ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Στρατιά συμβούλων και πάλι στην ΕΡΤ - Ποιοι είναι οι ευνοούμενοι

 Toυ Σωτήρη Μανιάτη

 Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την προηγούμενη πενταετία διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., κατά την οποία η ΕΡΤ είχε γεμίσει από συμβούλους που κανείς δεν ήξερε (οι περισσότεροι εξ αυτών) τι ακριβώς αντικείμενο εργασίας είχαν. Η μόνη διαφορά είναι ότι έχουν χαμηλώσει οι αμοιβές.
 Συνεχίζεται το «πάρτι» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην οποία και πάλι εντοπίζεται μια «στρατιά» ειδικών συμβούλων και Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ). Μόνο που πρόκειται για συμβάσεις που έχουν και ειδικές αμοιβές, που ξεκινούν στη χειρότερη των περιπτώσεων από τις 2.500 ευρώ και.. φτάνουν αισίως μέχρι και τις 4.000 ευρώ.
 Οι προσλήψεις αυτού του τύπου συνεχίζονται κατά κύματα από τον περασμένο Σεπτέμβριο και όλοι μαζί, ειδικοί σύμβουλοι και ΠΕΘ, ξεπερνούν τους 21, με το συνολικό κόστος για την ΕΡΤ να υπερβαίνει ετησίως το 1.000.000 ευρώ. Και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται ορισμένες ανανεώσεις, όπως για παράδειγμα του Γιάννη Πολίτη και της Πηνελόπης Γαβρά που παρουσιάζουν την πολιτική εκπομπή «Πέμπτη βράδυ x 2». Ή της Ελλης Στάη και της συνεργάτιδάς της Νικόλ Λιβαδάρη, με τις οποίες δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής πλήρως η κατάσταση καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας τους με την ΕΡΤ.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως ήθελαν τη γνωστή δημοσιογράφο να συνεχίζει τουλάχιστον την εκπομπή της «NETWEEK». Επίσης, δεν περιλαμβάνονται θέσεις όπως αυτές των: γενικού διευθυντή Ενημέρωσης (Αιμίλιος Λιάτσος), γενικού διευθυντή Τηλεόρασης (θέση που παραμένει κενή μετά την απομάκρυνση του Κώστα Σπυρόπουλου), διευθυντή Ειδήσεων (Βασίλης Θωμόπουλος) κ.ά.
 Τελευταία πάντως πρόσληψη ειδικής συμβούλου στην ΕΡΤ είναι αυτή της δημοσιογράφου Βούλας Κεχαγιά (4/1/2013), με αντικείμενο απασχόλησης όπως περιγράφεται στην ενός έτους σύμβασή της «Θέματα συμβούλου ενημέρωσης».
 Στην ίδια λίστα πάντως περιλαμβάνονται και οι Αντώνης Λιάρος, Αθηνά Σαλαγκούδη, Γιώργος Κουβαράς, Χαράλαμπος Παπαπαναγιώτου, Χρήστος Μαχαίρας, Μενέλαος Σεβαστιάδης, Μανούσος Καμπανέλλης, Γιώργος Αντωνίου, Σταύρος Οικονομόπουλος, Γιώργος Νταούλης, Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, Μανώλης Κοττάκης, Ευστάθιος Μιχαήλ, Κωνσταντίνος Κυριακούλης, Ματίνα Ρέτσα, Χριστίνα Αρμάνη, Χαράλαμπος Σταθάκης, Μανώλης Τσακίρης κ.ά.
 Πρόκειται στην πλειονότητά τους βέβαια για δημοσιογράφους και για δύο σκηνοθέτες, αλλά το περίεργο είναι ότι περιλαμβάνονται και ένας γυμναστής και ένας ασφαλιστικός σύμβουλος. Οπως λέγεται μάλιστα, ετοιμάζονται και νέες ιδίας μορφής προσλήψεις…
 Την ίδια ώρα όμως που συνεχίζονται αυτού του τύπου οι συμβάσεις (συμβούλων, ειδικών θέσεων και αμοιβών) παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την πλειονότητα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σε περίπου 20 μέρες. Εκτός από τους συμβασιούχους εντός συνόρων, υπάρχουν και οι… εκτός συνόρων, μια σειρά επί χρόνια ανταποκριτών της δημόσιας τηλεόρασης, εκ των οποίων κανείς δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει.
 Στους διαδρόμους της ΕΡΤ μάλιστα έχει αρχίσει η φημολογία για το αν θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα ΠΕΘ για συγκεκριμένους που η διοίκηση θεωρεί αναγκαίους (ορισμένους παρουσιαστές-τριες, κάποιους πολιτικούς συντάκτες κ.ά.).
 Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή χρήση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή… τακτοποίηση ορισμένων μέσω μεικτών παραγωγών και πάει λέγοντας. Ηδη πάντως στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής αντιμετωπίζονται προβλήματα, καθώς δόθηκε εντολή να πάρουν όλοι οι συμβασιούχοι τις άδειές τους γιατί διαφορετικά θα χαθούν. Κάτι που έχει δημιουργήσει κενά, ειδικά σε ορισμένους τομείς.


s.maniatis@efsyn.gr /Εφημερίδα των Συντακτών