ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Με εκβιασμούς και απειλές η ληστεία στα ασφαλιστικά Ταμεία

Τα αποθεματικά των ταμείων δεν είναι τζόγος, δεν είναι ιδιωτικές καταθέσεις για κερδοσκοπικούς σκοπούς, δεν έχουν καμία σχέση με όσα χρήματα επένδυσαν τα ξένα funds για να αποσπάσουν υπερκέρδη

-από το paratypos


Μια πρωτοφανή επιδρομή στις περιουσίες των ασφαλιστικών ταμείων επιχειρεί η κυβέρνηση, αφού όπως φαίνεται έχει προσφέρει αυτά τα χρήματα ως αντάλλαγμα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Βενιζέλος, Κουτρουμάνης, Παπαδήμος και τρόικα βαφτίζοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ιδιωτικό χρέος, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα εντάξουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και με το λεγόμενο «κούρεμα» να τα μειώσουν στο μισό.
Κάπου 24 δισ. ευρώ αποθεματικά των ταμείων, τοποθετημένα σε ομόλογα, πρόκειται να αποτελέσουν περισσότερο από το 10% του συνολικού «κουρέματος». Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., τρόικα, Ε.Ε., ΔΝΤ, διεθνείς τοκογλυφικοί οργανισμοί που..
συμμετέχουν στις «διαπραγματεύσεις» μας κάνουν τη… χάρη να μας «σβήσουν» περίπου 12 δισ. ευρώ που χρωστά το ελληνικό κράτος στα ταμεία!
Χρήματα που αποταμιεύτηκαν κυρίως από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, με μηδενική συνεισφορά του κράτους, κινδυνεύουν να γίνουν μέρος της δήθεν μείωσης του ελληνικού χρέους. Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των εταίρων μας στην Ευρώπη θα κρατήσουν στο ακέραιο τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα «κουρευτούν» και μάλιστα χωρίς να λαμβάνουν κανένα αντάλλαγμα για την επιβίωσή τους.
Τα αποθεματικά των ταμείων δεν είναι τζόγος, δεν είναι ιδιωτικές καταθέσεις για κερδοσκοπικούς σκοπούς, δεν έχουν καμία σχέση με όσα χρήματα επένδυσαν τα ξένα funds για να αποσπάσουν υπερκέρδη. Είναι η εγγύηση για να συνεχίσει να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση.
Δεν φθάνει που η κυβέρνηση νομοθετεί απανωτές μειώσεις των συντάξεων και των παροχών, δεν φθάνει που υποβαθμίζει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ληστεύοντας στην κυριολεξία την περιουσία των ταμείων οδηγεί την κοινωνική ασφάλιση σε πλήρη κατάρρευση για να μην… πτωχεύσει το κράτος.
Περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, εντελώς παράνομα, χωρίς την εξουσιοδότηση των ασφαλισμένων και χωρίς να ρωτηθούν οι διοικήσεις των ταμείων, επενδύθηκαν σε ομόλογα, δηλαδή χαρτιά που σήμερα αποτελούν σκουπίδια ελάχιστης αξίας. Άλλα 400 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε ομόλογα με την ευθύνη των διοικήσεων των Ταμείων. Τα πρώτα η κυβέρνηση τα συνυπολογίζει ήδη στην ανταλλαγή. Τα δεύτερα εκβιάζει κι απειλεί τη διοίκηση του ΕΤΑΠ να τα τοποθετήσει εθελοντικά στην ανταλλαγή. Τα ανταλλάγματα μοιάζουν με τα καθρεφτάκια που δώριζαν οι αποικιοκράτες στους φτωχούς ιθαγενείς για να τους πάρουν το χρυσό.
Μια νέα ληστεία, πολλαπλάσιας αξίας αυτή τη φορά, έρχεται να προστεθεί σε αυτήν που επέβαλε η κυβέρνηση Καραμανλή βάζοντας χέρι στο 10% της περιουσίας των ταμείων του Τύπου κατά την βίαιη ενιαιοποίησή τους με το νόμο Πετραλιά.
Η πρωτοφανής αυτή ληστεία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για να πληρωθούν τα δάνεια και οι τοκογλυφικοί τόκοι των ξένων και ντόπιων τραπεζιτών κατατάσσει αυτή την κυβέρνηση πλάι στην κατοχική κυβέρνηση που πρόσφερε την κρατική περιουσία ως δάνειο στους καταχτητές της χώρας.
Μέχρι σήμερα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες επιδεικνύουν εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά και εξακολουθούν να δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ληστείας. Η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και η διεκδίκηση με κάθε τρόπο να αποδοθεί στο ακέραιο η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων απαιτεί την μέγιστη κινητοποίηση των συνδικάτων μας. Απαιτεί ανοικτή καταγγελία της κυβέρνησης και συγκέντρωση δυνάμεων. Απαιτεί μια άλλου είδους συνδικαλιστική πρακτική και ενωτικές πρωτοβουλίες με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ανάλογη επίθεση στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Απαιτεί κινητοποίηση των εργαζομένων και μαζική αντίδραση.