ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Χαστούκι στην εργοδοσία της Μίνωος - κι όχι μόνο

Νόμιμη η απεργία της 5ης Ιουνίου στην Ελευθεροτυπία

Λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Νόμιμη έκρινε το δικαστήριο, την 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ και η ΕΠΗΕΑ στις 5 Ιουνίου 2014 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης και με αίτημα  την καταβολή δεδουλευμένων.
Η εργοδοσία (Τρίτη Οψη AΕ)_που οφείλει ήδη μισθούς 6 μηνών στους εργαζομενους κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Επέμεινε μάλιστα και δίκασε την υπόθεση, εκ των υστέρων, ένα ολόκληρο μηνα  μετά την απεργία.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον δικηγόρο Αποστόλη Τσαλαπάτη, ο οποίος παρέστη για..  λογαριασμό των Ενώσεων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 2486/2014 απόφασή του απέρριψε την αγωγή των Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ Α.Ε. κατά της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ. Με την εν λόγω αγωγή η εργοδοσία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία της 5ης-6-2014 των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών οι οποίοι εργάζονται για την έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.
Το Δικαστήριο απέρριψε τον περί καταχρηστικότητας της απεργίας  ισχυρισμό της εργοδοσίας και αναγνώρισε το νόμιμο του δικαιώματός των εργαζομένων να απεργούν για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Ως μάρτυρας από την πλευρά των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και της ΕΣΗΕΑ  κατέθεσε στο Δικαστήριο ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζέρβας.
Η δικαστική απόφαση είναι πολύ σημαντική νομολογιακά, καθώς αναγνωρίζει ότι η άσκηση του δικαιωματος της απεργίας δεν συνιστά παρανομία και κατάχρηστική άσκηση δικαιώματος από τη πλευρά των απλήρωτων εργαζομένων.