ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ποιοι προπηλάκισαν στα Γρεβενά τον Αλέξη Παπαχελά

Μια δυσάρεστη, για το δημοσιογραφικό κόσμο, είδηση διαβάσαμε στο ΠΟΝΤΙΚΙ αυτής της εβδομάδας: Τον προπηλακισμό του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά από θαμώνες ταβέρνας στο χωριό Σπήλαιο των Γρεβενών την Πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι «άγνωστος πελάτης πλησίασε τον Παπαχελά και αφού τον έβρισε αναίτια, έφθασε στο σημείο να του πετάξει ένα ποτήρι κρασί στο πρόσωπο. Ακολούθησε πανδαιμόνιο αλλά ο Παπαχελάς αντέδρασε με ψυχραιμία και έτσι δεν προκλήθηκε γενική σύρραξη».
Το Ποντίκι αποδίδει την επίθεση στον Παπαχελά στις «σκληρές φιλελεύθερες θέσεις που εκφράζει πολλές φορές γενικότερα το Συγκρότημα του Φαλήρου, τόσο στην εφημερίδα όσο και στο ραδιόφωνο (ΣΚΑΪ 100,3), που πρωτοστατεί στις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων αλλά και ολόκληρων κοινωνικών τάξεων».
Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες από το διαδίκτυο το επεισόδιο σημειώθηκε όταν την ώρα που ο γνωστός δημοσιογράφος γευμάτιζε με φίλους του (τον Γιάννη Μπουτάρη τον νεότερο κι έναν σκηνοθέτη) τρεις νεαροί Αθηναίοι μπήκαν στην ταβέρνα "Πέρδικα", τον αναγνώρισαν κι άρχισαν να φωνάζουν:...

Τη ΝΕΟΓΑΛ ζήλεψαν Μπόμπολας, Ψυχάρης και Μπακατσέλος και θέλουν επιχειρησιακή σύμβαση στον“Αγγελιοφόρο”

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία αφεντικά του συγκροτήματος του “Αγγελιοφόρου”, δηλαδή οι κ.κ. Μπόμπολας, Ψυχάρης και Μπακατσέλος έχουν καλέσει σε διαπραγμάτευση την Ένωση Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΗΠΤΘ) αλλά και την Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.
Όπως μαθαίνουμε η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή στη 1μμ.
Δηλαδή σπεύδουν να εφαρμόσουν τον φρέσκο νόμο 3899/2010 της τροϊκανής αντεργατικής κυβέρνησης των… σοσιαληστών ενώ υποτίθεται επίκειται η διαβούλευση της 12ης Ιανουαρίου για την υπογραφή Σ.Σ.Ε.
Υπάρχει και προειδοποίηση προς τις Ενώσεις: αν αρνηθούν τη διαβούλευση θα ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα του τροικανού νόμου.
Μάθαμε επίσης ότι η διεύθυνση του Αγγελιοφόρου κοινοποίησε στους επικεφαλής των τμημάτων της εφημερίδας ότι η εργοδοσία – διοίκηση επιθυμεί να προβεί σε μειώσεις των αποδοχών των συντακτών κατά 30%. Η διεύθυνση μάθαμε ότι απάντησε αρνητικά αλλά...

Ο Μιχαλολιάκος απέλυσε 20 εργαζόμενους στο Κανάλι 1!



Με απολύσεις στο «Κανάλι 1» εγκαινίασε την θητεία του ο Βασίλης Μιχαλολιάκος
Είκοσι εργαζόμενοι στο «Κανάλι 1» του Πειραιά βρέθηκαν στο δρόμο εν μέσω γιορτών. Με το «καλημέρα» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκος τους έδειξε την πόρτα της εξόδου που οδηγεί στην ανεργία, με το αιτιολογικό της λήξης των συμβάσεών τους. Λες και το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρώτου λιμανιού της χώρας είναι το ραδιόφωνο του Δήμου!

Οταν Καμίνης και Μπουτάρης μπορούν (σύμφωνα με τον Παπαχελά) να εμπνεύσουν τον ταβερνιάρη της Σαμαρίνας



Το αποχαιρετιστήριο σχόλιο του ταβερνιάρη στη μακρινή Σαμαρίνα μου έκανε μεγάλη εντύπωση: «Μακάρι βρε παιδί μου να τα καταφέρουν ο Καμίνης και ο Μπουτάρης μπας και αλλάξει τίποτα». Δεν ήταν εξυπνακίστικο σχόλιο του τύπου «για να δούμε τι θα καταφέρουν και αυτοί οι δύο», δεν απηχούσε δηλαδή τον παραδοσιακό ελληνικό κυνισμό που ενδόμυχα θέλει να μην αλλάξει τίποτα. Μου έκανε εντύπωση γιατί είναι προφανές πως πέρα από τη μιζέρια και τη βαβούρα καναλιών και παρελκομένων προσωπικοτήτων, υπάρχει όντως μια άλλη Ελλάδα που το παλεύει, χαίρεται να βλέπει φρέσκα και καθαρά πρόσωπα και ελπίζει ότι κάτι θα αλλάξει.
Ετσι ξεκινούσε ο Παπαχελάς το πρωτοσέλιδο άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο «Να τα καταφέρουν και να εμπνεύσουν» την περασμένη Τετάρτη και πολλοί είπαν ότι μάλλον ο Αλέξης μας δουλεύει καθώς είναι τουλάχιστον ατυχές το εύρημά του με τον ταβερνιάρη για να ξεκινήσει το κομμάτι. Διότι εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: Είναι δυνατόν ένας ταβερνιάρης στη Σαμαρίνα να....

