ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΕΔΟΕΑΠ: απόφαση για τα προσωπικά δεδομένα

Τι αναφέρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Bγήκε χθες η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σχετικά με αποφάσεις του ΕΔΟΕΑΠ,  που αφορούν  προσωπικά δεδομένα, αναστολή ή παρακράτηση  επικουρήσεων, περικοπές παροχών, συντάξεων  κ.α.
Η Αρχή, με την απόφαση της, απευθύνει προειδοποίηση στην  διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ότι πρέπει να  μη συνεχίσει την επεξεργασία και να καταστρέψει το αρχείο με τα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.
Στο διατακτικό της απόφασης,τονίζεται ότι δεν έπρεπε να συλλεχθεί αντίγραφο του εκκαθαριστικού ή της φορολογικής δήλωσης, που επιχείρησε κατά την τελευταία απογραφή  η διοίκηση του  συγκεκριμένου ασφαλιστικού δημοσιογραφικού οργανισμού.
Επίσης, αναφέρεται ότι για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών και ενδεχομένως..  δεν τους καταλαμβάνει πλέον η ειδική διάταξη (εξαίρεση) του νόμου (πχ αυτοαπασχολούμενοι κλπ), που ίσχυε μέχρι τις 31-12-2013,  ;h λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, μπορούν να τηρηθούν «μόνον όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για την ασφαλιστική σχέση και τα υπόλοιπα να διαγραφούν».
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.
Οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, επισημαίνουν, όπως αναφέρεται και στην απόφαση της Αρχής ότι:
- Η δημιουργία  αρχείου  με τις φορολογικές δηλώσεις των ασφαλισμένων αποτελεί παράνομη επεξεργασία  προσωπικών δεδομένων.
- Η αυθαίρετη παρακράτηση της επικούρησης δεν προβλέπεται από κάποια διάταξη νόμου, ούτε από το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ. (πηγή: styx)