ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ο Πιτσιρίκος αναλαμβάνει(;) την Αυριανή

Φαίνεται πως ο Πιτσιρίκος του διαδικτύου έχει αποκτήσει περισσότερους του ενός εχθρούς που κινούνται στο χώρο του πνεύματος και της τέχνης.
Μετά τον «ακατονόμαστο» συγγραφέα Τατσόπουλo που προέβη σε επίθεση εις βάρος του Πιτσιρίκου με ανοίκειους χαρακτηρισμούς(σιχαμερός αρουραίος κλπ), ήρθε η σειρά ενός μέλους του συνδικαλιστικού και πνευματικού σωματείου των δημοσιογράφων, να εξαπολύσει τα βέλη του κατά του Πιτσιρίκου. Ο Ηλίας Κανέλλης της ΕΣΗΕΑ αφιερώνει (στο περιοδικό the books' journal) ολόκληρο άρθρο στον Πιτσιρίκο αποδίδοντάς του την ιδιότητα του «σύγχρονου αυριανιστή». Ο Κανέλλης κατηγορεί τον μπλόγκερ για χυδαιότητα ενώ τον αποθεώνει γράφοντας ότι εκπροσωπεί «τον αυριανισμό της εποχής του Ίντερνετ»!..
Πιτσιρίκος όπως Κουρής; Δύσκολο…
Υ.Γ. Εχουμε την αίσθηση ότι η κριτική του Ηλία Κανέλλη στον Πιτσιρίκο (δεδομένης και της υψηλής επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας του) είναι διαφημιστικό τρικ για..

«Σαραντόπουλε θέλω τη ζωή μου πίσω»

Κινητοποιήσεις έξω από το σπίτι και την εταιρεία του πρώην εργολάβου-εκδότη

Στην οδό Στρέιτ στη Φιλοθέη, όπου βρίσκεται το σπίτι και τα γραφεία της εταιρείας του Κ. Ι. Σαραντόπουλου συγκεντρώθηκαν περίπου σαράντα άτομα, διοικητικοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι. Φώναξαν συνθήματα, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και έδωσαν ραντεβού για νέα "επίσκεψη". Στο σημείο πήγαν συνδικαλιστές της ΕΠΗΕΑ, ενώ περίμεναν κάμερα και συναδέλφους από το ALTER.
Σημειωτέον πως, την περασμένη Τετάρτη ο Σαραντόπουλος καταδικάστηκε - για πρώτη φορά ως φυσικό πρόσωπο - σε έξι μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο, για μη καταβολή δώρου του 2010 σε έναν Διορθωτή. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση πτώχευσης που είχε υποβάλλει η εταιρεία απορρίφθηκε από το δικαστήριο και πως οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει όλες τις αγωγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ασκήσει. Παρόλα αυτά η διοίκηση του Σαραντόπουλου εξακολουθεί να..

ΕΣΗΕΑ Oι τρεις προτάσεις που τίθενται προς ψήφιση

Διαβάστε τι περιλαμβάνουν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ 30 & 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της 24 ης Ιανουαρίου 2012, συνεχίζεται τη Δευτέρα, 30 και την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012 με την ψηφοφορία επί των προτάσεων, οι οποίες κατατέθηκαν.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) από τις 08.00 το πρωί έως τη Δύση του Ηλίου (17.45) της Δευτέρας, 30 και της Τρίτης, 31 Ιανουαρίου 2012.
Οι συνάδελφοι καλούνται να επιλέξουν ΜΙΑ μόνο πρόταση από τις τρεις και να την τοποθετήσουν στο φάκελο που θα παραλάβουν από την Εφορευτική Επιτροπή.
Για να εγκριθεί μια πρόταση απαιτείται να λάβει το μισό +1 των ψήφων επί των ψηφισάντων (τακτικών και ταμειακώς εντάξει μελών) που θα μετέχουν στην ψηφοφορία.
Οι προτάσεις-ψηφοδέλτια, οι οποίες θα τεθούν υπό ψήφιση είναι οι εξής, κατά σειρά κληρώσεως, που διενήργησε η Εφορευτική Επιτροπή:..

