ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μειώσεις 40% και άλλες 30 απολύσεις ζητά η διοίκηση της Μακεδονίας. Νέες μειώσεις θέλει να επιβάλλει και ο Αγγελιοφόρος

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ της Δευτέρας 24-10-2011

Συγκρότημα εφημερίδας Μακεδονία
Η συνεδρίαση του Δ.Σ άρχισε με την ενημέρωση από το προεδρείο, όσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με την εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη, Βίκυ Σουλοπούλου. Στην εταιρεία δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, συνολικά 44 άτομα (μεταξύ αυτών 26-27 δημοσιογράφοι) , με την Β. Σουλοπούλου να λέει ότι θέλει να απολύσει άλλα περίπου 30 άτομα από το προσωπικό. Παράλληλα η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, είπε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών που θα φτάνουν το 40%!!! Στην παρατήρηση πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, η ίδια είπε πως μπορεί να γίνει άντε… 39%. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜ-Θ είπαν πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και επισήμαναν πως πλέον περιμένουν από την εργοδοσία τις όποιες πρωτοβουλίες θέλει να πάρει. Η Β. Σουλοπούλου, είπε ότι από την στιγμή που δεν έχει να μεταφέρει στον Γ. Ρήγα ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, θα τον συναντήσει τελικά μετά από ένα δεκαήμερο. Παράλληλα, όσον αφορά το θέμα του ακόμη ενός μισθού, που είχε δεσμευτεί να καταβάλλει μέχρι τέλος της εβδομάδας, η Β. Σουλοπούλου είπε ότι ακόμη δεν έχει πάρει το Ο.Κ από τον ιδιοκτήτη για το αν έχουν σταλεί τα χρήματα, οπότε το θέμα της μισθοδοσίας θα εξεταστεί και πάλι από την επόμενη εβδομάδα. Το Δ.Σ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις με..στόχο το φύλλο του Σ/Κ και σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις θα γίνουν απεργίες, την Πέμπτη για τους δημοσιογράφους της Μακεδονίας, την Κυριακή για τους δημοσιογράφους των Σπορ του Βορρά και της Θεσσαλονίκης και τους τεχνικούς και την Δευτέρα για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Μετά την εργασιακή συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, το προεδρείο συναντήθηκε την Πέμπτη με τον εκδότη Α. Μπακατσέλο, ο οποίος επρόκειτο μάλιστα να αναχωρήσει για 10ήμερο ταξίδι στην Ευρώπη. Ο εκδότης λοιπόν, ενημερώθηκε από τον Μ. Βοϊτσίδη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του διευθυντή της εφημερίδας να απολυθούν κάποιοι που έχουν δύο δουλειές. Ο Α. Μπακατσέλος είπε ότι αποδέχεται την επιστροφή των 14 απολυμένων μόνο αν γίνουν δραστικές περικοπές στους μισθούς, κάτω από το 35% που ο ίδιος φέρεται να είπε ότι είναι υψηλό ποσοστό. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί από την επόμενη εβδομάδα, όταν ο εκδότης επιστρέψει από το ταξίδι του, ενώ το προεδρείο αρνήθηκε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μορατόριουμ ενόψει της συνέχισης του διαλόγου…

Ενιαίο Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και αφορά στο μισθολόγιο των δημοσιογράφων του δημόσιου τομέα, ενώ κατατέθηκε και μια σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜ-Θ Λάζαρου Μπελίτση. Όπως ειπώθηκε, η διατύπωση του συγκεκριμένου νόμου εμπεριέχει πολλές ασάφειες και δεν μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει το τι ακριβώς θα ισχύσει για τους μισθούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δημοσιογράφοι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτούς που εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα όπως στην Γενική Γραμματεία ενημέρωσης (περίπου 300 δημοσιογράφοι!!) και σε αυτούς που εργάζονται σε Ν.Π.Ι.Δ, όπως στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Για τους δεύτερους, προβλέπεται ένα ξεχωριστό σύστημα, βάσει του οποίου διαμορφώνεται το μισθολόγιο, το οποίο όμως επιδέχεται πολλών ερμηνειών . Για τον λόγο αυτό μάλλον αναμένεται μια υπουργική απόφαση- εγκύκλιος που θα διευκρινίζει με σαφήνεια το τι μέλλει γενέσθαι και οι ενώσεις των δημοσιογράφων θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου οι διευκρινήσεις να αποτυπωθούν με τρόπο που δεν θα ζημιώνονται τα μέλη τους.

Η απεργία που ανεστάλη, χωρίς να ανασταλεί

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-θ, έδωσε την δική του εκδοχή, για το τι συνέβη με την απεργία της ΠΟΕΣΥ (διαβάστε εδώ τι είχε συμβεί) και για τον λόγο για τον οποίο η ΕΣΗΕΜ-Θ έβγαλε ανακοίνωση αναστέλλοντας την απεργία της ΠΟΕΣΥ, χωρίς η τελευταία να πάρει σχετική απόφαση. Σύμφωνα λοιπόν με τον Μ. Βοϊτσίδη, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου στις 6 με 6.30, επικοινώνησε μαζί του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης, ο οποίος βρισκόταν στην βουλή, ρωτώντας αν η ΕΣΗΕΜ-Θ συμφωνούσε να αναστείλει την απεργία που βρισκόταν σε εξέλιξη, μετά τον θάνατο του άτυχου διαδηλωτή. Ο Μ. Βοιτσίδης συμφώνησε στην αναστολή και ρώτησε αν μπορούσε να βγάλει και την σχετική ανακοίνωση και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ σύμφωνα με τον Μ. Βοιτσίδη δήλωσε ρητά «ναι βγάλε». Λίγο αργότερα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ το μέλος του Δ.Σ Δ. Ντόζης, λέγοντας πως η ΠΟΣΠΕΡΤ συμφώνησε να δώσει στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα ένα 20λεπτο για να βγουν δελτία και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις εξελίξεις και ο Δ. Ντόζης ρώτησε τι να κάνει με το θέμα. Ο Μ. Βοιτσίδης είπε ότι επικοινώνησε και πάλι με τον Γ. Σαββίδη για να τον ενημερώσει και για να επιβεβαιώσει την αναστολή της απεργίας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ φέρεται να είπε και πάλι, «ναι βγάλτε ανακοίνωση, από στιγμή σε στιγμή θα βγάλουμε και εμείς» .
ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό είναι το ιστορικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Την ίδια στιγμή το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ, έχει άλλη άποψη, λέγοντας ότι η απόφαση που πήρε ήταν για συνέχιση της απεργίας. Δύο πρόεδροι λοιπόν, υποστηρίζουν διαφορετικά πράγματα, για ένα θέμα, όπως οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, βγάζοντας μια εικόνα προς τα έξω, πως ο δημοσιογραφικός κόσμος βαδίζει διχασμένος. Προσθέστε σε όλο αυτό το σκηνικό, την επιστολή που έστειλε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, προς την ΠΟΕΣΥ (κοινοποιώντας στις υπόλοιπες ενώσεις) καταγγέλλοντας την έλλειψη συντονισμού για το θέμα των απεργιών το τελευταίο διάστημα. Προφανώς και δεν τιμά τον δημοσιογραφικό χώρο μια τέτοια εικόνα, η οποία πρέπει να αλλάξει άμεσα. Οι ενώσεις σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, προκειμένου συντονισμένα να διεκδικηθούν τα φλέγοντα αιτήματα του κλάδου. Η ευθύνη βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα προεδρεία των ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, τα οποία πρέπει να σταματήσουν να παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος ευθύνεται που δεν προχωράει τίποτα.
-από το asyntaxtostypos