνευση) του Mega με το Star 
 
(...) Το κομβικό στοιχείο της όλης ιστορίας της σύμπραξης (συγχώνευσης, συνεργασίας κλπ) ΔΟΛ - Πήγασου, δεν ήταν τίποτε άλλο από το Mega, όπως σας το έγραφα και πριν από είκοσι μέρες:
«Από την πλευρά των τραπεζών λοιπόν, οι εγκυρότεροι των διαδρομιστών σκίζουν τα ρούχα τους ότι ακόμη και να προχωρήσει η συγχώνευση δεν πρόκειται να περιλαμβάνει το Mega. Εκεί θα διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει, γιατί οι ισορροπίες είναι κάτι παραπάνω από ευαίσθητες και δεν είναι εποχή αυτή για να χαλάμε τις καρδιές μας. Αλλωστε το κανάλι υπέστη ήδη αρκετούς κλυδωνισμούς την περασμένη σεζόν, καθώς έχασε την πρώτη θέση τόσο στις γενικές .. 
θεαματικότητες όσο και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Μια ακόμη μάχη στο εσωτερικό του όχι απλώς θα το ταλάνιζε αλλά ενδέχεται να το οδηγούσε στο χείλος του γκρεμού. Οπότε εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα "βέτο", για να κάνουν οι καλοί λογαριασμοί τους καλούς φίλους».
Στο διά ταύτα; Στο διά ταύτα, λύθηκε ο γόρδιος δεσμός όταν ένα παλαιό αίτημα περί σύμπραξης (συγχώνευσης, συνεργασίας, όπως θέλετε πείτε την...) του Mega με το Star μπήκε στο τραπέζι, για να προχωρήσει (επιτραπεί, διευκολυνθεί, όπως θέλετε πείτε το...) ο γάμος του ΔΟΛ με τον Πήγασο. Κάτι σαν «δώστε αυτό, για να πάρετε εκείνο», παζάρι δηλαδή κανονικό, μεσανατολίτικο. Και η κυβέρνηση, έσπευσε να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της, για να μην την πούνε και τεμπέλα. Το γεγονός ότι όλα αυτά μαζί κάτσανε μέσα στον Αύγουστο, όπου το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, έχει μια σημασία. Οπως σημασία έχει και το γεγονός της μάλλον συμβολικής αντίστασης εκ μέρους των δημοσιογραφικών ενώσεων. Πάλι καλά που βγήκε η διαμαρτυρία για τα ΜΜΕ που το πνίξανε σαν κουνέλι το θέμα της τροπολογίας. Δυστυχώς δεν κατονομάσθηκαν, για να ξέρει, βρε παιδί μου, κι ο κοσμάκης ποιος το έκανε το έγκλημα...

Από παλιά
Αναμένοντας λοιπόν τις σχετικές πρωτοβουλίες στην αρχή του φθινοπώρου, να θυμηθούμε ότι η ιστορία της συγχώνευσης ΔΟΛ και Πήγασου είχε ξανασυζητηθεί βροντωδώς πριν από κάνα εξάρι χρόνια. Εκείνες τις μέρες, μάλιστα, ο τότε σύμβουλος διοίκησης του ΔΟΛ (και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Στέργιος Νέζης, είχε φτιάξει ένα σχέδιο που τα μοίραζε τα ποσοστά υπέρ της Μιχαλακοπούλου. Κάτι σε 60-40 τοις εκατό, ας πούμε, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική και τις παραφυάδες κάθε οργανισμού. Μιλάμε τώρα για εποχές χρυσές, πλατινένιες, όπου το «Βήμα» και τα περιοδικά του αποκόμιζαν γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από διαφημίσεις...
Πού μπλόκαρε το στόρι; Μπλόκαρε στην απροθυμία της πλευράς Μπόμπολα να δεχθεί οποιαδήποτε λύση πέραν του φίφτι-φίφτι. Κι επειδή αμφότερες οι πλευρές αισθάνονταν πολύ σίγουρες για τους εαυτούς τους, δεν είχαν καμιά όρεξη να θυσιάσουν επιρροές και ισχύ στο βωμό της οικονομίας κλίμακος. Εκτοτε, βέβαια, έχουν ανατραπεί όλα, και η διαφήμιση έχει πάει στον πάτο. Αρα είναι όλοι αναγκασμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους!
Λεπτομέρεια: Ούτε και προ εξαετίας είχε συζητηθεί να μπει στην εξίσωση της συγχώνευσης το Mega. Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κ.λπ. κ.λπ. - καταλαβαινόμαστε, υποθέτω.

Xρ. Ξανθάκης (Media / Κ.Ε.)