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Τι πούλησαν οι κυριακάτικες τα τριήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς






Στα ίδια (χαμηλά) επίπεδα με αυτά του τριημέρου των Χριστουγέννων κινήθηκαν οι κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων και τις αργίες της Πρωτοχρονιάς.
Στο σύνολο τους πούλησαν 43.700 φύλλα περισσότερα και σε αυτό βοήθησε η εντυπωσιακή άνοδος της Real News που αύξησε την κυκλοφορία της κατά 35.290 φύλλα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα(101.880).
Αναλυτικά και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των πρακτορείων πανελλαδικά στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας βρέθηκε η Καθημερινή με 131.610 φύλλα, με δεύτερο το Βήμα που πούλησε 119.500 φύλλα και τρίτο το Πρώτο θέμα με 111.200 φύλλα. Ακολουθούν: Εθνος (107.570), Ελευθεροτυπία (106.810) και Real News (101.880).
Πολύ κάτω από τις....

«Θα αγωνιστούμε για το Δίφωνο»


Την πρόθεσή τους να αγωνιστούν με κάθε πρόσφορο μέσο για τη συνέχιση της έκδοσης του Διφώνου δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο περιοδικό οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συνέλευση ζητώντας να τους καταβληθούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Δίφωνο (ακολουθούν και υπογραφές) αναφέρουν:
«Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011, η εταιρεία Best End ιδιοκτησίας του Ομίλου Γιαννίκου, ανακοίνωσε το κλείσιμο του ιστορικού μουσικού περιοδικού Δίφωνο. Το Δίφωνο κυκλοφορεί αδιαλείπτως από τον Οκτώβριο του 1995 και αποτελεί θεσμό στα εγχώρια πολιτιστικά δρώμενα. Στις σελίδες του φιλοξενήθηκε το σύνολο των σημαντικότερων προσώπων και τάσεων της ελληνικής μουσικής σκηνής. Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του κλεισίματος των εντύπων «Ποπ & Ροκ» και «Όασις» που ανήκουν στην ίδια εταιρεία.

Για αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του Διφώνου, θεωρούμε ως μοναδικό υπεύθυνο, τις κομβικές επιλογές της ιδιοκτησίας του περιοδικού, επιλογές οι οποίες αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του. Ένας ιστορικός τίτλος , λοιπόν, κλείνει, σε αντίθεση με τις διαθέσεις και τη στήριξη που τόσο η....

Το κίνημα «Stop στα διόδια» φοβίζει κυβέρνηση και μεγαλοεργολάβους

Φουντώνει το κίνημα «Stop στα διόδια» που πρεσβεύει την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τους σταθμούς των διοδίων με ένα απλό σήκωμα της μπάρας.
Με το ζήτημα αυτό, που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία δέχεται τις πιέσεις των μεγαλοεργολάβων, ασχολούνται στα πρωτοσέλιδά τους και στα κύρια άρθρα τους πολλές εφημερίδες ανάμεσά τους η Καθημερινή και η Ελευθεροτυπία.
Η μεν Καθημερινή στο κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση της κοινής γνώμης με τα διόδια που πληρώνει σε τμήματα των εθνικών οδών τα οποία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν νέους δρόμους.
Η δε Ελευθεροτυπία, επίσης στο κύριο άρθρο της, τονίζει ότι για να πληρώσει κάποιος διόδια πρέπει ο αυτοκινητόδρομος να είναι ολοκληρωμένος, διαφορετικά όποιος εισπράττει είναι παράνομος! Η εφημερίδα προβλέπει ότι η σύγκρουση οδηγών και κυβέρνησης πιθανόν να έχει ανεξέλεγκτη εξέλιξη - ολόκληρο το αποκαλυπτικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας στο enet.gr .
Σχετικά με την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για το....

Ανησυχία στον Κόσμο του Επενδυτή - καθησυχάζει ο Φελέκης

ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΣΤΟ ALTER

Ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» μετά τις τελευταίες άκρως δυσάρεστες εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν επίσημη ενημέρωση από την διοίκηση της εφημερίδας σχετικά με την περιρρέουσα φημολογία, ότι τα προβλήματα του ALTER μπορεί να επηρεάσουν και την έκδοση του Επενδυτή. Ο διευθυντής Νίκος Φελέκης ήταν κάθετος και σύμφωνα με τις typologies, είπε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων οτι δεν δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα στην εφημερίδα που θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Το ALTER (Ελεύθερη Τηλεόραση) και ο «Κόσμος του Επενδυτή» (Bestend) ανήκουν σε ξεχωριστές εταιρείες και η μία δεν επηρεάζει την άλλη.
Την ίδια ώρα οι περικοπές στο ALTER συνεχίζονται και...

