ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πώς το ΑΡΤ έγινε κανάλι εθνικής εμβέλειας;

Ερωτήματα για την απόφαση του ΕΣΡ

Σε μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά απόφαση οδηγήθηκε το ΕΣΡ, εγείροντας ποικίλα ερωτήματα και για τη νομιμότητα, αλλά και για το υπόβαθρό της.
 Συγκεκριμένα, έδωσε στο ΑΡΤ, στο κανάλι δηλαδή του κόμματος ΛΑΟΣ (πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ), άδεια μετάδοσης προγράμματος από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με ψηφιακή τεχνολογία. Ετσι, ουσιαστικά το μετατρέπει από κανάλι τοπικής εμβέλειας σε κανάλι εθνικής εμβέλειας. Το σκεπτικό για αυτή την απόφαση είναι ότι ο τηλεοπτικός σταθμός του Γιώργου Καρατζαφέρη είχε συμμετάσχει εμπρόθεσμα στη διαδικασία αδειοδότησης στο διαγωνισμό για εθνική εμβέλεια του 1998. Ωστόσο η «πρωτοβουλία» αυτή, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματική, σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές στο..
τηλεοπτικό τοπίο, καθώς ουσιαστικά αυξάνει τον αριθμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας κατά ένα, και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προετοιμάζει την ψηφιακή μετάβαση και αδειοδότηση.
Με την απόφαση αυτή του ΕΣΡ, το ΑΡΤ αποκτά τη δυνατότητα να εκπέμψει ψηφιακά, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, από τους πομπούς που διαθέτει, οι οποίοι ήδη ανέρχονται στους 20.
Υπέρ της απόφασης ψήφισαν η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου, η Εύη Δεμίρη, ο Κώστας Στεφανάκης και ο Αρης Σταθάκης, ενώ κατά της απόφασης τάχθηκαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, ο Ιωάννης Παπακώστας και ο Κώστας Αποστολάς. Ωστόσο η συγκεκριμένη πράξη στην οποία προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή δεν στηρίζεται σε κάποια διάταξη νόμου, αλλά σε ερμηνεία που κάνει το ΕΣΡ στο Νόμο 2644 του 1998, ο οποίος αναφέρει ότι όσοι τοπικοί και περιφερειακοί συμμετείχαν στη διαδικασία αδειοδότησης θεωρούνται νόμιμοι. Συνεπώς, δέχτηκε ότι ο νόμος αυτός ισχύει αναλογικά και για την περίπτωση των σταθμών που αιτήθηκαν άδεια εθνικής εμβέλειας το 1998. Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του ΑΡΤ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μπορεί με αυτό το τέχνασμα να μεταφέρει, χωρίς κόπο, το κανάλι του σε όλη την Ελλάδα, σε μια περίοδο που πολλοί επίδοξοι φορείς και υποψήφιοι καναλάρχες θα «σκότωναν» για μια συχνότητα και δη εθνικής εμβέλειας.

Κι εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Μήπως η συγκεκριμένη άδεια σ' αυτή τη συγκυρία είναι ένα «δώρο» της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, την ώρα που στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες περί «επιστροφής του ασώτου» στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, Γιώργος Καρατζαφέρης, ήδη το διέψευσε σε τηλεοπτική εκπομπή;
Μήπως ισχύουν οι φήμες ότι ο πολιτικός-καναλάρχης ενδιαφέρεται να πουλήσει τη συχνότητα του ΑΡΤ - έχοντας μάλιστα ήδη βρει και τον αγοραστή; Αν και σε καιρούς κρίσης, με την άδεια εθνικής εμβέλειας που εξασφάλισε υπερδιπλασιάζει την τιμή, η οποία από εξαψήφια γίνεται αυτομάτως επταψήφια!

Ντορίτα Λουκίσσα / Ελευθεροτυπία