ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Προέχει η αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση, την τρόικα και τους εργοδότες»

Λάβαμε από τους Αννα Κωνσταντακάκη και Χρήστο Μέγα, υποψήφιους για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και δημοσιεύουμε:
                        
Tο ταμείο μας, ο ΕΔΟΕΑΠ, βρίσκεται προ της κατάρρευσης. Το εφάπαξ, η επικούριση, οι παροχές υγείας είναι, κυριολεκτικά, στον αέρα.
Το ταμείο οικονομικά έχει διαλυθεί και θεσμικά βρίσκεται στο στόχο της Τρόικας, της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Γι’ αυτή την εξέλιξη οι ευθύνες της απελθούσης διοίκησης είναι προφανείς και πρωτοφανείς:
•    Άφησε ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων από τους εργοδότες.
•    Συνέβαλε ώστε να εκτιναχτούν στα ύψη τα ελλείμματα.
•    Η καθημερινή λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ δημιουργεί διπλασία έξοδα από τα έσοδα. Για το 2012 τα..
υπολογιζόμενα έσοδα είναι 31 δισ. και οι δαπάνες ξεπερνούν τα 60 δις. ευρώ.  Από πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα 29 δισ. ευρώ όταν τα συνολικά αποθέματα είναι λιγότερα από 60 δισ;
•    Η απελθούσα διοίκηση με τις αποφάσεις της προκάλεσε «διπλό κούρεμα» στα αποθεματικά του ταμείου. Με το απαράδεκτο PSI+ της κυβέρνησης και της Τρόικας η τοποθετημένη σε κρατικά ομόλογα περιουσία μας μειώθηκε κατά 53,5%. Ακολούθως, η διοίκηση έδωσε εντολή για ρευστοποίηση των νέων ομολόγων στο 15% της αξίας τους. Έτσι, μετά την τρόικα ήρθε το δεύτερο, πιο επώδυνο και ξεδιάντροπο, «κούρεμα» με απόλυτη ευθύνη της απελθούσης διοίκησης. Οι δικαιολογίες ότι παραπλανήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας –χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες Προβόπουλου- δεν μπορούν να σταθούν. Αλίμονο εάν μια διοίκηση εκλεγμένη, υποτίθεται υπεύθυνη, που διαχειρίζεται περιουσία μετόχων, προβάλει τέτοιες φτηνές δικαιολογίες περί άγνοιας νόμων…
Αν δεν ήξερε έπρεπε να ρωτήσει και, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να απολογηθεί στα αρμόδια όργανα αντί να διεκδικεί την εκλογική της επιβεβαίωση- αναβάπτιση…
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στο σημείο που έχουν φέρει το ταμείο, η πλήρης κατάρρευση του και η ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ είναι θέμα το πολύ δύο ετών. Τόσο αρκούν τα αποθεματικά με τη φόρα που έχει δώσει η απελθούσα διοίκηση στα οικονομικά του ταμείου. Παράλληλα με τις ευθύνες της διοίκησης, δεχόμαστε θεσμική επίθεση σε βάρος της υπόστασης του ταμείου. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Αγγελιοσήμου (υπέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς) που προωθούν η κυβέρνηση, η Τρόικα και οι επιχειρήσεις θα βάλει οριστική ταφόπλακα στα δικαιώματά μας.
Σ’ αυτή τη διπλή απειλή πρέπει να αντιδράσουμε: οργανωμένα, θεσμικά, με επιλογές κάθαρσης, υπέρβασης των παραταξιακών σχημάτων, με την ανάδειξη νέων, άφθαρτων, ανιδιοτελών συναδέλφων και όσων έχουν καλή γνώση του Ασφαλιστικού. Οι παρατάξεις έχουν θεσμικό ρόλο, κρίσιμο και χρήσιμο, στο σωματείο όμως. Στην ΕΣΗΕΑ.
Τώρα, προέχει η αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση, την τρόικα και τους εργοδότες. Και να προωθηθούν τα αναγκαία μέτρα διάσωσης του ταμείου μας. Γιατί, η ασπιρίνη δεν έχει παραταξιακό χρώμα, ούτε (πρέπει να) δίνεται με πελατειακούς όρους.
 Σε αυτή την οριακή στιγμή οι συντάκτες του εργατικού και ασφαλιστικού ρεπορτάζ, με τη γνώση και την εμπειρία του επαγγελματικού τους αντικειμένου, πήραν μια πρωτοβουλία για την υπέρβαση της κρίσης στον ΕΔΟΕΑΠ. Προς τούτο εξέδωσαν μια αναλυτική και διαφωτιστική διακήρυξη (www.megabox.gr).

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Οι καιροί ου μενετοί.
Στις εκλογές της 12ης και 13ης Μαρτίου έχεις την ευκαιρία να (ξανα)πάρεις τις τύχες του ταμείου στα χέρια σου.
 Ο ΕΔΟΕΑΠ ανήκει στην οικογένειά σου. Εκεί καταλήγουν και σταθμίζονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων-μετόχων του. Δεν αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.
Ψήφισε μαζικά τους καλύτερους του κλάδου ανεξαρτήτως κομμάτων, έξω από τη διαπλοκή, πέρα από τη συναλλαγή και τις υπόγειες διαδρομές.
Ο ΕΔΟΕΑΠ σου ανήκει και αφορά:
- ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ,
- ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥ,
- ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΣΟΥ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ,
- ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ ΩΣ ΜΕΤΟΧΟΥ.
Δείξτους ότι ξέρεις, επιλέγεις αυτόνομα και σωστά, μπορείς να σπάσεις το φαύλο κύκλο της αλληλεξάρτησης.
Για να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, το τελευταίο καταφύγιο των ανέργων και σκληρά εργαζομένων στον τύπο.

                   Υποψήφιοι για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ:
                            Αννα Κωνσταντακάκη
                              Χρήστος Μέγας


                        Για την Εξελεγκτική Επιτροπή
                                 Χριστίνα Κοψίνη