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αναστολή έκδοσης για τον «Κήρυκα» των Χανίων

Ντόρα και Μητσοτάκηδες
άφησαν να κλείσει η ιστορική
εφημερίδα που ίδρυσε ο Βενιζέλος


Σε αναστολή της έκδοσης, της εφημερίδας "Νέος Κήρυκας" των Χανίων, προχώρησε η ιδιοκτησία του φύλλου. Οι 25 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από την διεύθυνση της εφημερίδας για την απόφαση της εργοδοσίας χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί αν πρόκειται για οριστική απόφαση. Η εφημερίδα εξέδωσε τελευταίο φύλλο στις 31 Δεκεμβρίου και από τότε τα πιεστήρια της παραμένουν κλειστά.
Τo σάϊτ parapolitika.gr, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα της Κρήτης, διαπιστώνει ότι η αναστολή έκδοσης του «Νέου Κήρυκα» αποτελεί μεγάλη ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη καθώς η ιστορική εφημερίδα ήταν συνδεδεμένη με την οικογένεια της πρώην υπουργού. Επίσης επισημαίνει ότι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν κατάφερε να σώσει την εφημερίδα που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, χάνοντας έτσι ένα σημαντικό στήριγμά στην ιδιαίτερή της πατρίδα και το....

«Ξαναχτύπησε» ο Φαήλος - Απάντησε ο Πρετεντέρης!


Αντιγράφουμε από τις «Γραφικότητες» του Εθνους:

Δυναμικό... comeback έκανε χθες ο γνωστός από τη μαχητική του αρθρογραφία περί «ντιντήδων», πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης. Ορμώμενος, προφανώς, από τη «χαλαρή» αντίδραση της Ρηγίλλης μετά το πρώτο του άρθρο επανήλθε μέσα από την ίδια ιστοσελίδα (antinews.gr) και όχι μόνο επέμεινε στις απόψεις του για την ποιότητα του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ («ντιντήδες», «κομψευόμενοι διαδρομιστές» κ.λπ.), αλλά προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο, που είναι δύσκολο να αναδημοσιευτεί, τις απόψεις του για τους γκέι! Εν πάση περιπτώσει, εξηγεί σε γενικές γραμμές ότι δεν έχει πρόβλημα με το τι πράττει ο καθείς στις ιδιωτικές του στιγμές...
Σε πολιτικό επίπεδο ο χαλκέντερος Φ. Κρανιδιώτης, αφού ασκεί κριτική στους δημοσιογράφους που παρουσίασαν με σχολιογραφικό τρόπο τη δημόσια τοποθέτησή του περί «ντιντήδων» (θεμιτό γεγονός, διότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής), εμφανίζει ως απειλή (;) προς τους εργαζομένους στα ΜΜΕ που δεν ενστερνίζονται τις απόψεις του για την προοπτική εκλογής του Αντ. Σαμαρά στο αξίωμα του πρωθυπουργού! «Θα ‘ρθει η στιγμή που όλα τα παπαγαλάκια και τα λοιπά παραδείσια πτηνά θα αναγκαστούν να πουν στις ειδήσεις τη φράση: "Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι..."», γράφει επί λέξει.

Στον Φαήλο Κρανιδιώτη απαντά σήμερα ο Γιάννης Πρετεντέρης μέσα από το άρθρο του με τον τίτλο «Το αβγό του φιδιού», στην....

Και σε βίντεο το ζεϊμπέκικο του Γιώργου





To ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου σχολίαζε το πρωί στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ο πολιτικός συντάκτης Δημήτρης Τσιόδρας.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ερασιτεχνικό βίντεο με τον πρωθυπουργό να χορεύει τη Συννεφιασμένη Κυριακή του Τσιτσάνη στο μεζεδοπωλείο Παυσίλυπον των βορείων προαστίων.
Ο υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, αφού ξεκαθάρισε οτι δεν έχει πρόβλημα με την πρωτοχρονιάτικη έξοδο του ΓΑΠ, σχολίασε αρνητικά τον τρόπο που χόρευε ο πρωθυπουργός λέγοντας οτι το ζεϊμπέκικο θέλει πιό «βαριές και αργές κινήσεις κι όχι πολλές στροφές και φιοριτούρες»...
Θυμίζουμε οτι....

Κάστινγκ στους παρουσιαστές της ΕΡΤ και «κόψιμο» των μισών από τα δελτία ειδήσεων!


Κάστινγκ στους παρουσιαστές της ΕΡΤ και «κόψιμο» των μισών από τα δελτία ειδήσεων, έχει αποφασίσει η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του ΔΣ έφτασαν σε αυτή την απόφαση διαπιστώνοντας ότι οι παρουσιαστές φτάνουν τους 22, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται 11, άντε 12 με την Έλλη Στάη. Με 11 παρουσιαστές, η ΕΡΤ μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες όλων των δελτίων, από το πρωί ως το βράδυ. Ο διπλάσιος αριθμός παρουσιαστών που υπάρχει σήμερα, ουσιαστικά σημαίνει ότι όλοι υποαπασχολούνται.
Η διοίκηση της ΕΡΤ, έχει στα χέρια της κάποιες ποιοτικές έρευνες. Ωστόσο, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις όσων κοπούν από τα δελτία, δεν θα πάρει η ίδια την απόφαση, αλλά θα αναθέσει το κάστινγκ σε εταιρεία- ενδεχομένως του εξωτερικού, εξειδικευμένη στην τηλεόραση και την παρουσίαση των ειδήσεων.
Η διαδικασία θα αρχίσει αφού ολοκληρωθεί η έλευση των συμβασιούχων, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να συμμετάσχουν στο κάστινγκ και κάποιοι από αυτούς.