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Απειλές και πιέσεις για ατομικές συμβάσεις στου Λυμπέρη

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Με δυναμική αντίδραση προειδοποιούν την ιδιοκτησία των εκδόσεων ΛΥΜΠΕΡΗ Α.Ε. οι Ενώσεις συντακτών (ΕΣΠΗΤ), λιθογράφων (ΠΕΛ) και προσωπικού(ΕΠΠΗΤ), για την επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Οι Ενώσεις καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αυταρχική και αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας, να μην υπογράψουν καμιά σύμβαση ή ατομική συμφωνία που καταστρατηγεί και παραβιάζει τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα και να μην υποχωρούν μπροστά στις εργοδοτικές απειλές.
Τα σωματεία των εργαζόμενων ζητούν από την ιδιοκτησία των εκδόσεων ΛΥΜΠΕΡΗ Α.Ε. να ανακαλέσει τις όποιες αποφάσεις για περαιτέρω μειώσεις μισθών με υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων. Τα Δ.Σ. των Ενώσεων προειδοποιούν ότι αν υπάρξουν «αντίποινα»..

Μειώσεις μισθών και απολύσεις στον Ελεύθερο Τύπο


Το φλουρί της πίτας του Ελεύθερου Τύπου, αυτή τη φορά έπεσε σε… όλους. Μπενέκος και Σκαναβής ανακοίνωσαν μειώσεις μισθών και απολύσεις!
Συγκεκριμένα, οι εκδότες ανακοίνωσαν μειώσεις μισθών 5% στην κλίμακα από 1.000- 1.500 ευρώ και 10% από 1.500 και πάνω.
Ταυτοχρόνως προανήγγειλαν 7-8 «αποχωρήσεις» εργαζομένων ως το τέλος Φεβρουαρίου, οι οποίοι όμως θα αντικατασταθούν από άλλους καλύτερους, ώστε να γίνει μία ποιοτική αναβάθμιση στην εφημερίδα. Σε όλα αυτά, προσθέστε ότι υπάρχει προβληματισμός αν η εφημερίδα θα πληρώνει ή όχι τα κυριακάτικα...

Συμ-παράσταση για τους απεργούς στο Θέατρο Πορεία


Οι απεργοί των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» και «Κόσμος του Επενδυτή» καλούν στην παράσταση συμπαράστασης, “Μια γιορτή στου Νουριάν”, στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Πορεία, την Κυριακή 29/01/2012 στις 3 το μεσημέρι.
Η παράσταση, που πραγματεύεται το θέμα της προκατάληψης και του ρατσισμού, είναι για τα παιδιά των απεργών και των αλληλέγγυων στον αγώνα των απλήρωτων εργαζόμενων στις δύο αυτές εφημερίδες.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ -ΤΡΙΚΟΡΦΩΝ 3-5 & Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 69, στάση Βικτώρια

Συναυλία συμπαράστασης

Αγώνας - Αλληλεγγύη - Αξιοπρέπεια

Συναυλία Συμπαράστασης στον Αγώνα των Εργαζομένων στον Τύπο
ALTER / ΔΟΛ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / ΕΡΤ / Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου
Γιαννιτσών 81 & Τζ.Κέννεντυ, έναρξη στις 7 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Σπ. Γραμμένος - Π. Δουρδουμπάκης - Αλ. Εμμανουηλίδης & Μ. Παπαγεωργίου - Μ. Ζαμάνη & The Angry Birds - Π. Θαλασσινός - Χρ. Θηβαίος - Κ. Θωμαΐδης - Illegal Operation - Alexis K. & Θ. Αναστόπουλος - Ε. Κουνενή - Γ. Κούτρας - Γ. Λεκόπουλος & Μ. Μεναχέμ - Lolek - Δ. Μητσοτάκης & Οι Ευδαίμονες - Θ. Μικρούτσικος - Mode Plagal - Π. Μουζουράκης - Λ. Παπαδόπουλος - Radiosol - Σπυριδούλα - Υπεραστικοί
Οδηγίες για το πως θα φτάσετε στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου:
Ακολουθήστε τη Λεωφόρο Καβάλας ("Αθηνών"), που οδηγεί προς την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Περνάτε πάνω από την Κηφισού κι ένα χλμ πιο πέρα, η Καβάλας περνάει κάτω από τη οδό Θηβών, στα φανάρια της οποίας στρίβετε δεξιά. Μετά από 400 μέτρα θα βρείτε τα φανάρια της οδού Κέννεντυ, όπου πρέπει να στρίψετε ξανά δεξιά. Θα δείτε το Κλειστό του Περιστερίου μετά από 100 μέτρα στα αριστερά σας.

Περί επικοινωνίας


Ενημερώνουμε τους αναγνώστες ότι λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορούμε (προς το παρόν) να επεξεργαστούμε τα mail που μας στέλνουν . Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί σύντομα.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

«Να αμφιβάλλεις για όλα»



Μετά το σάλο που προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ψήφισε το Μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει επειδή είχε άλλες ασχολίες, σήμερα μια ακόμα δήλωση έρχεται να ταράξει συθέμελα το πολιτικό σκηνικό. Η Αλέκα Παπαρήγα αποκάλυψε πως δεν έχει διαβάσει ούτε το «Κεφάλαιο», ούτε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», επειδή της άρεσε να..

