ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο πρώην εκδότης Σεραφείμ Κοτρώτσος και οι Αποκαλύψεις των απλήρωτων εργαζόμενων

 Λάβαμε mail που υπογράφεται από «απλήρωτους εργαζόμενους» της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» και το οποίο αναφέρεται στη δίκη του πρώην εκδότη Σεραφείμ Κοτρώτσου στο Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, την Παρασκευή 24 Μαΐου. Ο Σ. Κοτρώτσος θα εξηγήσει ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου γιατί εδώ και 2 χρόνια δεν έχει καταβάλει στους εργαζόμενους της πρώην εφημερίδας του «Αποκαλύψεις» ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα μηνών και τις αποζημιώσεις απόλυσης που τους χρωστάει.
Στο mail οι «απλήρωτοι εργαζόμενοι των Αποκαλύψεων» αναφέρουν:
Ο πρώην εκδότης, νυν «μάχιμος» δημοσιογράφος και όψιμος υπερασπιστής των εργαζόμενων απέναντι στο μνημόνιο, έχει καταθέσει εδώ και κάποιους μήνες αίτηση πτώχευσης. Παράλληλα βέβαια διαφημίζει ότι κατέχει 2 site, τα οποία, αν και αριθμούν ελάχιστες επισκέψεις, βρίθουν από διαφημίσεις, σε πολλές περιπτώσεις κρατικές (ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα). Το πώς ένας πτωχευμένος πρώην..
εκδότης, ο οποίος χρωστάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία έχει εταιρεία η οποία μάλιστα παίρνει και κρατική διαφήμιση είναι αφελής ερώτηση για το μεταρρυθμισμένο ελληνικό κράτος του 2013.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο Σ. Κοτρώτσος μετά τις άκαρπες προσπάθειες να βρει δουλειά μετά το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου της Γιάννας Αγγελοπούλου αποφάσισε να γίνει εκδότης. Τοποθετώντας από κοινού με τον άλλο πτωχευμένο πλέον εκδότη, Λουκά Κατσώνη (ο οποίος εκδίδει σήμερα την ελληνική έκδοση του Foreign Affairs...), ένα μηδαμινό κεφάλαιο από τα χρήματα που αποκόμισε από το πάρτι εκατομμυρίων της Ολυμπιάδας ιδρύσαν την εταιρεία CITIZEN. Η εταιρεία κατάφερε να εκδίδει την εφημερίδα «Αποκαλύψεις» πληρώνοντας κανονικά τους εργαζόμενους για το χρόνο ρεκόρ των 4 μηνών, μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

Έκτοτε ο Κοτρώτσος αποφάσισε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει άλλο την εφημερίδα από τη διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία που «δημιούργησε» από τη θητεία του ως διευθυντής στο γραφείο τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και μετέπειτα στον Ελεύθερο Τύπο. Έτσι στράφηκε στους μισθούς των εργαζόμενων. Τον Αύγουστο υπήρξε μια καθυστέρηση, το Σεπτέμβριο η περίοδος αναμονής επιμηκύνθηκε και από τον Οκτώβριο οι εργαζόμενοι πληρωνόταν έναντι ή και καθόλου. Αφού τζίραρε για 7 μήνες τα δεδουλευμένα μας για να βγάζει την εφημερίδα του, τον Απρίλιο του 2011 μας ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσής της, πετώντας μας στο δρόμο χωρίς να καταβάλει τους μισθούς αρκετών μηνών, τις αποζημιώσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές...

Όλο αυτό το διάστημα αποφάσισε να γίνει και εκδότης της αθλητικής στοιχηματικής εφημερίδας GO BET μέσω της Ε.Π.Ε Cleversport. Με βασικά έσοδα τη χορηγία του ΟΠΑΠ στη χαμηλότερη σε πωλήσεις στοιχηματική εφημερίδα προσπαθούσε να μπαλώσει κενά μεταξύ των δύο εταιριών. Η ιστορία ανάλογη με τους εργαζόμενους στις «Αποκαλύψεις», μόνο που η παραγωγή και η διανομή της GO BET στηρίχθηκε κατά βάση στην «μαύρη εργασία». Οι «υποσχέσεις» για υπογραφή σύμβασης εργασίας, κρατούσαν ομήρους τους εργαζόμενους μέχρις ότου όλο και περισσότεροι περίσσευαν και βδομάδα με την βδομάδα «απολύονταν» ενώ ακόμα περίμεναν την πρόσληψη τους!

Σήμερα ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, αφού τσέπωσε τους μισθούς των περίπου 60 εργαζόμενων στις Αποκαλύψεις, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τεχνικών και δημοσιογράφων βρήκε θαλπωρή στη ζεστή αγκαλιά του Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος ανέλαβε να τον μεταμορφώσει από έναν κοινό μπαταχτσή σε «ρομπέν των δασών» της δημοσιογραφίας.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτό που εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν να μας επιβάλλουν ως δεδομένο με την επίφαση της οικονομικής κρίσης, ότι ο κάθε εργοδότης μπορεί ανενόχλητος να καθιερώνει την απλήρωτη εργασία ισχυριζόμενος αδυναμία καταβολής των οφειλομένων ενώ παράλληλα συνεχίζει τον πολυτελή του βίο.

Υπενθυμίζουμε στον Κοτρώτσο ότι θα μας βρίσκει μπροστά του συνεχώς, έως ότου καταβάλει τους μισθούς και τις αποζημιώσεις και στον τελευταίο εργαζόμενο.

Αυτό το δικαστήριο είναι για μας ακόμη μια μάχη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την κάλυψη που της παρέχουν η πολιτική εξουσία και οι μηχανισμοί της.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣO

Απλήρωτοι εργαζόμενοι Αποκαλύψεων»