ΤΙΡ: Μέχρι και σήμερα, όσοι προσπάθησαν να περιορίσουν τον αριθμό των παρουσιαστών, είτε αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, είτε…

Αναστέλλει την έκδοσή του το Δίφωνο


Ντόμινο εξελίξεων στον Όμιλο επιχειρήσεων του Κ. Γιαννίκου. Μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ήρθε η σειρά του μηνιαίου μουσικού περιοδικού Δίφωνο που αναστέλλει την κυκλοφορία του.
Χθες το πρωί(Δευτέρα) κυκλοφόρησε ως φήμη, και αρκετοί εργαζόμενοι χωρίς καμία προειδοποίηση καλούνταν να περάσουν την πόρτα της εξόδου σε ένα από τα πιο «σοβαρά» έντυπα του χώρου, ενώ το απόγευμα ανακοινώθηκε και η αναστολή έκδοσης του Δίφωνου.
Πρόκειται για ακόμη μια δυσμενή εξελίξη στο χώρο που πλήττει άμεσα τους επαγγελματίες του τύπου που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση τη νέα χρόνια να ψάχνουν για δουλειά.
Αυτή η δύσαρεστη εξέλιξη ήταν το δεύτερο κρούσμα στον Όμιλο Γιαννίκου, αφού πριν αρκετούς μήνες «απεσύρθη» από την κυκλοφορία και το έτερο αδερφάκι του Διφώνου, το μουσικό περιοδικό ΟΑΣΙΣ με ειδίκευση στο λαϊκό τραγούδι.

Διαρροές και διαψεύσεις για «κολλεγιά» Χατζηνικολάου - Ρουσόπουλου στο ΑΛΤΕΡ με εμπλοκή Βαρδινογιάννη



Περίεργες διαρροές και εξίσου περίεργες διαψεύσεις το τελευταίο 24ωρο για «κολλεγιά» και συνεργασία του Νίκου Χατζηνικολάου και του Θοδωρή Ρουσόπουλου σχετικά με την εξαγορά της συχνότητας του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ.
Μέσα σε όλα υπήρξε και εμπλοκή του ονόματος του Βαρδή Βαρδινογιάννη με αναφορές σε τράπεζες αλλά και στις πολύ καλές σχέσεις του επιχειρηματία με τους προαναφερόμενους δημοσιογράφους. Οι κακές γλώσσες λένε οτι «ο άνθρωπος που είχε επιβάλει τον Ρουσόπουλο ως εκπρόσωπο τύπου του Καραμανλή ήταν ο Β. Βαρδινογιάννης» (έχει γραφτεί κι από τον Κύρτσο σε βιβλίο). Οι ίδιες κακές γλώσσες λένε ότι «οι σχέσεις του Χατζηνικολάου με τον γνωστό επιχειρηματία και τη σύζυγό του είναι πολύ καλές από την εποχή του Μega και τη γνωστή συνέντευξη με το οτο-κιού».
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του....

Χωρίς Κανέλλη η «δημοκρατία»



Τέλος(;) η Λιάνα Κανέλλη και η στήλη της «SMS» (Siga Min Siopiso) από την εφημερίδα «δημοκρατία». Η Κανέλλη μέχρι και την περασμένη Πέμπτη αρθρογραφούσε καθημερινά στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας των Φιλιππάκη - Μουλίνου από την αρχή της έκδοσης του φύλλου. Στην τελευταία σελίδα στο φύλλο της Δευτέρας φιλοξενήθηκε η αρθρογραφία του Παναγιώτη Λιάκου υπό τον τίτλο «Περί Πωλητικής». Η στήλη του Λιάκου και η αρθρογραφία του φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος σε εσωτερικές σελίδες της «δημοκρατίας».
Το ερώτημα είναι αν η Λιάνα Κανέλλη αποχώρησε οριστικά από την εφημερίδα (και αν ναι για ποιούς λόγους) ή η απουσία της οφείλεται σε κάποια άδεια που έλαβε. Στη δεύτερη περίπτωση πάντως θα υπήρχε κάποια....

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Οpa! George please, one more time, one more dance...












Διασκεδάζοντας και χορεύοντας ζεϊμπέκικο μέχρι τα ξημερώματα σε ταβέρνα με ζωντανή μουσική στη Νέα Κηφισιά, υποδέχθηκε τη νέα χρονιά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα εκατομμύρια Έλληνες, ελλείψει χρημάτων και δουλειάς, έκαναν το πιο μελαγχολικό ρεβεγιόν της ζωής τους, κλεισμένοι στα σπίτια τους και με μόνη συντροφιά τα… τηλεοπτικά προγράμματα!
Αψευδείς μάρτυρες της πρωθυπουργικής διασκέδασης –που εν μέσω της σημερινής κρίσης αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση- αποτελούν οι φωτογραφίες από τις στιγμές του γλεντιού του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου, που....

