ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ελεγχος των δημοσιογράφων

Toυ Γιάννη Παντελάκη

Σε προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή («Αλτερ»), ο Ευάγγ. Βενιζέλος επανέλαβε υπό τύπον απειλής πως θα δημοσιοποιήσει μέσω Διαδικτύου τα «πόθεν έσχες» των δημοσιογράφων. Ανάλογη αναφορά έκανε λίγες ημέρες πριν και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στο θέμα, όταν προκλήθηκαν από συνομιλητές τους δημοσιογράφους. Αυτό δείχνει πως οι απαντήσεις τους είχαν το χαρακτήρα προειδοποίησης. Κάτι σαν «μη λέτε πολλά για τους πολιτικούς, γιατί και οι δημοσιογράφοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους». Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει το τελευταίο, αλλά φυσικά όχι ως γενίκευση. Αλλωστε και οι πολιτικοί δεν έβαλαν όλοι το δάχτυλο στο μέλι, κάποιοι το έκαναν.
Είναι γνωστό πως οι δημοσιογράφοι υποχρεούνται εδώ και χρόνια να κάνουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Αν αυτές οι δηλώσεις δημοσιοποιούνται και..στο Διαδίκτυο, δεν αλλάζει την ουσία. Και η ουσία είναι πως οι δηλώσεις αυτές δεν λένε πολλά πράγματα. Αναφέρουν το «έσχες», αλλά δεν ελέγχει κανένας το «πόθεν». Ετσι, κάθε χρόνο σε κάποιο γραφείο του Αρείου Πάγου συνωστίζονται χιλιάδες σχετικοί φάκελοι δημοσιογράφων, ελάχιστοι από τους οποίους ελέγχονται.
Θα ήταν ευχής έργον ο έλεγχος αυτός να έχει ουσία. Ειδικευμένοι δικαστικοί ή λογιστές, ας πούμε, να έκαναν ουσιαστική ερευνα για να διαπιστωθεί πόσο ανεξάρτητοι είναι αυτοί που διατείνονται κάτι τέτοιο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ωστόσο, θα υπήρχε ένα πρόβλημα και με μερίδα του πολιτικού κόσμου, η οποία συναλλασσόταν με τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Οπότε ένας τέτοιος έλεγχος θα είχε διπλό όφελος...

-Ακροβατώντας / Ελευθεροτυπία 20-10-2011