ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΝΕΡΙΤ: Ανοίξαμε και μας πληρώνετε...

της Ελένης Βουλτσίδου

Εγινε κι αυτό. Με την άφιξη του νέου χρόνου ήρθε και η ανακοίνωση για την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους για τη Νέα Τηλεόραση. Τώρα, θα αναρωτηθεί ο καλοπροαίρετος τηλεθεατής, ποιας νέας(;) και ποιας τηλεόρασης(;). Αλλο θέμα. Ας το αφήσουμε προς το παρόν.
Ας αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα.
Μέχρι στιγμής: Δημόσια τηλεόραση με πρόγραμμα ΔΕΝ έχουμε. ΔΤ με πρόγραμμα, τύποις, έχουμε.
Προς το παρόν δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΔΕΝ έχουμε. Τρίτο πρόγραμμα ΔΕΝ έχουμε... (πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;). Μουσικά σύνολα ΔΕΝ έχουμε και, κυρίως, κοινό ΔΕΝ έχουμε.
Εχουμε βέβαια όραμα. Οτι θα τα έχουμε. Θα... δούμε.
Για να γίνουν όλα αυτά όμως, πρέπει να υπάρχει και το απαιτούμενο ρευστό. Οπότε; Ο λογαριασμός στον πελάτη. Πότε; Τώρα. Πρώτα πληρώνεις και μετά απολαμβάνεις. Σαν τα διόδια στην πολύπαθη Κορίνθου - Πατρών ένα πράγμα· πληρώνεις αλλά η κατασκευή της εθνικής έχει ακόμη πολύ... δρόμο.
Ετσι και με τη ΝΕΡΙΤ. Ποδαρικό με ανταποδοτικό τέλος. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε.
Το κερασάκι; Δεν θα πληρώνουμε όσο πριν. Συρρικνωμένος ο φορέας, μειωμένο και το τέλος. Ομως...
Ομως η σημασία κρύβεται στη λεπτομέρεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το τέλος θα συγκεντρωθούν 191 εκατ. ευρώ. Η ΝΕΡΙΤ έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Οπότε με χαρά μάς ανακοινώνεται ότι «Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκατ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014»!
Και τίθεται το ερώτημα: Γιατί όλη αυτή η κοροϊδία; Γιατί δεν το λένε καθαρά ότι δεν φτάνουν οι φόροι που σας βάζουμε, δεν φτάνει η αφαίμαξη του κάθε νοικοκυριού, τώρα θα σας πάρουμε και άλλα αλλά... μέσω δημόσιας τηλεόρασης;
Τόσα χρόνια οι πολίτες πλήρωναν, αναντίρρητα, το ανταποδοτικό τέλος για να έχουν δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι για να καλύπτουν τις τρύπες του κράτους. Το οποίο κράτος πάλι έπαιρνε από τα χρήματά τους και έδινε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υποτίθεται ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να διορθωθούν όλα και να «ελαφρωθεί» ο βεβαρημένος καταναλωτής. Υποτίθεται. Γιατί πάλι, μέσω της ΝΕΡΙΤ, ξαναπληρώνουμε για το κράτος.
Γιατί λοιπόν τα επιπλέον 91 εκατ. ευρώ να μην μπαίνουν στο ταμείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ώστε να συμβάλουν στη μελλοντική ανάπτυξή της; Γιατί αφού τα δίνουμε για τη ΝΕΡΙΤ να πηγαίνουν αλλού; Γιατί ένας ακόμη φόρος με... φερετζέ; Εμείς για τη ΔΤ πληρώνουμε. Αν χρειάζονται 101 εκατ. ευρώ, να μειωθεί το τέλος ώστε να καλύπτει μόνον αυτά. Ούτε ευρώ παραπάνω. Διαφορετικά, να το πουν καθαρά: Πληρώνετε ΔΤ συν επιπλέον φόρο. Απλά πράγματα, ξεκάθαρα, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.