Το βαθύ λαρύγγι του Μαξίμου και η «δημοσιογράφος»

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Πρώτο Θέμα για το «βαθύ λαρύγγι» του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για γυναίκα δημοσιογράφο, από τον στενό πυρήνα των τότε συνεργατών του Μαξίμου, που ενημέρωνε καθημερινά τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αναφέροντας την κατ’ αυτήν «κλονισμένη ψυχική υγεία του», τον «κρυφό του έρωτα» και όλα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Χαρακτηριστικά σε e-mail που βρέθηκε στον υπολογιστή της Αικατερίνης Τσάκαλου, γραμματέως του Χριστοφοράκου (βρίσκεται στα χέρια της Εξεταστικής της Βουλής) και έχει αποστολέα το «βαθύ λαρύγγι» του Μαξίμου αναφέρεται: «Ο Κ. Καραμανλής, που δεν εμπιστεύεται κανένα συνεργάτη του πλην του “πατέρα” Μολυβιάτη και του Θ. Ρουσόπουλου, για να αποφύγει τις ευθύνες έχει εναποθέσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον τελευταίο, ενώ, όπως βεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του: “Δεν κάνει βήμα χωρίς τη συμβουλή του ψυχολόγου του”».
Όλα τα ενημερωτικά δελτία στέλνονταν καθημερινά στους Χριστοφοράκους από την «πληροφοριοδότη» υπό τον τίτλο «Intelligence Report». Η «πηγή» δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει στον Χριστοφοράκο πως κατ' αυτήν πρόκειται για «μαγνητοφωνημένες αποκλειστικές πληροφορίες» που «υπέκλεπτε», καθώς είχε γίνει η σκιά του πρώην πρωθυπουργού.

Για το θέμα αρχικά κάποιες πληροφορίες και στοιχεία είχε δημοσιεύσει και η εφημερίδα «δημοκρατία».

Το antinews.gr με τη σειρά του παρουσίασε....

Η ΕΣΗΕΑ, o Tετράδης και η επίθεση κατά των υπερχρεωμένων Ψυχάρη και Μπόμπολα

Ο συνδικαλισμός
είναι πολύ
σοβαρή υπόθεση


Διαβάσαμε και το δεύτερο άρθρο του διευθυντή έκδοσης της Ελευθεροτυπίας Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη υπό τον τίτλο «Η δημοσιογραφία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση» και για άλλη μια φορά δεν πειστήκαμε για το ορθόν της απεργοσπασίας από τους εργαζόμενους της Μίνωος. Το ίδιο το άρθρο συνηγορεί περί του αντιθέτου καθώς:
1ον) όταν απαξιώνεις την ΕΣΗΕΑ (όσο άθλιες τακτικές κι αν μετέρχεται) υποτίθεται ότι δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει αν πρόκειται να παραπέμψει στο πειθαρχικό τους συντάκτες της εφημερίδας αφού μπορείς να κάνεις και χωρίς την Ενωση…
2ον) όταν σπας μια απεργία (όσα δίκια κι αν έχεις) πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις και τις όποιες συνέπειες. Να μην σε ενδιαφέρει δηλαδή αν θα σε παραπέμψουν στο πειθαρχικό της Ενωσης κλπ κλπ.
3ον) όταν φτάνεις στο σημείο να επικαλείσαι ότι οποιοδήποτε εργατικό δικαστήριο μπορεί να αντιληφθεί ότι η ΕΣΗΕΑ καταστρατήγησε πρώτη τους όρους της απεργίας, τότε το πράγμα πηγαίνει αλλού…
4ον) όταν επικαλείσαι τις κάλπες στο Εθνος και στον ΔΟΛ που στήθηκαν υπό το κράτος εκβιασμών και απειλών από παρατρεχάμενους της εργοδοσίας και τις συνδέεις με την αποδοκιμασία της απεργίας στην Χ.Κ. Τεγόπουλος τότε τουλάχιστον αδικείς τους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία.
5ον) όταν λες οτι ο Ψυχάρης διώχνει 20 εργαζόμενους σε μια μέρα και η ΕΣΗΕΑ δεν κάνει τίποτε, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ νομιμοποιείσαι να συγκαλέσεις συνέλευση των εργαζόμενων και -με την απειλή «εγώ υπογράφω τη ΣΣΕ και θα το κλείσω αν γίνει απεργία»- να προχωράς σε σπάσιμο της απεργίας.
6ον) όταν είσαι διευθυντής έκδοσης είσαι μεν κι εσύ μισθωτός αλλά δεν παύει να εξυπηρετείς ακόμη κι άθελά σου τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ετσι δεν θεωρείται και....

Μετά τις απολύσεις, έκανε Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη!