Copy paste της Liberation τα σημερινά ΝΕΑ

Τώρα που ξαναβλέπουμε το σημερινό πρωτοσέλιδο των Νέων μας θυμίζει πολύ έντονα το πρωτοσέλιδο της Γαλλικής Liberation (κλικ) της 14ης Ιανουαρίου για την υποβάθμιση της Γαλλικής Οικονομίας. Άρα τα συγχαρητήριά μας πάνε για την... αντιγραφή και όχι για την έμπνευση του πρωτοσέλιδου!
-από το fimotro

Αναδημοσιεύσεις

-από το mediablog

Περί αναδημοσίευσης κειμένων

Ευχαριστούμε πολύ τους Zoornalistas για την αναδημοσίευση του προηγούμενου κειμένου μας, αλλά θα τους παρακαλούσαμε να μην ξεχνούν την πηγή.
Ομοίως, ευχαριστούμε όλους τους ιστότοπους που μας τιμούν με τις αναδημοσιεύσεις, παραθέτοντας πάντα το αρχικό “που” και “ποιος”.
Ας μη συμβάλλουμε σ’ αυτή την ταλαίπωρη λογική που επειδή κάποια πράγματα γράφονται σε blogs, αναπαράγονται σαν της τρελής τα μαλλιά, χωρίς όνομα, χωρίς πηγή, χωρίς τίποτα.
Ευχαριστούμε!

zoornalistas: Ηταν καθαρά θέμα βιασύνης... Δεν είναι δυνατόν να αναδημοσιεύεις ένα σχολιογραφικό κείμενο και να μην βάζεις την πηγή... Sorry

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι

Σε κάποιους από τους δημοσιογράφους που με κείμενό τους, στα πλαίσια του διαλόγου για την κρίση στα ΜΜΕ, καλούν τους εκδότες «να επιδείξουν καλή θέληση και ψυχραιμία» υπάρχει κι άλλη μια απάντηση (εκτός από αυτή των financialcrimesnews ). Αυτή τη φορά ο Χάρης Μπόλκας γράφει στο peiratikoreportaz :
«Την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι από τα ΜΜΕ θυσιάζονται άδικα και εκδικητικά από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, στο βωμό του κέρδους τους και με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης, κάποιοι δημοσιογράφοι, με ή χωρίς εισαγωγικά, αντί να εκφράσουν τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους που απολύονται και ΠΕΙΝΑΝΕ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αφεντικών τους, τάσσονται με επιστολή που δημοσιοποιούν σε «φίλια» σάιτ του διαδικτύου, κατά της απεργίας διαρκείας (ναι αυτό μάλλον τους ενοχλεί και βγαίνουν έτσι μπροστά, ειδάλλως τί κόπτονται; μήπως κινδυνεύουν εκείνοι) και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από την ΕΣΗΕΑ, να ρίξει νερό στο κρασί της και να εκφράσει…. ρεαλιστικές προτάσεις, δηλ. ούτε λίγο ούτε πολύ να μην..

«Καλούμε τους εκδότες να επιδείξουν καλή θέληση και ψυχραιμία»...

Ενα κείμενο και μια απάντηση στα πλαίσια του διαλόγου για την απεργία στα ΜΜΕ

Στο κείμενο δημοσιογράφων (με υπογραφές) που δημοσιεύουμε παρακάτω και στο οποίο καλούνται οι εκδότες «να επιδείξουν καλή θέληση και ψυχραιμία, αλλά και την απαραίτητη διαφάνεια ως προς τα οικονομικά τους», υπάρχει σοβαρός αντίλογος στο
financialcrimesnews όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «(...) Και τώρα περιμένουμε τον Κουρή να δείξει καλή θέληση, τον Αλαφούζο επίσης, τον Γιαννίκο και τον Ανδρουλιδάκη να σηκώσουν τη σημαία της διαφάνειας και στο ΔΟΛ και στον Πήγασο, να επιδείξουν "ψυχραιμία". Μάλλον εκτός πραγματικότητας, είναι ο πόθος των συναδέλφων για μετριοπαθή εργοδοσία, που μπαίνει σε διάλογο με τα σωματεία(...)».
Στην απάντηση των financialcrimes αναφέρεται επίσης ότι «ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο "εγώ είμαι με το μνημόνιο", όπως έχει δηλώσει στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Ηλίας Κανέλλης, αλλά και άλλοι που τους συναντάμε σπανίως, έως και καθόλου στις δραστηριότητες των σωματείων του χώρου, όπως είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, οι δίκες σωματείων και εργαζομένων, οι περιφρουρήσεις απεργιών, η τελευταία γενική συνέλευση όπου χρειάζονταν η εξασφάλιση απαρτίας, αλλά αρκετοί εκ των υπογραφόντων το κείμενο έλαμψαν δια της απουσίας τους κλπ».
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Κείμενο δημοσιογράφων
Ένα κείμενο για την κρίση των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το μέλλον της δημοσιογραφίας.
Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, δημοσιογράφοι από εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και..

Και η Δημοσιογραφία; Τι έγινε με τη Δημοσιογραφία;

(...) Ολοι μιλάμε για τις θέσεις που χάνουμε, για τα δεδουλευμένα που μας χρωστούν, για τα "μαγαζιά" που θα κάνουν περικοπές ή θα βάλουν λουκέτο!
Κανείς δεν λέει κουβέντα για το ότι οι αναγνώστες μας έχουν γυρίσει την πλάτη διότι το "προϊόν" της δουλειάς μας είναι, πολλές φορές, για τα μπάζα. Ή γιατί είναι αναξιόπιστο. Ή ακόμη γιατί δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει μια εφημερίδα και να μας στηρίξει!
Λέξη δεν λέμε γι αυτά!
Και να πάμε κι ένα βηματάκι παραπέρα;
Δεν τολμάμε να παραδεχτούμε ότι ακόμη και μέσα στο ίδιο το "μαγαζί" μας δεν έχουμε όλοι ούτε τα ίδια συμφέροντα ούτε τις ίδιες θέσεις να υπερασπιστούμε:
- Αλλοι δεν θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους ακόμη κι αν είναι να πάρουν λιγότερα. Αρκεί βεβαίως να τους καταβληθούν όσα τους χρωστάει ο ιδιοκτήτης και να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα κανονικής μισθοδοσίας...
- Αλλοι δεν θέλουν να χάσουν τις αποζημιώσεις τους και θα προτιμούσαν να τις πάρουν και..

Σαν κακομαθημένο κοριτσόπουλο μπροστά στο δάσκαλο

Έχει τόσο γούστο η ελληνική τηλεόραση όταν έρχεται μούρη με μούρη με την Τέχνη.
Όταν πρέπει να αντιμετωπίσει ανθρώπους που δεν κωλώνουν να μην γλείψουν ή ακόμη χειρότερα την αντιμετωπίζουν σαν το Βετέξ της κουζίνας τους.
Από τη μία ο Ντίνος Χριστιανόπουλος που αρνήθηκε το Μεγάλο Βραβείο των Γραμμάτων, από την άλλη ο αδόκητος χαμός του βασιλιά του ποιητικού στατικού πλάνου, Θόδωρου Αγγελόπουλου και αίφνης οι έλληνες παρουσιαστές πιάστηκαν αδιάβαστοι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων απροετοίμαστοι.
Κάπως έτσι την πάτησε το πρωί η – κατά τ’ άλλα συμπαθής – Τσαπανίδου με τον Χριστιανόπουλο, κάπως έτσι «γύρισε το μάτι» και της comme il faut Έλλης Στάη με το πράσινο σκουφί και τις γκριμάτσες απόγνωσης του γίγαντα, Ηλία Λογοθέτη.
Και πως ν’ αντιμιλήσει η tv, η συνηθισμένη σε συζητήσεις για νύχια, μαλλιά, πλαστικές και πτυσσόμενους έρωτες ή στην καλύτερη περίπτωση κλισέ, δήθεν “στριμωχτικές” ερωτήσεις σε ανεπίδεκτους μαθήσεως πολιτικούς που επιβίωσαν με απαντήσεις παπαγάλου;..

