ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Τέλος οι φωτοτυπίες

Τέλος στην παράνομη φωτοτύπηση βιβλίων, εφημερίδων και γενικότερα οποιουδήποτε εντύπου, το οποίο αποτελεί υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας, επιχειρεί να βάλει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου, μέσω του προγράμματος «PhotOKopy».
Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή άδειας νόμιμης φωτοτύπησης σε καταστήματα που εκτελούν αυτή την εργασία και τα φωτοτυπεία που θα εγγραφούν στο δίκτυο του ΟΣΔΕΛ, θα φέρουν ειδική σήμανση νομιμότητας, ενώ θα καταβάλλουν στον Οργανισμό ετήσιο τέλος, ανάλογα με τον αριθμό των μηχανημάτων τους.
Ηδη τα νούμερα που παρουσίασε ο ΟΣΔΕΛ είναι αποθαρρυντικά... Ο κλάδος των εφημερίδων και των βιβλίων έχει σοβαρές απώλειες εσόδων από τη.. φωτοτύπηση που αποτελεί μία συνήθεια για το 77% του πληθυσμού στην Ελλάδα, με το 36% να φωτοτυπεί σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το μεγάλο μέρος του υλικού που φωτοτυπείται είναι προστατευόμενο (βιβλία, επιστημονικά και λογοτεχνικά, εφημερίδες και περιοδικά κ.ά.), ενώ οι χώροι όπου γίνεται συχνότερα η φωτοτύπηση είναι φωτοτυπικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία/χαρτοπωλεία, αλλά και το σπίτι. Από την αναπαραγωγή αυτή του υλικού οι δημιουργοί και οι εκδότες δεν εισπράττουν δικαιώματα, καθώς η κυβέρνηση έχει καταργήσει το τέλος επί των πωλήσεων των εκτυπωτών και των φωτοτυπικών μηχανημάτων.
- Media / Eλευθεροτυπία