Γνωστός εκδότης περιοδικών, με μεγάλη προβολή από την τηλεόραση, παραμονές του νέου χρόνου έκανε 5- 7 απολύσεις, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους.
Στη συνέχεια όμως, αποφάσισε να πάει να… ξεσκάσει στη Νέα Υόρκη, με τη σύζυγο τα παιδιά και τη… Φιλιππινέζα! Δεν είναι πλάκα. Εθεάθησαν όλοι μαζί στην 5η Λεωφόρο...



Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

HOMME μαζί με Εθνος και Ημερησία

Kαι με το Εθνος και με την Ημερησία θα κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο του 2011 το HOMME του Φώτη Τσιμέλα. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο εκδότης στο editorial του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «εκτός από το κοινό του Εθνους της Κυριακής θα απευθυνόμαστε και σε εκείνο της Ημερησίας, μιας ιστορικής εφημερίδας με ισχυρό προφίλ που αποτέλεσε και το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε το HOMME».
Οι εκδόσεις του HOMME για το 2011 θα κυκλοφορούν κανονικά κάθε Κυριακή του μήνα με το Εθνος της Κυριακής και το αμέσως επόμενο Σάββατο μαζί με την Ημερησία.
Φαίνεται πως ο Μπόμπολας αποφάσισε να ενισχύσει το σαββατιάτικο της Ημερησίας αν και κατά καιρούς έχουν υπάρξει πολλές διαρροές που έκαναν λόγο για....

Εργασιακός μεσαίωνας στα ΜΜΕ του Γ. Κουρή

Τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα Μέσα Ενημέρωσης του Συγκροτήματος του Γιώργου Κουρή και στις εφημερίδες του «Αυριανή» και «Φίλαθλος» καταγράφει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της όπου καταγγέλλει την συστηματική παραβίαση των διατάξεων των ΣΣΕ και την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων.
Ειδικότερα, για την εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» καταγγέλλεται ότι:
1. Δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ για το μήνα Οκτώβριο μόνο 27 από τους 50 εργαζόμενους δημοσιογράφους έλαβαν περίπου το 1/2 των αποδοχών του μηνός.
2. Το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας δεν έχουν καταβληθεί σε 10 εργαζόμενους.
3. Από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί καμία από τις ΣΣΕ, που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ.

Για την εφημερίδα «Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ» καταγγέλλεται ότι:
1. Οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές 3 έως και 14 μηνών.
2. Το επίδομα αδείας δεν έχει καταβληθεί σε 12 εργαζόμενους δημοσιογράφους.
3. Το δώρο Χριστουγέννων έχει καταβληθεί μειωμένο κατά 20% .
4. Τέλος, από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί καμία από τις ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κίνησε τις διαδικασίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας, προχωρεί στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα και....

Aνέλαβε στον Alpha o Γιατρομανωλάκης του Harvard




Ο 35χρονος Νίκος Γιατρομανωλάκης ανέλαβε και επίσημα τη θέση του διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Υπ' αυτή την ιδιότητα θα είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική επικοινωνίας, τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, το γραφείο Τύπου και τις δημόσιες σχέσεις του καναλιού. ο Γιατρομανωλάκης θα αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο του Alpha, Κριστόφ Μάινους. O Ν. Γιατρομανωλάκης μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας V+O Communication, ενώ στο παρελθόν κατείχε σημαντικές θέσεις στον τομέα της επικοινωνίας σε οργανισμούς όπως η Microsoft, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και το Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι κάτοχος πτυχίου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη....

Μέσα & Media: Καζαμίας

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Κοινωνικό χάος επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς τα νέα μέτρα του ΔΝΤ ωθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάτω απ' το όριο της φτώχειας.
Η ανέχεια είναι άνευ προηγουμένου, με ουρές στα συσσίτια και ορδές απεγνωσμένων συνταξιούχων να ψάχνουν στα σκουπίδια. Ο Γιάννης Πρετεντέρης αναρωτιέται αν είναι εκτός μόδας το παντεσπάνι.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Η κρίση στην οικονομία πλήττει σφοδρά και τα ΜΜΕ. Κλείνουν εφημερίδες, κλείνουν κανάλια, κλείνουν περιοδικά, κλείνουν ραδιόφωνα, κλείνουν ιστοσελίδες, κλείνουν μπλογκ. Ανοίγει το τριώδιο.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της από την ΕΡΤ η Ελλη Στάη. Κερδίζει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, υπαγορεύει το μπάτζετ της νέας σεζόν, διαπραγματεύεται το μέλλον των συμβασιούχων, χαράζει στρατηγική για την ψηφιακή εποχή. Αναλαμβάνει εκπομπή με τίτλο «Το Ελληξίριο της νεότητος».

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Breaktrhough στην πολιτική! Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζει να εμπιστευτεί κυβερνητικές θέσεις σε πρόσωπα της τηλεόρασης. Η Αγγελική Νικολούλη αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης το υπουργείο Υγείας, ο Γιώργος Αυτιάς το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αναλαμβάνει ο Δήμος Βερύκιος.