Εντείνονται οι εργοδοτικές πιέσεις στον Πήγασο

Οι εργαζόμενοι στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ αποφάσισαν απεργία αν κλιμακωθούν οι πιέσεις για ατομικές συμβάσεις

Εντείνονται οι πιέσεις στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου με την εργοδοσία του Πήγασου να απαιτεί εκβιαστικά τη συλλογή υπογραφών σε ατομικές συμβάσεις εργασίας για περικοπή μισθών. Ο Φώτης Μπόμπολας προς αυτή την κατεύθυνση επιστράτευσε τα διευθυντικά στελέχη και στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ υπό το βάρος των εργοδοτικών πιέσεων αρκετοί δημοσιογράφοι υπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις.
Στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ η πλειοψηφία των εργαζόμενων αρνήθηκαν να συναινέσουν στη μείωση των αποδοχών τους και να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά με την επιχείρηση. Με ψήφισμα της συνέλευσής τους, που συνεκάλεσαν εκτάκτως χθες, οι εργαζόμενοι ομόφωνα καλούν την εργοδοσία να «παγώσει» κάθε διαδικασία για μείωση των αποδοχών τους έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας στην ΕΣΗΕΑ (30 και 31 Ιανουαρίου).
Οι εργαζόμενοι στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ζητούν επίσης από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης, να κηρύξουν άμεσα απεργιακή κινητοποίηση.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος:..

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Προς απεργιακό φύλλο στην Ελευθεροτυπία

Οι εργαζόμενοι στην Χ. Κ. Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική που βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 22 Δεκεμβρίου λόγω της άρνησης της διοίκησης να καταβάλει τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, αποφάσισαν στη συνέλευσή τους στις 25 Ιανουαρίου:
1. Να ζητήσουν από τα σωματεία ( ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, Λιθογράφους) να συνεχίσουν την κήρυξη των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών.
2. Να ζητήσουν από τα ίδια σωματεία να καταβάλλουν στους απεργούς εργαζόμενους βοήθημα - επίδομα αλληλεγγύης.
Επίσης η συνέλευση:
-Επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή της ότι η απεργία στην Χ.Κ Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική αφορά σε όλους τους εργαζόμενους.
-Αποφάσισε να πραγματοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή ξεχωριστές συνελεύσεις κατά κλάδο προκειμένου να γίνει επεξεργασία πρότασης για την έκδοση απεργιακού φύλλου και..

Συνέλευση για απόλυση και περικοπές στον Ελεύθερο Τύπο


Σε συνέλευση προχωρούν οι συντάκτες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» μετά την απόλυση συντάκτη ύλης για να... ελευθερωθεί η θέση για άλλον συντάκτη προερχόμενο από την «Ελευθεροτυπία». Η απόλυση συνοδεύτηκε από περικοπή της αμοιβής όλων των άλλων συντακτών, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να επιβάλλει στους δημοσιογράφους να «χρηματοδοτήσουν» τη νέα πρόσληψη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην εν λόγω εφημερίδα... (από το thepressproject.gr)

-Διαβάστε περισσότερα εδώ

Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935 - 2012)







Μάλλον, οι «ξένοι» τον αγάπησαν περισσότερο από εμάς – ουδείς προφήτης στον τόπο του. Ίσως, τώρα που δεν είναι πια μαζί μας, να αντιληφθούμε πως ήταν ακόμα πιο σπουδαίος απ’ όσο νομίζαμε (πιτσιρίκος)


-από το huffingtonpost

Στα 70 εκατ. ευρώ τα χρέη των εκδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

-Παρέμβαση εισαγγελέα για υπεξαίρεση ζητούν οι εργαζόμενοι
-Το 1 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν τα χρέη της BESTEND Α.Ε., ιδιοκτησίας Κ. Γιαννίκου


Αντιμέτωποι με τις… χειροπέδες θα βρεθούν πολλοί ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που σχεδόν κατ’ εξακολούθηση δεν καταβάλλουν στο ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΠ ΜΜΕ τις εισφορές για χιλιάδες εργαζόμενους.
Τα χρέη των ιδιοκτητών προς το, ενιαίο πλέον, ταμείο των εργαζόμενων στον Τύπο, σύμφωνα με υπολογισμούς, αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σημειωτέον ότι το 2006 τα χρέη των εκδοτών προς το ΤΣΠΕΑΘ προσέγγιζαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, μόνο ο ιδιοκτήτης της Bestend Α.Ε., Κώστας Γιαννίκος, εκτός από τους εργαζόμενους, χρωστά και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά ποσά που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους και παράνομα δεν έχουν αποδοθεί στον ασφαλιστικό φορέα.
Οι εργαζόμενοι στον «Κόσμο του Επενδυτή» και στις περιοδικές εκδόσεις της εταιρείας, ήδη, κινούν τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να εγκληθεί ο επιχειρηματίας για υπεξαίρεση, κίνηση την..

Ποιοί εργοδοτικοί κατέθεσαν (στα κρυφά) προτάσεις στην Εκτακτη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ;

(...)«Η πρωτόγνωρη απαρτία στην χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στο Κάραβελ, η μαχητικότητα, τα όσα ειπώθηκαν και οι βασικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση δείχνουν ότι επιτέλους βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δίπλα στον απλό εργαζόμενο, τον εργάτη, δίπλα στο συνάδελφό (τεχνικό, διοικητικό, συντάκτη κα) που βρίσκεται μέσα στο χώρο της δικής μας δουλειάς.
Φυσικά ΔΕΝ έλειψαν και οι εργοδοτικές προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν εν κρυπτώ στο προεδρείο από «συναδέλφους» που ΔΕΝ είχαν καν το σθένος να βγουν και να τις υπερασπιστούν ενώπιον της συνέλευσης. Ακόμη και αυτοί γνώριζαν ότι τα «επιχειρήματά τους» ΔΕΝ αντέχουν στην κρίση της Γενικής συνέλευσης...

48ωρη απεργία στους ραδιοσταθμούς Nitro, Sfera και Derti

Σε 48ωρη απεργία από το πρωί της Πέμπτης εως το πρωί του Σαββάτου, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Nitro, Sfera και Derti προχωρά η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας ζητώντας άμεσα την καταβολή των χρεωστούμενων δεδουλευμένων σε όλα τα μέλη της. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΤΕΡ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεώς μας, κατά την σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την κήρυξη:
-48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την 7.00η ώρα της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου 2012 μέχρι και την 7.00η ώρα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2012, στον ραδιοφωνικό σταθμό DERTI,
-48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την 6.00η ώρα της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου 2012 μέχρι και την 6.00η ώρα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2012, στον ραδιοφωνικό σταθμό SFERA και
-48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την 6.00η ώρα της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου 2012 μέχρι και την 6.00η ώρα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2012, στον ραδιοφωνικό σταθμό NITRO RADIO
με αιτήματα :..

Στο αυτόφωρο σήμερα ο Φυντανίδης - Συνελήφθη κι ο εκδότης της Sportime

Στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό αναζήτησαν και συνέλαβαν αστυνομικοί του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων τον πρώην εκδότη της εφημερίδας Sportime, Κώστα Κυριακόπουλο. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη χθες το πρωί για χρέη προς το δημόσιο ύψους 741.796 ευρώ και αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης, με βάση δύο καταδικαστικές αποφάσεις, για ασφαλιστικές εισφορές και για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Θυμίζουμε ότι ο Κυριακόπουλος χρωστάει δεδουλευμένα σε δεκάδες εργαζόμενους που δεν τους δόθηκαν ποτέ, μετά την απόφαση για «λουκέτο» στην εφημερίδα.
Την ίδια ώρα ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στο Αυτόφωρο για να δικαστεί. Ο πρώην διευθυντής της Ελευθεροτυπίας συνελήφθη χθες το πρωί καθώς η εταιρεία του «Επιχειρήσεις ΜΜΕ Σεραφείμ Φυντανίδης και ΣΙΑ» δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 135.000 ευρώ. Οπως διαπιστώθηκε η δίωξη που ασκήθηκε στον 75χρονο δημοσιογράφο είναι..

Σε ψηφοφορία οι προτάσεις για απεργίες στα ΜΜΕ

Σε ψηφοφορία θα τεθούν στις 30 και 31 Ιανουαρίου οι προτάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η χθεσινή γενική συνέλευση των δημοσιογράφων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση περισσοτέρων από έξι προτάσεων που περιλαμβάνουν διαφορετικές μορφές κινητοποιήσεων.
Κατατέθηκε πρόταση από εκπροσώπους στο μεικτό συμβούλιο για δυναμική απάντηση στις κινήσεις των εργοδοτών με την άμεση προκήρυξη 48ωρων απεργιών με προοπτική κλιμάκωσης ως και την απεργία διαρκείας αλλά και προτάσεις είτε για συλλογική διαπραγμάτευση με την ένωση ιδιοκτητών με βάση μείωση αποδοχών είτε για απευθείας ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις εφημερίδες και τους σταθμούς. Στην πρόταση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη περιλαμβάνονται επίσης πολύμορφες κινητοποιήσεις και προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Οι προτάσεις θα συζητηθούν σήμερα στην ΕΣΗΕΑ για να μορφοποιηθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο Πέτρος και το άρθρο 99

Αν μη τι άλλο ο Πέτρος Κωστόπουλος βλέπει μπροστά. Ετσι αφού βολεύτηκε στην τηλεόραση (η δουλειά για τον Κωστόπουλο πάντα ήταν διασκέδαση) κι αυτός και η σύζυγός του, εξασφαλίζοντας τη βενζίνη για τα πολυτελή ΙΧ του, άρχισε να σκέφτεται σοβαρά το λουκέτο στην ΙΜΑΚΟ. Σε πρώτη φάση βέβαια προσέγγισε τον Θεοχάρη Φ. των Αττικών Εκδόσεων για να του «πασσάρει» το Yupi και το OK. Κατόπιν άρχισε να σκέφτεται να κλείσει το περιοδικό People μελετώντας το άρθρο 99...

ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ Από τις χειροπέδες του τρομονόμου, στη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα: «Συνελήφθη ο Σεραφείμ Φυντανίδης για χρέη προς το Δημόσιο»!
Κάποιος παλιός καθησύχασε την παρέα. «Μην κάνετε έτσι βρε παιδιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φυντανίδης συλλαμβάνεται. Το 1992 συνελήφθη, καταδικάστηκε και πήγε στον Κορυδαλλό μαζί με άλλους έξι διευθυντές εφημερίδων για παραβίαση του περίφημου τρομονόμου του Μητσοτάκη...».
«Εχεις δίκιο αλλά…» πετάχτηκε ένας άλλος (λιγότερο παλιός) που σχολίασε: «…τότε ήταν ένας δημοσιογράφος που αντιστάθηκε, ως όφειλε, σε μια σκαστή περίπτωση προληπτικής λογοκρισίας. Τώρα είναι ένας δημοσιογράφος που συνελήφθη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο…»
Το θέμα της σύλληψης Φυντανίδη, από αστυνομικούς του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων, ξεκίνησε όταν από έλεγχο της ΔΟΥ Ψυχικού διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία του «Επιχειρήσεις ΜΜΕ Σεραφείμ Φυντανίδης και ΣΙΑ» δεν απέδωσε Φ.Π.Α., ύψους 135.000 ευρώ, ενώ του έχουν καταλογιστεί και σημαντικά πρόστιμα...

Ιδού η ανομία που αποτελεί πλέον κυρίαρχη συμπεριφορά της εργοδοσίας

(...)Πρέπει να αποκαλυφθεί στον κλάδο αλλά και στην κοινή γνώμη η ανομία που αποτελεί κυρίαρχη συμπεριφορά της εργοδοσίας στον κλάδο των ΜΜΕ:

*
Δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους
*Περικόπτουν αυθαίρετα μισθούς
*Δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις
*Απολύουν παράνομα
*Χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο
*Ζημιώνουν ή χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις χωρίς λογοδοσία στις εποπτικές αρχές, ακόμη και στους μετόχους.

Η διαρκής ανομία των εργοδοτών δεν πρέπει να γίνει η «νέα νομιμότητα». Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται πιο ώριμα από ποτέ τα αιτήματα:

- Να ανοίξουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

- Να επιβληθεί διαχειριστικός έλεγχος
, με τη συνδρομή και των αρμόδιων κρατικών αρχών, στις επιχειρήσεις που με προκλητική αδιαφάνεια οδηγήθηκαν σε..

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Εξάωρη στάση εργασίας για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ

Με θέματα ημερήσιας διάταξης η Κρίση στον Τύπο και Απεργιακές κινητοποιήσεις έχει συγκληθεί για την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 στις 11.00 το πρωί στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL (Λ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2) έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ . Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή όλων στη Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης κήρυξε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Στη στάση εργασίας συμμετέχουν όλοι οι δημοσιογράφοι μέλη και μη μέλη,που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ - σε εφημερίδες, στη δημόσια, δημοτική και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, στο Κανάλι της Βουλής, το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης , το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ καθώς και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες (portals & sites ).
Για την πραγματοποίηση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης χρειάζεται να προσέλθουν περίπου 1.500 δημοσιογράφοι ταμειακώς εντάξει.
Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από τη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ του 2009 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τότε που συμμετείχαν «τρεις κι ο... Σόμπολος». Σήμερα δεν υπάρχουν τα περιθώρια ούτε οι πολυτέλειες..

Τι να τα κάνω τα βραβεία σας...


«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος απορρίπτοντας το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων (και το χρηματικό ποσό που το συνοδεύει) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι δηλώσεις του Χριστιανόπουλου παραπέμπουν σε παλιότερο κείμενό του (1979) στο Περιοδικό ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ το οποίο ίδρυσε και διηύθυνε ο ίδιος.
Διαβάστε το ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Ντίνου Χριστιανόπουλου:..

