ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Oι μετανιωμένοι του Facebook και το αμφιλεγόμενο Snapchat

Την πλάτη τους στο Facebook έχουν αρχίσει να στρέφουν οι έφηβοι επειδή δεν θέλουν οι γονείς τους, οι παππούδες τους ή ακόμα και οι δάσκαλοί τους να βλέπουν αυτά που αναρτούν.
Την ίδια ώρα, μια εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει μια φωτογραφία ή βίντεο και να το στείλει σε φίλους, που θα μπορούν να το δουν για διάστημα μόλις δέκα δευτερολέπτων, το Snapchat, τραβάει ολοένα περισσότερο την προσοχή τους: έχει 5 εκατ. ενεργούς χρήστες ημερησίως, τα μηνύματα που ανταλλάσσονται ξεπερνούν τα 350 εκατ. την ημέρα, ενώ την έχει κατεβάσει το 9% των χρηστών κινητού τηλεφώνου στις ΗΠΑ. Και πριν προλάβει να εξαπλωθεί ακόμα πιο ραγδαία, το Facebook -ο ιδρυτής του οποίου..
Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή- έκανε πρόταση εξαγοράς 3 δισ. δολαρίων.
Οι ιδρυτές τους όμως την αρνήθηκαν, γιατί προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι, όπως δήλωσε στο BBC ένας εξ αυτών, ο 23χρονος Εβαν Σπίγκελ.
Η ιδέα για το Snapchat γεννήθηκε στον Σπίγκελ ύστερα από μια κουβέντα που είχε με φίλο του ο οποίος είχε μετανιώσει για μια φωτογραφία που είχε στείλει. Τότε άρχισαν μαζί να ψάχνουν για εφαρμογές που εξαφανίζουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει έντονη προκατάληψη σχετικά με τα εργαλεία εξαφάνισης, χρήσιμα σε κάθε είδους... λωποδύτη. Εξάλλου, η κριτική που δέχεται το Snapchat είναι ότι είναι «θείο δώρο» για όσους έχουν ύποπτες συναλλαγές, ενώ το θεωρούν κυρίως ένα εργαλείο για «sexting» (αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου).
Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που το θεωρούν ως εκδήλωση της αυξανόμενης ανησυχίας του κοινού για τον διαμοιρασμό λεπτομερειών της προσωπικής ζωής στο Διαδίκτυο.
- από ρεπορτάζ της Χρυσούλας Κατσαρού στο Εθνος