ΜΑΪΟΣ
Μετά την κίνηση ματ του πρωθυπουργού να αναθέσει υπουργικούς θώκους σε τηλεοπτικούς σταρ, οι καναλάρχες στρέφονται σε πολιτικούς για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα δελτία και τις ειδησεογραφικές εκπομπές αναλαμβάνουν γνωστές πρόσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χάρης Παμπούκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν συμμετέχει η Αννα Νταλάρα.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Συγκλονιστική πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για την αναβίωση του θεάτρου σκιών. Η Ενωση αναλαμβάνει να επιχορηγήσει μια σειρά από καραγκιοζοπαίχτες, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα δανείσουν τις φωνές τους στους διάφορους χαρακτήρες της αρχαίας τέχνης. Λίγο πριν από την πρώτη παράσταση ωστόσο ακυρώνονται όλα, καθώς προκύπτει τρικούβερτος καβγάς μεταξύ των συμβούλων. Ηθελαν όλοι να υποδυθούν τον Βεληγκέκα.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Μετά το φιάσκο του προηγούμενου μήνα, προκύπτει κρίση ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ. «Αμα δεν με θέλετε εσείς μια φορά, εγώ δεν σας θέλω δέκα», δηλώνει ο Πάνος Σόμπολος και παραιτείται. Για να μη μείνει ακέφαλο το δημοσιογραφικό κίνημα, αναζητείται αντικαταστάτης δημοφιλής, αποτελεσματικός και αδυσώπητος, που να σκορπάει τον τρόμο στους αντιπάλους και να κρατάει τις υποσχέσεις του. Πρόεδρος της Ενωσης αναλαμβάνει ο Τζιμπρίλ Σισέ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Τον Αύγουστο, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν ειδήσεις.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Επιδρομή τούρκικων σίριαλ σε όλα τα ελληνικά κανάλια. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ μεταδίδονται σειρές από τη γείτονα και μετά τα μεσάνυχτα οι επαναλήψεις των επεισοδίων. Η επιτυχία είναι κολοσσιαία και τα μηχανάκια της AGB δεν προλαβαίνουν να μετράνε μονάδες θεαματικότητας. Μετονομάζεται και επισήμως η μικρή οθόνη σε μπανιστίρ ντουλάπ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Αδιανόητες εξελίξεις στο «Top Chef» κλονίζουν συθέμελα το οικοδόμημα της τηλεοπτικής μαγειρικής. Λίγο πριν από την τελική δοκιμασία, διαγωνιζόμενος δολοφονεί έτερο διαγωνιζόμενο και σερβίρει το συκώτι του στους κριτές συνοδεία φάβας. «Καλό, αλλά θα ήταν καλύτερο παρέα με Κιάντι» αποφαίνεται η επιτροπή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Επιστρέφει στην τηλεόραση ο Νίκος Ευαγγελάτος και αρχίζει αμέσως την ερευνητική δουλειά. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες αποκαλύπτει τα σχέδια για εισβολή στο Ιράν, την ερωτική ζωή του Πούτιν, τους φορολογικούς παράδεισους της μαφίας και το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Τζούλιαν Ασάντζ στρέφεται στην υποκριτική.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Αλλάζει ξαφνικά το τοπίο των media. Απογειώνονται οι κυκλοφορίες των εφημερίδων, πετάνε οι ακροαματικότητες των ραδιοφώνων, γεμίζουν τα ταμεία των καναλιών, γίνονται ανάρπαστα τα περιοδικά. Θεραπεύεται η Κατερίνα Λέχου.

Τα χρόνια μας πολλά για το νέο έτος και μια ευχή για κάθε αναγνώστη και αναγνώστρια: Να είμαστε εμείς καλά κι ας είναι όλοι οι άλλοι καλύτερα!

-από τα Μέσα & Media του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ ksanthakis@enet.gr / Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αναζητώντας τον Διευθυντή κ. Σκρεπετό


«Εσύ είπες αυτουνού ότι ο Σκρεπετός είναι πάνω;» ρώτησε ενοχλημένα υπάλληλος του ΤΑΤΤΑ (Ταμείο Τεχνικών Τύπου) συναδέλφισσά της. Όπου ο «αυτουνός» ήταν ο υπογράφων και Σκρεπετός ο διευθυντής του Ταμείου, τον οποίο αναζητήσαμε προκειμένου να μας πει γιατί η υπηρεσία του δεν μπορεί ακόμα να ενημερώσει τους ασφαλισμένους για τους όρους συνταξιοδότησής τους. Με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη φάμπρικα των κάθε λογής ειδικών περί τα ασφαλιστικά καταβάλλοντας, βέβαια, την ανάλογη βίζιτα.
Ο κ. διευθυντής, λοιπόν, αφού μας παρατήρησε ότι κακώς τον αναζητήσαμε στους ορόφους γιατί, όπως είπε, μπορεί να ήταν για κατούρημα (!), αρνήθηκε να μας δώσει εξηγήσεις λέγοντας διάφορα απίθανα, όπως: «Έχετε έννομο συμφέρον και ρωτάτε;», «Συνέντευξη δεν δίνω, γράψτε ό,τι θέλετε», «Πηγαίνετε στον Τσουπαρόπουλο» (σ.σ.: πρόεδρος του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ). Και όταν, ύστερα από κάτι τέτοια, αναρωτηθήκαμε μήπως έχουμε κάνει λάθος την πόρτα, ο κ. Σκρεπετός μάς την… έδειξε λέγοντας: «Τελειώσαμε, δεν...

