ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ: Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων

 Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων (Ασύνταχτος Τύπος, Δημοσιογραφική Ενότητα, Δημοσιογράφοι από την Ελεύθερη Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ/ΕΡΤ3 και άλλοι συντάκτες από διαφορετικά Μέσα)

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για μια ΙΣΧΥΡΗ και ΜΑΧΗΤΙΚΗ Ένωση ΟΛΩΝ των Συντακτών!
Ψηφίζουμε “ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ”
Εμείς οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε την πρωτοφανή άγρια ληστρική επίθεση σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας. Μαζικές απολύσεις, γενίκευση των περικοπών, συνεχώς διευρυνόμενη αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καταστρατήγηση-κατάργηση των ΣΣΕ, εφαρμογή ατομικών συμβάσεων, τρομοκρατία, εκβιασμοί, εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» και καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, συνθέτουν το..  σημερινό σκηνικό εργασιακού μεσαίωνα.
  • Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την ανατροπή των μνημονικών πολιτικών που οδηγούν στην υποδούλωση των εργαζομένων, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, την ξεδιάντροπη χειραγώγηση της ενημέρωσης και την «πραξικοπηματική» διακυβέρνηση της χώρας π.χ. μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, πέρα από κάθε έννοια δημοκρατίας.
  • Καλούμε σε ένα κοινό, διευρυμένο, αγωνιστικό Μέτωπο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ το οποίο με τη συμπαράσταση των αγωνιζόμενων δυνάμεων της κοινωνίας θα ανατρέψει (και) τον υποταγμένο/μνημονιακό συνδικαλισμό. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Ήρθε η ώρα το συνδικαλιστικό "απολίθωμα" που πλέον μετατρέπεται σε ένα κλειστό "κλαμπ" βολεμένων «ρεαλιστών» να γίνει πραγματικό Σωματείο. Ελεύθερο, ζωντανό, μαχητικό και αλληλέγγυο. 
ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
   Τώρα πια, κανένας διοικητικός συνδικαλιστικός «ανασχηματισμός» και κανένα νέο προσωπείο που ζητά  «αναβάπτιση» μέσω της κάλπης, δεν μπορεί να απαλλάξει τα μέλη της παλιάς φρουράς (και της επίδοξης «νέας») διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ από τη βαριά συναυτουργία σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα:
Πρωτοστάτησαν θεσμικά στο ξεπούλημα των συλλογικών συμβάσεων και συνθηκολόγησαν με την πιο "μαύρη" κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και τους εργοδότες. Αφού συνέβαλαν καθοριστικά στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων τώρα θρηνούν για την οδυνηρή πραγματικότητα που οι ίδιοι βοήθησαν να επιβληθεί και ξανα-υπόσχονται... «αλήθειες» και «λύσεις». Μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πόσο «αποτελεσματικοί» είναι: Παγίδευσαν τους συναδέλφους στις ατομικές συμβάσεις και στα εκβιαστικά εργοδοτικά διλήμματα, οδήγησαν στο διχασμό των εργαζομένων της ΕΡΤ στηρίζοντας παρασκηνιακά το έκτρωμα της ΔΤ και "κατάπιαν" πάνω από 500 απολύσεις στα ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας. Τώρα οραματίζονται το... μέλλον του κλάδου και της δημοσιογραφίας. Αλήθεια ποιος τους πιστεύει πια; Μάλλον μόνο οι καλοπληρωμένοι αφηγητές του "έργου" τους.
  • Εμείς, στο Μέτωπο, αποφασίσαμε να συμπορευτούμε με αγωνιστές συναδέλφους μας που είναι ανυπόκριτοι και δεν καμώνονται τους «ανεξάρτητους» υποψηφίους που έχουν στην πραγματικότητα βαριά κομματική «ομπρέλα» πάνω από το κεφάλι τους. Εμείς, επιλέξαμε «πλευρά». Την πλευρά του αγώνα και της αξιοπρέπειας και τη συμπόρευση με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.  Η ανατροπή της παλιάς κατάστασης δεν είναι απλώς ζητούμενη αλλά θα πρέπει να αποτελέσει ΚΑΘΗΚΟΝ κάθε μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ που σέβεται τον εαυτό του. 
