ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Peoples of Europe Rise Up


Όλοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, μιλούν για μια γενικευμένη, πολυεπίπεδη κρίση. Η Ελλάδα είναι το πιο γνωστό θύμα της, που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Οι φωτογράφοι Λουίζα Γκουλιαμάκη, Αχιλλέας Ζαβαλλής και Στεφανία Μιζάρα έθεσαν στόχο να παρακολουθήσουν την ταραγμένη επικαιρότητα και να προσεγγίσουν με νέο βλέμμα το φαινόμενο της κρίσης στην Ελλάδα, ανατρέποντας τη συνήθη διαχείριση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.
Η δουλειά τους πήρε τη μορφή ενός έργου εν εξελίξει, όπου οι τρεις φωτογράφοι επί έξι εβδομάδες αναρτούσαν καθημερινά φωτογραφίες και κείμενα στο διαδίκτυο, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο «ημερολόγιο της ελληνικής κρίσης». Οι φωτογραφίες και τα κείμενα θα παραμείνουν αναρτημένα στη διαδικτυακή σελίδα http://peoples-of-europe-rise-up.tumblr.com.
Ακολούθως, οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν, από τις 24 Μαρτίου ως τις 28 Απριλίου 2012, στη γκαλερί La Petite Poule Noire του Παρισιού, σε επιμέλεια της Camille Pillias, και σε συνεργασία με τη γκαλερί M55 της Αθήνας και το μηνιαίο, ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό UNFOLLOW.
«Στην Ελλάδα» λέει η..
Camille Pillias, «λόγω της συνεργασίας μου με την γκαλερί Μ55,  έχω πια φίλους και συνεργάτες. Έτσι έχω την ευκαιρία να μην ζω την πρωτεύουσά της ως τουρίστρια αλλά να την περπατάω με τους αθηναίους φίλους μου, να ζω την καθημερινότητά τους, τις συνήθειές τους, τις αναζητήσεις τους. Ήμουν στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2009, όταν νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός έγινε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήμουν στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2011, τις ημέρες των γενικών απεργιών και των μεγάλων διαδηλώσεων. Έπειτα παρακολούθησα τις εικόνες που κυριάρχησαν τόσο στον διεθνή όσο και στον γαλλικό Τύπο από τη μεγάλη διαδήλωση του περασμένου Φεβρουαρίου. Προέβαλλαν σχεδόν αποκλειστικά τις εικόνες από το σινεμά ΑΤΤΙΚΟΝ τυλιγμένο στις φλόγες. Μιλούσαν για κλεφτοπόλεμο, για έναν εμφύλιο πόλεμο. Αναπόφευκτα ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω στους Γάλλους για τους Έλληνες με έναν τρόπο πιο ανθρώπινο. Να μιλήσουν μέσα από τις εικόνες των τριών φωτογράφων που ζουν στην Ελλάδα, οι ίδιοι οι Έλληνες. Να προσπαθήσουμε παρέα να αποκρυπτογραφήσουμε την κρίση με τρόπο ανθρώπινο και όχι μέσα από στερεότυπα και κλισέ που θα τους παρουσιάζουν ως καρικατούρες. Να μιλήσουμε στην Γαλλία για την καθημερινότητα των Ελλήνων. Όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία και τις αναλύσεις των "ειδικών" του καρικατουρίστικου μιντιακού θεάματος αλλά για τις αναζητήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η ιδέα της έκθεσης: Ένας μήνας στην Ελλάδα, μέρα τη μέρα. Σαν στιγμιότυπα μιας εξαιρετικά σημαντικής εποχής και όχι μιας παρένθεσης. Μια κατάδυση στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας της κρίσης».
Σε μια μάλλον ενδιαφέρουσα πολιτικά χρονική σύμπτωση, Ελλάδα και Γαλλία διεξάγουν με διαφορά ημερών τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων – καθώς η ελληνική κρίση βαθαίνει και οι Γάλλοι συνειδητοποιούν ότι τώρα έρχονται στη χώρα τους τα μέτρα εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια.
Τώρα, η έκθεση Peoples of Europe Rise Up παρουσιάζεται στη γκαλερί Μ55 (Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια) από τις 4 ως τις 18 Μαΐου 2012. Μια επιλογή από τις εικόνες που κατέγραψαν οι τρεις φωτογράφοι, μαζί με τα συνοδευτικά κείμενα, αναδεικνύει το απροσδόκητο οδοιπορικό τους στην ελληνική κρίση, προτείνοντας στον θεατή διαφορετικές –ακόμη και αντικρουόμενες– οπτικές γωνίες του κοινωνικού δράματος. 
Το UNFOLLOW δημοσιεύει, στο πέμπτο τεύχος του που κυκλοφορεί στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, το φωτορεπορτάζ με τίτλο Προεκλογική περίοδος, με εικόνες των τριών φωτογράφων από την ίδια σειρά.
Peoples of Europe Rise Up
 Eκθεση φωτογραφίας των Λουίζας Γκουλιαμάκη, Αχιλλέα Ζαβαλλή, Στεφανίας Μιζάρα.
4 – 18 Μαΐου 2012, γκαλερί Μ55, Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια, τηλ. 210 3624856.
Η γκαλερί λειτουργεί Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 6μμ – 9μμ.
Η έκθεση  εγκαινιάζεται την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012, στις 8μμ