Μedia 2010: Εντεκα διαπιστώσεις

από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο / lifo.gr

Η χρονιά που φεύγει αφήνει έντονα σημάδια, πρωτοφανή στον κόσμο των ελληνικών media

1. Οι μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί τρεκλίζουν. Λιγότερο κρατικό χρήμα, λιγότερες διαφημίσεις, λιγότερες πωλήσεις. Το αίτημα της διαφάνειας δεν τους επιτρέπει να διαπλεκονται ανερυθρίαστα με το κράτος, όπως παλιά -το οποίο κράτος ούτως ή αλλως έχει περίπου χρεωκοπήσει. Αποτέλεσμα: περνούν την μεγάλη τους υπαρξιακή κριση, αφού ούτε λεφτά βγάζουν, ούτε την δύναμή τους εξαργυρώνουν με την παλιά ευκολία (δημόσια έργα, ασυλία, χάρισμα οφειλών κλπ)

2. Τα μεγάλα κανόνια που πυκνώνουν (Βήμα, Veto κλπ) δείχνουν ότι μπαίνουμε πια στο Μεγάλο Ξεκαθάρισμα. Κανείς δεν είναι κερδοφόρος (πλην Ναυτεμπορικής, Athens Voice και LifO) και όποιος επενδύει τα λεφτά του σε αυτές (τελευταίο entry, ο Μαρινάκης στο metrorama) θεωρείται είτε κορόιδο, είτε βαλτός από κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

3. Η φτώχεια αφήνει πίσω της σκουπίδια.
Παντού. Κυρίως στην τηλεόραση. Αλλά και ο Τύπος, κουρασμένος από την χρόνια συρρίκνωσή του, δεν πάει πίσω. Ακόμα και οι λόγιες εφημερίδες είναι σκιά του εαυτού τους. Η μόνη που κρατά επίπεδο (αν και υπερβολικά ευσεβιστικό) είναι η Καθημερινή.

4. Η Ελευθεροτυπία κλυδωνίζεται
από τον θυελλώδη χαρακτήρα της Μάνιας Τεγοπούλου, η οποία παρα την σχετική εντιμότητά της (κυρίως στα εργασιακά θέματα), έχει φτωχή εκδοτική εμπειρία και όλα τα προτζεκτ της αποδεικνύονται αποτυχημένα. Υπό την γραμμή της, επίσης, η εφημερίδα έχει γυρίσει σε ένα φλερτ με τον "χώρο", που ενώ κάποτε φαινόταν έως και γοητευτικό, τώρα φαίνεται αντιδημοσιογραφικό και επιπόλαιο.

5. Ο lifestyle Τύπος σέρνεται
, αφού η λάμψη δίχως χρήμα είναι ένας φτωχοδιάβολος . Δεν επηρρεάζει ούτε τους συρμούς ούτε το (ανύπαρκτο) ελληνικό fashion crowd, η γλώσσα του και η εικόνα του (και τα λογιστικά βιβλία του) είναι χειρότερα παρα ποτέ.

6. Διάφοροι επενδυτές (τύπου Λαυρεντιάδη/ Κυριακίδη) που εμφανίζονται μετεωρικά και αγοράζουν με τη σέσουλα τα σαπάκια των άλλων, θεωρείται ότι κάπου αλλού προσβλέπουν και έτσι όπως μπήκαν θα βγούν: κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι ΤΟΣΟ αφελείς και τόσο ατάλαντοι.

7. Η ΕΣΗΕΑ αποδεικνύεται αδύναμη, άχρηστη και κωμική.

8. Στην αναμπουμπούλα χαίρονται
μια ντουζίνα από τυχοδιωκτικά μπλογκς, τα οποία γράφονται κυρίως από δημοσιογράφους δευτέρας διαλογής και ψωμίζονται από μικροεκβιασμούς ή το φιλοδώρημα ορισμένων κυριλέ εκδοτών (ο οποίοι έτσι έιναι στο απυρόβλητο, ξεσκίζοντας όποτε το θελήσουν τους ανταγωνιστές τους). Η δολοφονία του πιο γνωστού δημοσιογράφου - μπλόγκερ αυτής της μορφής είναι η κορύφωση αυτής της νοσηρής χρήσης του διαδικτύου, κεντρικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ανωνυμία, οι ανακρίβειες και η διασπορά ψευδών.

9. Το twitter καλπάζει απειλώντας το κάπως passe πια facebook.

10. O κόσμος διαβαζει περισσότερο παρά ποτέ. Smartphones, λάπτοπ, pads, tabs, free press (φέτος η LifO είχε μια από τις μεγαλύτερες αναγνωσιμότητές της και το τελευταίο τρίμηνο η κινηση στο σάιτ της έχει ανέβει 40%).

11. Σε όποια μορφή
κι αν μετασχηματίζονται τα media, το περιεχόμενο εξακολουθεί να είναι ο βασιληάς (ο ακριβοθώρητος βασιληάς)...