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Πρόσκληση σε εθελουσία και για διευκρινίσεις στον κ. Τσόγκα


«Για διευκρινίσεις στον κ. Τσόγκα». Ετσι καταλήγει η ανακοίνωση της Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι (εάν θέλουν) να δηλώσουν αν προτίθενται να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, που συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι στο κτίριο της Μίνωος. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης για την εθελουσία έξοδο:..

Νέα απόλυση στον Ελεύθερο Τύπο


Αληθεύει άραγε πως στον "Ελεύθερο Τύπο" απέλυσαν δημοσιογράφο από τους παλιούς της εφημερίδας που επαναπροσλήφθηκε όταν ο τίτλος της πωλήθηκε στους Δ.Μπενέκο - Αλ. Σκαναβή μόνο και μόνο για να ανοίξει ο δρόμος σε πρόσληψη άλλου δημοσιογράφου που αποχώρησε από εφημερίδα η οποία δεν κυκλοφορεί και φυλλορροεί;
-από το greektv

O Γ. Κουρής, ο υποψήφιος επενδύτης και το «ραντεβού» με τον ψυχίατρο

-από το ergazomenoialter

ΤΩΡΑ, ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ;
Πρόταση περιμέναμε, αλλά… παραλήρημα μας προέκυψε! Ο Γ. Κουρής και το «νέο» Δ.Σ. του, μόνο που δεν ζητάνε να τους… πληρώσουμε(!!!) για να ανοίξουμε πάλι το ALTER!
Διαβάστε την εξωφρενική «προσφορά» ενός εργοδότη που έχει ενάμισι χρόνο απλήρωτους τους εργαζομένους του καναλιού:
Κατ’ αρχήν θέλει να ανοίξει σήμερα το κανάλι, χωρίς να πληρώσει κανέναν!
Οι πληρωμές θα γίνονται ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 και εφόσον ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!
Μόνο τότε οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται από… ό,τι περισσέψει από τα (όποια) έσοδα μείον τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού. Δηλαδή, δεν εγγυάται καν την καταβολή κανονικής μισθοδοσίας!
Επικαλείται τον «υποψήφιο επενδυτή» (που και πάλι δεν κατονομάζει) για τον οποίο υποστηρίζει ότι..

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ψυχάρης ο επτάψυχος


«Ο μύθος λέει πως έχει το (αθόρυβο) πάτημα της γάτας. Η διαδρομή του μαρτυρά πως πιθανότατα διαθέτει και τις επτά ψυχές της. Ένας δημοσιογράφος που θριάμβευσε ως επιχειρηματίας. Ένας επιχειρηματίας που ποτέ δεν σταμάτησε να σκέφτεται ως δημοσιογράφος. Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας των παραδοσιακών ΜΜΕ. Και βλέπει την αυτοκρατορία του να χάνεται…»
Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος παρακολουθεί την Πτώση του μεγάλου αφεντικού του ΔΟΛ στο 2ο τεύχος του μηνιαίου ανεξάρτητου περιοδικού UNFOLLOW που ήδη κυκλοφόρησε. Στο ίδιο τεύχος η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου και ο Αυγουστίνος Ζενάκος αφηγούνται την Παντοδυναμία και την Παρακμή του ΔΟΛ.

Επιστρέψαμε...

Οι zoornalistas ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ!
Κάποιοι ασυνείδητοι θέλησαν να καπηλευτούν το όνομα του μπλογκ όταν την περασμένη Πέμπτη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, το ιστολόγιο «καταργήθηκε». Οι συγκεκριμένοι βρήκαν την ευκαιρία και προσποιούμενοι τους zoornalistas άνοιξαν ένα... «άειχάσουζουρναλιστας» για να καλύψουν λέει το κενό. Μάλιστα εξέφραζαν και την χαρά τους που αναγνώστες τούς έστελναν μηνύματα συμπαράστασης... Τώρα, που οι zoornalistas επανήλθαν, φανταζόμαστε ότι το ιστολόγιο δεν έχει λόγο ύπαρξης και άρα θα κλείσει...

Υ.Γ: Ευχαριστούμε το μπλογκ agitatoras που μας έδωσε την ευκαιρία να καταγγείλουμε τους αλήτες του διαδικτύου που θέλησαν να καπηλευτούν το όνομα zoornalistas.

Y.Γ1:
Θα παρακαλούσαμε τους διαχειριστές των σοβαρών μπλογκς (ευτυχώς υπάρχουν και τέτοια) να μην υιοθετούν ιστολόγια του τύπου «άειχάσουζουρναλιστας». Αν ρίξουν μια δεύτερη ματιά στα συγκεκριμένα μπλογκς εύκολα θα καταλάβουν το παιχνίδι που παίζεται...