ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«ΟΧΙ στις ατομικές συμβάσεις εργασίας – ΟΧΙ στις μειώσεις των μισθών»


Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις 8 + 1 εργαζόμενων, από την εφημερίδα "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" και το πρακτορείο διανομής Τύπου "Άργος", πραγματοποίησαν, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μέλη του ΠΑΜΕ Μαγνησίας φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας σχετικό έντυπο υλικό.
Στην προσπάθεια, τόσο του μέλους της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ Κώστα Στεργίου, όσο και του απολυμένου δημοσιογράφου Θανάση Βογιατζή, να συναντηθούν με την εργοδοσία, δεν εμφανίστηκε κανείς έστω εκπρόσωπός της.
Διαβάστε το περιεχόμενο του έντυπου υλικού που μοιράστηκε από τα μέλη του ΠΑΜΕ:
"ΟΧΙ στις ατομικές συμβάσεις εργασίας – ΟΧΙ στις μειώσεις των μισθών, την μαύρη εργασία, Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι της «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» να έχουν πλήρη εργασία, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
Προχωράμε σε αυτή την αγωνιστική παρέμβαση αντιδρώντας στις απολύσεις που έγιναν στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ σε εργαζόμενους που αρνήθηκαν να..υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, αγωνίσθηκαν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, να μην υπάρχουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, να μην υπάρχει μαύρη εργασία σε δημοσιογράφους και τεχνικούς.
Όμως η επιχείρηση δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο, υλοποιώντας της πολιτική της Κυβέρνησης- Ευρωπαίκής Ένωσης - πλουτοκρατίας και κάτω από την ανοχή του εργοδοτικού συνδικαλισμού, προχώρησε στις απολύσεις. Αν δε σηκώσουμε κεφάλι θα έρθει η σειρά και άλλων. Χρειάζεται ξεσηκωμός, αυτά τα μέτρα να μπλοκάρονται τη στιγμή που παίρνονται, με τον ίδιο αποφασιστικό και εκβιαστικό τρόπο που παίρνονται.
Οι απολύσεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει δεκάδες άλλες και έχουμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί, θα οξυνθεί. Όσο η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται, η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κυρίως της ανθρώπινης εργασίας και κυρίως με τη μορφή της απόλυσης θα κλιμακώνεται. Αλλά και με άλλες μορφές, όπως δουλειά εκ περιτροπής, μείωση μισθών, μαύρη εργασία, ατομικές συμβάσεις, καθυστερήσεις πληρωμών, που χαμηλώνουν το εργατικό κόστος και ήδη δοκιμάζονται και στο χώρο του Τύπου.
Οι απολύσεις έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στο χώρο του τύπου και την ενδεχόμενη απώλεια μερίδας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σαν απάντηση στις «μπίζνες», στο τζόγο της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», προέκυψε το σχέδιο για τσουνάμι απολύσεων στο χώρο της διανομής, όπως και δημοσιογράφων. Στόχος του εργοδότη η διατήρηση του ποσοστού κέρδους του εις βάρος των εργαζομένων.
Και βέβαια τι βολικότερο για μια επιχείρηση που ετοιμάζεται να πετσοκόψει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, να ξεκινήσει από τον πλέον ασυμβίβαστο, αυτόν που αποδεδειγμένα από την πολύ πρόσφατη εμπειρία, θα δημιουργούσε εστία αντίστασης, θα πρότεινε οργάνωση της πάλης και θα αντιστεκόταν για λογαριασμό του και των υπόλοιπων. Η απόλυση του Θανάση Κ. Βογιατζή είναι συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη και γι’ αυτό αυτός δεν την υπέγραψε και αγωνίζεται για την άμεση επαναπρόσληψή του.
Η εργοδοσία όμως βρίσκει και τα κάνει. Όσο έχει δίπλα της ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν και δε μπορούν να ορθώσουν ανάστημα γιατί είναι ταγμένες σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, ότι δε γίνεται διαφορετικά, με άλλη παραγωγή και εξασφαλισμένα τα εργατικά δικαιώματα. Όσο συμφωνούν με την αντίληψη ότι θα υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες μερικών απολύσεων, αλλά το κύριο είναι να βγαίνουν κέρδη και να πολλαπλασιάζονται πάση θυσία. Όσο οι εργαζόμενοι δέχονται οι ίδιοι να εκχωρούν τα δικαιώματά τους. Τόσο ο οδοστρωτήρας θα προχωρά και θα ισοπεδώνει κι άλλους.
Η Χαλυβουργία, δείχνει πραγματικά το δρόμο αυτές τις μέρες. Από τη μια η περήφανη στάση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο κι από την άλλη η συμβιβασμένη στάση του σωματείου στο Βόλο. Όταν δε σου αφήνεται άλλο περιθώριο, σταματάς τη δουλειά, απεργείς, στέκεσαι αλληλέγγυος, οργανώνεις την αντίδρασή σου, θυμίζεις ότι χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά. Χωρίς φόβο, αυταπάτες, ταλαντεύσεις. Αν δεν πιέσεις, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Γι ‘ αυτό εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα: Ή αυτοί ή εμείς".


είτε εδώ πλάνα και ακούστε τις δηλώσεις του μέλους της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ Κώστα Στεργίου, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ"