ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

«Εμείς το ΄χουμε αυτό;»

Η δημοσιογραφία του διαδικτύου και οι «πολυτεχνίτες» συντάκτες

(...) Το ελληνικό διαδίκτυο έχει γεμίσει με σάιτ-κλώνους, που αναπαράγουν τις ίδιες ειδήσεις από τις ίδιες πηγές και αντιγράφουν το ένα το άλλο.
Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που κανείς δεν έχει τολμήσει έως σήμερα να σπάσει και είναι κάθε άλλο παρά πεδίο δόξης.
Σκέφτομαι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ένα σάιτ θα μπορούσε να λειτουργεί όπως τα ραδιόφωνα (πριν αποπατήσουν πάνω και σε εκείνα, αλλά αυτή είναι μιαν άλλη πονεμένη ιστορία του κλάδου). Ένα σάιτ θα μπορούσε να έχει ροή, να δίνει αμέσως την είδηση, αλλά και να εμβαθύνει στις σημαντικότερες από αυτές και να γεννά δικό του υλικό. Δεν είναι δύσκολο, αρκούν δύο τηλεφωνήματα, μια στοιχειώδης έρευνα. Όποιος έχει δουλέψει σε..
ραδιόφωνο, καταλαβαίνει.
Αντ' αυτού έχουμε αντιγραφή του ΑΠΕ, αναπαραγωγή δηλώσεων του κάθε πικραμένου -συνήθως χωρίς αντίλογο-, ποσότητα αντί ποιότητας (δόξα τω Θεώ δεν δούλεψα ποτέ για "πυροβολημένους" που χρονομετρούν πόσο σου παίρνει να ανεβάσεις μια είδηση) και την αέναη απορία διευθυντών και συντονιστών: "Το 'χουμε αυτό"; (όπου το "αυτό" μπορεί να είναι όποιο φληνάφημα "κάνει το γύρο του διαδικτύου" ή έχει ανεβάσει ο ανταγωνιστής). Όλα αυτά από πολυτεχνίτες συντάκτες, που τη μία στιγμή γράφουν για την πολιτική και την αμέσως επόμενη για τη Lady Gaga.(...)
- απόσπασμα από ανάρτηση του μπλογκ Εverything you read in the news is true
(υπόμνηση στον φίλο Γ. Π.)