Η ενημέρωση από κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό, έχει καταστεί στα χέρια των βαρόνων του Τύπου, των καναλαρχών-μιντιαρχών και της Τροϊκανής πολιτικής εξουσίας, μέσο απροκάλυπτης και υστερικής μνημονιακής προπαγάνδας. Τα κυρίαρχα μέσα έχουν μετατραπεί σε πολυεργαλεία χειραγώγησης συνειδήσεων και κατασυκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία οφείλουμε να σχηματίσουμε μια κοινή γραμμή αντίστασης και αλληλέγγυας μαχητικής συσπείρωσης ώστε να σπάσουμε την τρομοκρατία του φόβου και ενωμένοι να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης και της τρόικας, καθώς και τις αρπακτικές διαθέσεις εκδοτών, καναλαρχών και διαφημιστών.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  1. Υπερασπιζόμαστε με κάθε τίμημα την ελευθεροτυπία και το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης.
  2. Διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα ΜΜΕ και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων - ΟΜΕΔ.
  3. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου που θα δώσει την ύστατη μάχη ώστε να προστατευτούν τα ασφαλιστικά ταμεία μας.
  4. Απέναντι στο "μαύρο" της κυβέρνησης, υιοθετούμε πλήρως χωρίς περιστροφές και χωρίς να «πατάμε σε δύο βάρκες» το ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των ΟΡΘΙΩΝ εργαζομένων της ΕΡΤ3 της 28ης Νοεμβρίου 2013, που παραμένει σε ισχύ έως σήμερα. 
  5. Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με ενσωμάτωση στη νέα περίοδο λειτουργίας εκείνων των κατακτήσεων των εργαζομένων που προέκυψαν μέσα από την αμεσοδημοκρατική, αυτοδιευθυνόμενη λειτουργία. Στήριξη με όλα τα μέσα του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα, της λειτουργίας και του προγράμματος της μόνης πραγματικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που αναγνωρίζουμε και αποτελεί ελεύθερη φωνή της κοινωνίας. Μποϋκοτάρουμε το κυβερνητικό έκτρωμα της ΔΤ/ΝΕΡΙΤ.
  6. Απαιτούμε την οριστική ρύθμιση του θολού τοπίου των αδειών και των συχνοτήτων στα ιδιωτικά ραδιο-τηλεοπτικά Μέσα. Σύνδεση των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας.
  7. Μισθολογική, ασφαλιστική και συνδικαλιστική ένταξη των εργαζομένων στο διαδίκτυο.
  8. Στήριξη των ανέργων και των υποαπασχολούμενων δημοσιογράφων, με οικονομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και άμεση απαλλαγή από όλα τα χαράτσια.
  9. Άμεσα προώθηση πλήρους διασωματειακής συνεργασίας και ενιαίας συνδικαλιστικής δράσης -με κατεύθυνση ένας Κλάδος, ένα Συνδικάτο Τύπου, ένα Ασφαλιστικό Ταμείο.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • Το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΣΗΕΜ-Θ θα βασίζεται σε άμεσες συμμετοχικές διαδικασίες, αποκέντρωση λειτουργιών και ενίσχυση της συλλογικότητας.
  • Ενισχύουμε τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, οργανώνουμε τακτικές εργασιακές συνελεύσεις σε όλα τα ΜΜΕ, ενισχύουμε τον ρόλο των εργασιακών εκπροσώπων, δημιουργούμε εργασιακά συμβούλια.
  • Τακτικές συνεδριάσεις του μικτού συμβουλίου, ώστε να λειτουργήσει συντονιστικά.
  • Συγκρότηση-ενεργοποίηση επιτροπών του διοικητικού συμβουλίου για τα μείζονα θέματα: εργασιακά, ασφαλιστικά, δεοντολογία/νομικά, διεθνείς σχέσεις, εκδηλώσεις/σχεδιασμός, νέων τεχνολογιών-διαδικτυακών μέσων.
  • Εκκαθάριση μητρώου βάσει των 17 κριτηρίων της απόφασης του δσ της ΕΣΗΕΜΘ το 2008.
  • Άμεση χαρτογράφηση του μιντιακού τοπίου (εφημερίδων, πρακτορείων ειδήσεων, ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ανταποκριτικών γραφείων, ειδησεογραφικών διαδικτυακών πυλών) και ελέγχου τήρησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Δημιουργία με πρωτοβουλία και στήριξη της Ένωσης, ραδιοφωνικού σταθμού, εντύπων και διαδικτυακών μέσων αυτοδιαχειριζόμενων από άνεργους κατά προτεραιότητα συναδέλφους. Συντονίζουμε δομές στήριξης των ανέργων, με μέτρα άμεσης ανακούφισης και σχεδιάζουμε δράσεις για τη διαρκή επιμόρφωση όλων των μελών στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Στις 3 Ιουνίου ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για μια ΙΣΧΥΡΗ και ΜΑΧΗΤΙΚΗ Ένωση ΟΛΩΝ των Συντακτών! Ψηφίζουμε “ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ”